Kepler (Kawah Bulan)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Cithakan:Dhata kawah Bulan

Kawah Bulan

Kepler ya iku kawah Bulan kang umuré enom ana ing laladan kang jenengé Oceanus Procellarum ana ing kuloné lan Mare Insularum ning wetané. Ning sebelah tenggara ana kawah Encke.

Bebarengan karo kawah Copernicus lan Aristarchus, kawah Kepler kondhang karo sistem memancaré kang menyolok ning hemisfer kuloné Bulan tuladhané maria ning pinggiré. Sistem memancar kasebut mbentang nganti luwih saka 300 kilometer, tumpang-tindih karo sistem memancar saka kawah-kawah liyané. Karo nggunakan binokular utawa teleskop cilik, kawahé iku dhéwé katon ora pati istimewa dibandingaké karo sistem memancaré. Kira-kira kawah Kepler umuré padha karo kawah Copernicus kang kabentuk kira-kira 900 yuta taun mbiyen[1].

Kepler duwéni “benteng” cilik ejekta kang mubeng ing bageyan njabané bibir kawahé kang dhuwur. Dinding bageyan njaba ora temenanan bundher, lan duwéni bentuk rada poligonal. Dinding bageyan njeroné kawah Kepler rada katon tingkat-tingkat lan wis mlorot mring ngisoré kang ora rata lan duwéni puncak pusat kang ukurané cilik. Salah sijiné sinar saka sistem memancar kawah Tycho, kang merentang nganti Oceanus Procellarum, nugel kawah iki. Babagan iki ya iku amarga anané faktor pemilihan jeneng kawah nalika Giovanni Riccioli nyusun sistem penamaan fitur-fitur ning Bulan, amanrga Kepler nggunakan kasil pengamatan Tycho Brahe nalika ngumumaké hukumnya mengenai gerak planet. Ning peta buatan Riccioli, kawah iki dijenengi Keplerus, lan laladan ning sekitaré kang duwéni albedo kang dhuwr dijenengi Insulara Ventorum.

Kawah-kawah satelit[besut | besut sumber]

Miturut konvensi, kawah-kawah satelit diidentifikasi ning peta Bulan kanthi cara menempataké huruf ning sisi kawah paling cedhak saka kawah Kepler.

Kepler Latitude Longitude Diameter
A 7.2° N 36.1° W 11 km
B 7.8° N 35.3° W 7 km
C 10.0° N 41.8° W 11 km
D 7.4° N 41.9° W 10 km
E 7.4° N 43.9° W 6 km
F 8.3° N 39.0° W 7 km
P 12.2° N 34.0° W 4 km
T 9.0° N 34.6° W 3 km

Referensi[besut | besut sumber]

  1. ^ Grego, Peter (1998-10). "Kepler, a lunar impact crater" (ing English). Diarsip saka sing asli ing 2001-02-17. Dijupuk 14-01-2007.  Priksa gandra date ing: |access-date=, |date= (pitulung)