Kaméhaméha V

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Kamehameha V
Kamehameha V, retouched photo by J. J. Williams.jpg
King of the Hawaiian Islands (more...)
Panjenengan November 30, 1863 — December 11, 1872
Leluhur Kaméhaméha IV
Panerus Lunalilo
Kuhina Nui Victoria Kamāmalu, Kaʻahumanu IV
Kekūanāoʻa
Lair (1830-12-11)Dhésèmber 11, 1830
Honolulu, Oahu
Surud Dhésèmber 11, 1872(1872-12-11) (umur 42)
Honolulu, Oahu
Astana January 11, 1873[1]
Mauna ʻAla Royal Mausoleum
Putra Keanolani (illegitimate)
Jeneng dawa
Lota (Lot) Kapuāiwa Kalanimakua Aliʻiōlani Kalanikupuapaʻīkalaninui
Wangsa House of Kamehameha
Bapa Kekūanāoʻa Cithakan:Hanai
Ibu Kīnaʻu Cithakan:Hanai
Cithakan:Hanai
Agama Church of Hawaii
Tapak tangan


Kaméhaméha V (11 Desember, 1830- 11 Desember, 1872), jeneng minangka Lot Kapuāiwa dheweke minangka rojo ka-5 saka Karajan Hawaii saka 1863 kanggo 1872. Motto iku "Onipa'a": ora bisa ditindakake, tetep, tetep utawa ditemtokake; piyambakipun nyambut damel sesarengan kaliyan rakyat lan karajanipun lan dipunrembag minangka panguwaos tradisional ingkang pungkasan.[2] Jeneng lengkape Hawaiiane sadurunge dadi raja yaiku Lota Kapuāiwa Kalanimakua Ali'iōlani Kalanikupuapa'īkalaninui. [3]

Biyografi[besut | besut sumber]

Pangeran Lot Kapuāiwa ing taun 1850.

Dheweke lair lan dijenengi Lot Kapuāiwa tanggal 11 Desember 1830. Ibuné yaiku Elizabeth Kīna'u lan bapaké yaiku Mataio Kekūanāo'a . Kakang-kakangipun jenengeDavid Kamehameha, Musa Kekūiwa, Alexander Liholiho, lan Victoria Kamalmalu .[4] Kapu āiwa tegese kapu utawa sakti misterius sing dilindhungi dening kakuwasan gaib. Dheweke diadopsi nggunakake tradhisi kuno Hawaiian sing disebut hānai dening Putri Nāhienaena, nanging dheweke mati taun 1836. Dheweke banjur diadopsi dening nenekne Ratu Kalākua Kaheiheimālie lan kakuwa anake Ulumāheihei Hoapili .[5]:26

Karire[besut | besut sumber]

Saka taun 1852 nganti 1855, dheweke dadi anggota Déwan Pribadi, lan wiwit taun 1852 nganti 1862 ing House of Nobles . Dheweke dadi Menteri Dalam Negeri wiwit 1857 nganti 1863, panguwasa hakim pengadilan tertinggi saka taun 1857 nganti 1858, lan nyekel kantor liyane.[6]Pangeran Abimanyu lair kanthi jeneng Pangeran Alexander Liholiho dipilih dadi Raja Kamehameha IV ing taun 1854.[7] Ing taun 1862, panjenengané sacara resmi ditambahake ing garis suksesi minangka amandemen Konstitusi Kerajaan Hawaii 1852 . Lot lan pewaris dheweke, tindakake dening adhine Princess Victoria lan pewaris dheweke, bakal sukses ing kasus sedhèrèké seda tanpa pewaris sah.[8]Owah-owahan iki digawe sakdurunge sadurunge mati Pangeran Albert Kamehameha, putra mung Kaméhaméha IV.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Isabella Lucy Bird (1894). The Hawaiian archipelago: six months among the palm groves, coral reefs, and volcanoes of the Sandwich islands. G. P. Putnam's sons. k. 417. 
  2. Kaiulani Kanoa-Martin (2007). "Ali`iolani – Mele Inoa for Kamehameha V". Hawaiian Music and Hula Archives. Dijupuk 2010-01-24. 
  3. Comeau 1996; "United States of America: Hawaii: Heads of State: 1810–1898". Diarsip saka sing asli ing May 13, 2008. Dijupuk January 15, 2016. ; "King Kamehameha V". Kamehameha Festival. 
  4. Peterson, Barbara Bennett (1984). Notable Women of Hawaii. Honolulu: University of Hawaii Press. k. 325. ISBN 0-8248-0820-7. 
  5. George S. Kanahele (1999). Emma: Hawai'i's Remarkable Queen: a Biography. University of Hawaii Press. ISBN 978-0-8248-2240-8. 
  6. "Kamehameha, Lot office record". state archives digital collections. state of Hawaii. Diarsip saka sing asli ing September 6, 2015. Dijupuk November 25, 2009. 
  7. Will Hoover (July 2, 2006). "King Kamehameha V". The Honolulu Advertiser. Dijupuk 2010-01-24. 
  8. "Articles of Amendment of the Constitution, proposed and passed pursuant to the 105th Article of the Constitution". The Polynesian (Honolulu). August 16, 1862. k. 3. 

Kapustakaan[besut | besut sumber]

Wacanan lianne[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

  • "Kamehameha V". Biography from Hawaiʻi Royal Family web site. Kealii Pubs. Dijupuk 2010-01-24. 
Gelar panyandang kakuasaan
Kang sadurungé
Kaméhaméha IV
King of Hawaiʻi
1863–1872
Kang sawisé
Lunalilo