Kidnapped (Novèl)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Kidnapped
RLS Kidnapped 1886 US.jpg
PanganggitRobert Louis Stevenson
NagaraKatrajan Inggris
BasaInggris
PangecapanCassell and Company Ltd
Kala babar
1886
Kaca136
OCLC43167976
823/.8 21
Peprincèn LCPR5484 .K5 2000
DisusulCatriona (1893)

Kidnapped ya iku novèl abasa Inggris kang ditulis déning Robert Louis Stevenson. Ditipu karo paman sing wis nyolong pusaka, David Balfour enom diculik lan digawa menyang Amérika. Ing dalan, kapal kang ditumpaki David kena masalah, banjur David ditulungi Alan Breck Stewart, buronan Jacobite. [1]

Novèl iki wis dadi karya klasik romansa sejarah ing saindenging jagad lan misuwur banget minangka novèl lelungan lan petualangan ing lanskap Sekotlan. Kidnapped déning Robert Louis Stevenson iki wis narik kawigatèn para pamiarsa wiwit diterbitaké kaping pisanan ing taun 1886. Buku kanggo para wong sing golèk seneng kabèh umur, kanthi tliti liwat Jacobite Sekotlan minangka karya klasik sing sejati.[2]

Tema[besut | besut sumber]

Kasetyan lan kekancan[besut | besut sumber]

Tema utama Kidnapped yaiku kekancan antara Alan lan David. Alan lan David minangka pasangan sing ora bisa dipercaya: Bocah Protestan sing enom, ora sopan, David Balfour, lan Jacobite Katolik sing luwih tuwa, mbrontak, lan seneng petualangan, Alan Breck Stewart. Stevenson bisa uga pengin nuduhaké manawa Whigs lan Jacobite bisa dadi kanca sanajan ana sajarah kang ora apik.[3]

Aleran[besut | besut sumber]

Kidnapped nyritakaké babagan David Balfour, wong enom saka Lowlands, sisih kidul Sekotlan. Bapakné David, Alexander Balfour, bubar tilar donya, lan ibuné seda sadurungé, mula saiki dhèwèké dadi bocah yatim piatu. Amarga umuré saiki wis pitulas taun, dhèwèké wis mutusake yèn arep golèk rejeki. Sadurungé mangkat menyang kutha Edinburgh, dhèwèké ketemu karo wali, Pak Campbell. Campbell mratelakaké manawa David duwé paman, Ebenezer Balfour, saka House of Shaws - tegesé David kagèt banget, saka kulawarga sing sugih. David mutusaké arep menyang Cramond, dununge pamané, lan nemoni seduluré sing sugih.

David mlaku rong dina menyang Edinburgh, lan ora suwé banjur tekan Cramond. Nalika dhèwèké wiwit takon babagan House of Shaws, dhèwèké nemokake yèn papan kasebut ora disenengi. Pakdhene Ebenezer kayane lara banget karo masarakat, lan nyatané mung siji-sijine omah kasebut. Nanging, David terus menyang Omah Selendang. Ebenezer mènèhi sambutan, lan dhèwèké seneng banget karo bapakné David sing séda. Ebenezer ngrawat David kanthi ala, meh kaya Dawud sing maling, nanging dhèwèké entuk pakurmatan saka Dawud kanthi mènèhi bocah lanang patang puluh kilogram. Nanging nalika Ebenezer meh nyedhaki David ing menara sing cedhak karo omah kasebut, David nuntut ngerti kenapa pamané sengit marang dhèwèké, lan yèn dhèwèké nindakaké, kenapa dhèwèké pengin dhèwèké tetep ing House of Shaws.

Paraga[besut | besut sumber]

David Balfour - Wong enom umuré pitulas taun. David lair lan gedhé ing Dataran Tinggi Sekotlan, bapakné David nembé séda ing wiwitan crita, dhèwèké dadi bocah yatim piatu.

Alan Breck Stewart - Prajurit sing trampil saka Dataran Tinggi Sekotlan. Dhèwèké setya banget marang klan lan warga negara. Dhèwèké ahli pedhang sing apik banget.

Ebenezer Balfour - Pamané David Balfour. Ebenezer ngrancang supaya David tiwas utawa digawa lunga supaya bisa nguwasani kekayaan Balfour kanthi lengkap.

Captain Hoseason - Kaptèn Kapal. Hoseason nyulik David menyang kapal kanthi préntah saka pamané David Ebenezer, lan banjur nyoba matèni David lan Alan Breck Stewart.

Mr. Campbell - Pengkhotbah Protestan sing apik banget sing ngurus David sawisé sedané bapaké.[4] [5]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Stevenson, Robert Louis, 1850-1894. (2001). Kidnapped, or, The lad with the silver button (2001 Modern Library pbk. ed ed.). New York: Modern Library. ISBN 0-375-75725-2. OCLC 46393933.CS1 maint: multiple names: authors list (link) CS1 dandani: tèks keluwihen (link)
  2. "Kidnapped (David Balfour, #1)". www.goodreads.com. Dibukak ing 2021-02-09.
  3. Kidnapped Summary (ing basa Inggris).
  4. "Kidnapped: Character Profiles". Novelguide (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-02-10.
  5. "Kidnapped Characters - eNotes.com". eNotes (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-02-10.