Kaméhaméha IV

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Kamehameha IV
Kamehameha IV (PP-97-8-006).jpg
King of the Hawaiian Islands (more...)
PanjenenganJanuary 11, 1855 – November 30, 1863
InvestitureJanuary 11, 1855
Kawaiahaʻo Church
LeluhurKaméhaméha III
PanerusKaméhaméha V
Kuhina NuiKeoni Ana
Kaʻahumanu IV
Lair(1834-Cithakan:NOMORBULAN-09)9 Fèbruari 1834
Honolulu, Oʻahu
SurudNovèmber 30, 1863(1863-11-30) (umur 29)
Honolulu, Oʻahu
AstanaFebruary 3, 1864[1]
Mauna ʻAla Royal Mausoleum
GariniQueen Emma
PutraAlbert Edward Kauikeaouli
Jeneng dawa
Alekanetero (Alexander) ʻIolani Kalanikualiholiho Maka o ʻIouli Kūnuiākea o Kūkāʻilimoku.
WangsaHouse of Kamehameha
BapaKekūanāoʻa Cithakan:Hanai
IbuKīnaʻu Cithakan:Hanai
AgamaChurch of Hawaii
Tapak tangan

Kaméhaméha IV lair Alexander'Iolani Liholiho (9 Februari 1834 - 30 November 1863) dadi raja kaempat saka Hawaii kang nduwe jeneng: Ke Ali'i o ko Hawai'i Pae'Aina Karajan Hawaii njabat saka tanggal 11 Januari 1855 nganti 30 November, 1863. Nama lengkapipun Hawaiian inggih punika Alekanetero'Iolani Kalanikualiholiho Maka o'Iouli Kūnuiākea o Kūkā'ilimoku.

Biyografi[besut | besut sumber]

pangeran alexander Liholilo.

Alexander lair tanggal 9 Februari 1834 ing Honolulu ing pulo O'ahu . Bapake yaiku Kepala Tinggi Mataio Kekūanāo'a, Gubernur Oahu. Ibuné yaiku Putri Elizabeth Kīna'u sing Kuhina Nui utawa Perdana Mentri Kraton. Panjenenganipun minangka putu saking Kamehameha I, ratu pertama saking sedaya pulo kasebut. Minangka bocah cilik, Alexander diadopsi déning pamane, Raja Kamehameha III sing ngutus Alexander minangka pewaris tahta lan ngangkat dheweke minangka putra mahkota .[2]

pendhidhikan[besut | besut sumber]

Alexander Liholiho dididik dening misionaris Kongregasi Amos lan Juliette Cooke ing Sekolah Anak Kepala Sekolah (ing pungkasan dikenal minangka Royal School) ing Honolulu. Dheweke diiringi 30 abdi ( kahu ) nalika dheweke teka, nanging dheweke dikirim menyang omah lan pisanan kanggo Liholiho dhewe. Alexander Liholiho main suling lan piano, lan seneng nyanyi, tumindak, lan kriket .[3]


Rujukan[besut | besut sumber]

  1. David W. Forbes, ed. (2001). Hawaiian national bibliography, 1780–1900. 3. University of Hawaii Press. pp. 373–374. ISBN 0-8248-2503-9.
  2. Cooke, Richards & Cooke 1937, k. 357.
  3. Cooke, Richards & Cooke 1937, kk. vi, xvi, 46, 54, 105, 224, 263–264, 298, 328.

Kapustakaan[besut | besut sumber]

Wacanan lianne[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Gelar panyandang kakuasaan
Kang sadurungé
Kaméhaméha III
King of Hawaiʻi
1855–1863
Kang sawisé
KaméhaméhaV