Kepler (Kawah Bulan)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Cithakan:Dhata kawah Bulan

Kawah Bulan

Kepler ya iku kawah Bulan kang umuré enom ana ing laladan kang jenengé Oceanus Procellarum ana ing kuloné lan Mare Insularum ning wetané. Ning pérangan tenggara ana kawah Encke.

Bebarengan karo kawah Copernicus lan Aristarchus, kawah Kepler kondhang karo sistem memancaré kang menyolok ning hemisfer kuloné Bulan tuladhané maria ning pinggiré. Sistem memancar mau mbentang nganti punjul 300 kilomèter, tumpang-tindih karo sistem memancar saka kawah-kawah liyané. Karo nggunakan binokular utawa teleskop cilik, kawahé iku dhéwé katon ora pati istimewa dibandingaké karo sistem memancaré. Kira-kira kawah Kepler umuré padha karo kawah Copernicus kang kabentuk kira-kira 900 yuta taun mbiyen[1].

Kepler duwé “bètèng” cilik ejekta kang mubeng ing pérangan njabané bibir kawahé kang dhuwur. Dinding pérangan njaba ora temenanan bundher, lan duwé wujud rada poligonal. Dinding pérangan njeroné kawah Kepler rada katon tingkat-tingkat lan wis mlorot mring ngisoré kang ora rata lan duwé puncak pusat kang ukurané cilik. Salah sijiné sinar saka sistem memancar kawah Tycho, kang merentang nganti Oceanus Procellarum, nugel kawah iki. Babagan iki ya iku amarga anané faktor pemilihan jeneng kawah nalika Giovanni Riccioli nyusun sistem penamaan fitur-fitur ning Bulan, amanrga Kepler nggunakan kasil pengamatan Tycho Brahe nalika mbiwara hukumnya mengenai gerak planet. Ning peta buatan Riccioli, kawah iki dijenengi Keplerus, lan laladan ning sekitaré kang duwé albedo kang dhuwr dijenengi Insulara Ventorum.

Kawah-kawah satelit[besut | besut sumber]

Miturut konvensi, kawah-kawah satelit diidentifikasi ning peta Bulan kanthi cara menempataké huruf ning sisih kawah paling cedhak saka kawah Kepler.

Kepler Latitude Longitude Diameter
A 7.2° N 36.1° W 11 km
B 7.8° N 35.3° W 7 km
C 10.0° N 41.8° W 11 km
D 7.4° N 41.9° W 10 km
E 7.4° N 43.9° W 6 km
F 8.3° N 39.0° W 7 km
P 12.2° N 34.0° W 4 km
T 9.0° N 34.6° W 3 km

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Grego, Peter (1998-10). "Kepler, a lunar impact crater" (ing basa English). Diarsip saka sing asli ing 2001-02-17. Dijupuk 14-01-2007.  Priksa gandra date ing: |access-date=, |date= (pitulung)