Kodon

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Tabel kodon dan protein yang disandikan

Kodon (kode genetik) inggih punika dèrèt nukleotida ing mRNAingkang kapèrang saking kombinasi tiga nukleotida urut[1] yang menyandi suatu asam amino tertentu[2] pramila asring dipunsébat dados kodon triplet.[3] Asam aminoingkang dipunsandiakén tuladhanipun metionin dèning urutan nukleotida ATG (AUG pada RNA). [3] katah asam amino ingkang dipunsandiaken kaliyan langkung saking satunggal jénis kodon. [4] Kodon panggènanipun ing molèkul mRNA. [5] Penerjemahan mRNA dados protein dipunlampahi ing ruas penyandi ingkang diapit dèning kodon awal (AUG) dan kodon pungkasan (UAA, UAG utawa UGA), ruas punia dipunsebat gen. [6] Kodon ing molèkul mRNA sagèd nyandi asam-asam amino jalaran bantuan interpretasi kodon dening tRNA. [5] Saben tRNA mbeta satunggal jenis asam amino ingkang jumbuh kaliyan tiga urutan nukleotida utawi triplet ingkang dipunsebat kaliyan antikodon ingkang wonten ing simpul antikodon tRNA. [5] Antikodon ningkataken piyambak secara komplementer ing kodon ing mRNA, pramila asam amino ingkang dipunbeta dening tRNA jumbuh kaliyan kodon ingkang wonten ing mRNA. [5]. pesan genetik dipuntransalsi kodon demi kodon kaliyan cara tRNA mbeta asam amino jumbuh antikodon ingkang komplementer kaliyan kodon saha ribosom ingkang gegayutan asam-asam amino kasebut dados suatu rantai polipeptida. [5] Ribosom nambahaken saben asam amino ingkang dipunbeta dening tRNA ing ujung rantai polipeptida ingkang sedeng tukul. [5]


Kodon Wiwit saha Kodon Pungkasan[sunting | sunting sumber]

Kodon pada RNA

Kodon wiwit menika kodon menika ingkang sepisan ingkang dipuntegesaken ing translasi utawi dipunsebat ugi kodon inisiasi (AUG ingkang nyediaken metionin). [7] sanesipun kodon inisiasi, kangge miwiti translasi dipunbetahaken ugi sekuen utawi situs ingkang dipunsebat Shine-Dalgarno kangge nepangaken dening ribosom ugi kangge bantu kaliyan faktor inisiasi (arupa tiga jenis protein). [7]

Kodon pungkasan menika salah satunggaling saking tiga kodon, yaiku UAG, UAA saha UGA.[8] Kodon pungkasan ugi dipunsebat kodon terminal ingkang boten nyandiaken asam amino. [8] Kodon pungkasan nyebapaken proses translasi ingkang pungkasan kaliyan bantuan faktor nguwalaken kangge nguwalaken ribosom.. [8] Kodon inggih punika sekuens tiga-nukleotida saking DNA utawi mRNA ingkang spesifikasiaken asam amino katamtu utawi sinyal terminal unit dasar saking kode genetik. [9].

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (en)Anthony JF Griffiths, Jeffrey H Miller, David T Suzuki, Richard C Lewontin, and William M Gelbart (2000). An Introduction to Genetic Analysis (7 ed.). W. H. Freeman. p. Genes as determinants of the inherent properties of species. ISBN 0-7167-3520-2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/bookshelf/br.fcgi?book=iga&part=A64. Retrieved 2010-08-17.
  2. ^ (en)Anthony JF Griffiths, Jeffrey H Miller, David T Suzuki, Richard C Lewontin, and William M Gelbart (2000). An Introduction to Genetic Analysis (7 ed.). W. H. Freeman. p. Glossary - Codon. ISBN 0-7167-3520-2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/bookshelf/br.fcgi?book=iga&part=A4529&rendertype=def-item&id=A4677. Retrieved 2010-08-17.
  3. ^ a b Yuwono T. 2005. Biologi Molekuler. Jakarta: Erlangga.
  4. ^ (en)Dale JW & Park SF. 2004. Molecular genetics of Bacteria. Chichester: John Willey & Sons Ltd.
  5. ^ a b c d e f Campbell NA, Reece BJ, Mitchell LG. 2002. Biologi. Jakarta: Erlangga
  6. ^ Jusuf M. 2001. Genetika I: Struktur dan Ekspresi Gen. Jakarta: Sagung Seto
  7. ^ a b (en)Touriol C, Bornes S, Bonnal S, Audigier S, Prats H, Prats AC, Vagner S. 2003. Generation of protein isoform diversity by alternative initiation of translation at non-AUG codons. Biol. Cell 95 (3-4): 169–78
  8. ^ a b c (en)Maloy S. 2003. Microbial Genetics Course. San Diego University
  9. ^ >Campbell,Neil A,dkk."BIOLOGI Edisi Kedelapan Jilid 1".ISBN.Erlangga.Jakarta.(2008:A-18)

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kodon&oldid=834779"