Kethèk telu kang wicaksana

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Kethèk telu kang wicaksana ing Tōshō-gū, Pamujan Nikkō, Jepang
Recaning Mahatma Gandhi kang cilik ngambaraké kethèk telu aran Bapu, Ketan, lan Bandar, ing Sabarmati Ashram Ahmedabad, Gujarat, India.

Kethèk telu kang wicaksana minangka maksim mawa gambar saka Jepang kang ngemu pituduh "aja ndeleng kang ala, aja ngrungokaké kang ala, aja ngomong ala".[1] Kethèk cacah telu iku aran:

  • Mizaru, kang ora weruh barang ala, nutupi matané.
  • Kikazaru, kang ora ngrungu barang ala, nutupi kupingé.
  • Iwazaru, kang ora ngomong ala, nutupi cangkemé.[2]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Wolfgang Mieder. 1981. "The Proverbial Three Wise Monkeys," Midwestern Journal of Language and Folklore, 7: 5- 38.
  2. Oldest reference to the correct monkey names in English. Source:
    • Japan Society of London (1893). Transactions and proceedings of the Japan Society, London, Volume 1. Kegan Paul, Trench, Trübner and Co. p. 98.