Kinjeng dom

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kinjeng dom
Kalamangsa: 271–0 Ma
Ischnura heterosticta02.jpg
A female bluetail damselfly
(Ischnura heterosticta)
Klasifikasi ngèlmiah e
Karajan: Animalia
Filum: Arthropoda
Klas: Insecta
Ordho: Odonata
Subordho: Zygoptera


Selys, 1854[1]

Famili
$ tegesé bangsa parafilètik

Kinjeng dom ya iku kéwan gegremetan kang kalebu ordho Odonata, subordho Zygoptera[2].

Ciri[besut | besut sumber]

Kinjeng dom gampang dititèni saka awak kang kuru dawa kaya déné dom, lan suwiwi kang nglempit miturut dawané awak nalika nembé méncok ing tetanduran. Kinjeng dom asring tinemu ing sakiwa tengen blumbang, rawa, alas utawa sawah.[3] Kinjeng dom ngendhog ing banyu, kang banjur netes sawusé 2 dina. Kinjeng dom lumrahé duwé warna ijo semu kuning utawa ireng. Lumrahé kinjeng dom mapan ing papan kang cedhak banyu tawa, sanajan pira-pira spésiès saka Caenagrionidae ngendhog ing banyu payau lan malah uga ana sijining spésiès kang ngendhog ing banyu asin.

Pseudagrion indicum, lagi ngendhog; kinjeng dom lanang ana ing sisih ndhuwur

Sebaran[besut | besut sumber]

Kinjeng dom tinemu ing kabèh nagara, kajaba ing antartika. Kabèh ana spésiès cacah 2942 kang diklumpukaké ing 309 marga.[4]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Selys-Longchamps, E. (1854). Monographie des caloptérygines (ing basa French). Brussels and Leipzig: C. Muquardt. kk. 1–291 [2]. doi:10.5962/bhl.title.60461. 
  2. ^ Lilies S., Christina. 1991. Kunci Determinasi Serangga. Yogyakarta: Penerbit Kanisius. ISBN 979-413-703-0
  3. ^ Amri, Khairul; Sihombing, Toguan. 2008. Mengenal & Mengendalikan Predator Benih Ikan. Jakarta: PT Gramedia Pustaka. ISBN 978-979-22-3650-7
  4. ^ Suhling, F.; Sahlén, G.; Gorb, S.; Kalkman, V.J.; Dijkstra, K-D.B.; van Tol, J. (2015). "Order Odonata". In Thorp, James & D. Christopher Rogers. Ecology and general biology. Thorp and Covich's Freshwater Invertebrates (ed. 4). Academic Press. kk. 893–932. ISBN 978-0-12-385026-3.