Kodèks

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Kodèks utawa codex (asliné saka basa Latin caudex sing tegesé sabongkah uwit utawa kayu lan banjur tegesé buku) iku sawijining naskah kuna sing ditulis nganggo tangan.[1]. Sacara luwih rinci, kodèks iku naskah sing kawangun saka sawetara lamba dluwang, kertas, kulit kéwan utawa bahan tipis liya sing mèmper. Barang-barang iki banjur ditumpuk lan dijilid dadi siji arupa buku. Kadhangkala lembaran dluwang iki dilempit dadi modèl harmonika kayadéné naskah pustaha Batak. Saliyané awujud kodèks, naskah uga ditemokaké awujud gulungan utawa rontal.

Kadhangkala istilah iki uga dienggo ngarani kabèh wujud cithakan arupa buku, uga kalebu buku-buku modèrn, kajaba buku-buku sing dilempit.

Réferènsi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Miturut Kamus Besar Bahasa Indonesia sajroning jaringan. Diaksès tanggal 29-10-2012
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kodèks&oldid=835103"