Konsonan untu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Konsonan gigi utawa Konsonan untu utawa konsonan dental iku konsonan sing dumadi amarga ilat nyentuh untu dhuwur, kaya /t/, /d/, /n/, lan /l/ ing sawetara basa. Konsonan gigi dibédakaké saka swara (uni) sing diasilaké ngangggo ilat sing nyentuh wates gusi, kaya jroning basa Inggris, nanging keprungu padha amarga pepadhan akusitk swara-swara kasebut, uga padha aksarané ing aksara Latin (t, d, n, lsp.)


Wyanjana Kebuk
lambé ilat ngajeng ilat wuri oyod ilat
dwilambé dentalambé denta ronggi. pasc
ronggi.
ronggi
lid.
tarbel. lang. langbel. tekak. hulker. katnap. celsu.
sengau m ɱ n ɳ ɲ ŋ ɴ
letup p b * * t d ʈ ɖ c ɟ k g q ɢ ʡ ʔ
desis ɸ β f v θ ð s z ʃ ʒ ɕ ʑ ʂ ʐ ç ʝ x ɣ χ ʁ ħ ʕ ʜ ʢ h ɦ
hampir. β̞ ʋ ɹ ɻ j ɰ
getar. ʙ r ʀ *
kepak. Wyanjana kepakan bibir gigi ɾ ɽ
dessi. ɬ ɮ * * *
hamsi. l ɭ ʎ ʟ
kepsi. ɺ *
Cathetan: * nandhani durung ana IPA sing resmi


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Konsonan_untu&oldid=827177"