Kodon

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Tabel kodon dan protein yang disandikan

Kodon (kode genetik) inggih punika dèrèt nukleotida ing mRNAingkang kapèrang saking kombinasi tiga nukleotida urut[1] yang menyandi suatu asam amino tertentu[2] pramila asring dipunsébat dados kodon triplet.[3] Asam aminoingkang dipunsandiakén tuladhanipun metionin déning urutan nukleotida ATG (AUG pada RNA).[3] kathah asam amino ingkang dipunsandiaken kaliyan langkung saking satunggal jénis kodon.[4] Kodon panggènanipun ing molèkul mRNA.[5] Penerjemahan mRNA dados protein dipunlampahi ing ruas penyandi ingkang diapit déning kodon awal (AUG) dan kodon pungkasan (UAA, UAG utawa UGA), ruas punia dipunsebat gen.[6] Kodon ing molèkul mRNA saged nyandi asam-asam amino jalaran bantuan interpretasi kodon déning tRNA.[5] Saben tRNA mbeta satunggal jinis asam amino ingkang jumbuh kaliyan tiga urutan nukleotida utawi triplet ingkang dipunsebat kaliyan antikodon ingkang wonten ing simpul antikodon tRNA.[5] Antikodon ningkataken piyambak kanthi komplementer ing kodon ing mRNA, pramila asam amino ingkang dipunbeta déning tRNA jumbuh kaliyan kodon ingkang wonten ing mRNA.[5]. pesan genetik dipuntransalsi kodon demi kodon kaliyan cara tRNA mbeta asam amino jumbuh antikodon ingkang komplementer kaliyan kodon saha ribosom ingkang gegayutan asam-asam amino kasebut dados suatu rantai polipeptida.[5] Ribosom nambahaken saben asam amino ingkang dipunbeta déning tRNA ing ujung rantai polipeptida ingkang sedeng tukul.[5]

Kodon Wiwit saha Kodon Pungkasan[besut | besut sumber]

Kodon pada RNA

Kodon wiwit punika kodon punika ingkang sepisan ingkang dipuntegesaken ing translasi utawi dipunsebat ugi kodon inisiasi (AUG ingkang nyediaken metionin).[7] sanèsipun kodon inisiasi, kanggé miwiti translasi dipunbetahaken ugi sekuen utawi situs ingkang dipunsebat Shine-Dalgarno kanggé nepangaken déning ribosom ugi kanggé bantu kaliyan faktor inisiasi (arupa tiga jinis protein).[7]

Kodon pungkasan punika salah satunggaling saking tiga kodon, ya iku UAG, UAA saha UGA.[8] Kodon pungkasan ugi dipunsebat kodon terminal ingkang boten nyandiaken asam amino.[8] Kodon pungkasan nyebapaken prosès translasi ingkang pungkasan kaliyan bantuan faktor nguwalaken kanggé nguwalaken ribosom..[8] Kodon inggih punika sekuens tiga-nukleotida saking DNA utawi mRNA ingkang spesifikasiaken asam amino katamtu utawi sinyal terminal unit dhasar saking kode genetik. [9].

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Anthony JF Griffiths, Jeffrey H Miller, David T Suzuki, Richard C Lewontin, and William M Gelbart (2000). An Introduction to Genetic Analysis. University of British Columbia, University of California, Harvard University (ed. 7) (W. H. Freeman). k. Genes as determinants of the inherent properties of species. ISBN 0-7167-3520-2. Dijupuk 2010-08-17. 
  2. ^ Anthony JF Griffiths, Jeffrey H Miller, David T Suzuki, Richard C Lewontin, and William M Gelbart (2000). An Introduction to Genetic Analysis. University of British Columbia, University of California, Harvard University (ed. 7) (W. H. Freeman). k. Glossary - Codon. ISBN 0-7167-3520-2. Dijupuk 2010-08-17. 
  3. ^ a b Yuwono T. 2005. Biologi Molekuler. Jakarta: Erlangga.
  4. ^ Dale JW & Park SF. 2004. Molecular genetics of Bacteria. Chichester: John Willey & Sons Ltd.
  5. ^ a b c d e f Campbell NA, Reece BJ, Mitchell LG. 2002. Biologi. Jakarta: Erlangga
  6. ^ Jusuf M. 2001. Genetika I: Struktur dan Ekspresi Gen. Jakarta: Sagung Seto
  7. ^ a b Touriol C, Bornes S, Bonnal S, Audigier S, Prats H, Prats AC, Vagner S. 2003. Generation of protein isoform diversity by alternative initiation of translation at non-AUG codons. Biol. Cell 95 (3-4): 169–78
  8. ^ a b c Maloy S. 2003. Microbial Genetics Course. San Diego University
  9. ^ >Campbell,Neil A,dkk."BIOLOGI Edisi Kedelapan Jilid 1".ISBN.Erlangga.Jakarta.(2008:A-18)