Kaméhaméha III

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Kamehameha III
Kamehamehaiii.jpg
King of the Hawaiian Islands (more...)
PanjenenganJune 6, 1825 – December 15, 1854
LeluhurKaméhaméha II
PanerusKaméhaméha IV
Kuhina NuiKaʻahumanu I
Kaʻahumanu II
Kaʻahumanu III
Keoni Ana
Lair(1814-03-17)Maret 17, 1814
Keauhou Bay at North Kona, Hawaiʻi island
SurudDhésèmber 15, 1854(1854-12-15) (umur 40)
Hoihoikeʻea, Honolulu, Oʻahu
Astana(1855-01-10)Januari 10, 1855[1][2]
Mauna ʻAla Royal Mausoleum
GariniQueen Kalama
PutraKeaweaweʻulaokalani I
Keaweaweʻulaokalani II
Kīwalaʻō (illegitimate)
Albert Kūnuiākea (illegitimate)
Kamehameha IV (hānai)
Kaʻiminaʻauao (hānai)
Jeneng dawa
Keaweaweʻula Kīwalaʻō Kauikeaouli Kaleiopapa Kalani Waiakua Kalanikau Iokikilo Kīwalaʻō i ke kapu Kamehameha
WangsaKamehameha
BapaKamehameha I
IbuKeōpūolani
Tapak tangan


Kamehameha III (lair Kauikeaouli ) (17 Maret 1814 - 15 Desember 1854) yaiku raja kaping telu saka Kerajaan Hawaii saka taun 1825 nganti 1854. Asmane Hawaiian jeneng yaiku Keaweawe ʻ ula Kīwala ʻ ō Kauikeaouli Kaleiopapa lan banjur dilanjutake ing Keaweawe ʻ ula Kīwala ʻ ō Kauikeaouli Kaleiopapa Kalani Waiakua Kalanikau Iokikilo Kīwala ʻ ō i ke kapu Kamehameha nalika dheweke munggah tahta.

ing pamaréntahané, Hawaii ngembang saka monarki absolut menyang monarki konstitusional kanthi penandatanganan Konstitusi 1840, sing minangka Konstitusi Basa Hawaii pisanan, lan Konstitusi 1852 . Panjenengané minangka raja paling dawa ing sajarah Karajaan, sing kaputusan kanggo 29 taun lan 192 dina, sanajan ing awal pamaréntahané dhèwèké ana ing sangisoré kabupatèn déning Ratu Ka ʻ ahumanu lan mengko Ka ʻ ahumanu II . Tujuane yaiku ngimbangi modernisasi kanthi cara ngolah cara Barat, tetep tetep utuh.

Biyografi[besut | besut sumber]

Kauikeaouli lair ing Keauhou Bay, ing pulo i District ʻ, pulo paling gedhé ing Hawaiian Islands Nusantara. Dheweke putra kaping kalih Raja Kamehameha I lan garwa paling dhuwur, Ratu Keōpūolani, lair ing Maui. Sejarawan awal disaranake Juni utawa Juli 1814, nanging tanggal sing ditampa yaiku 11 Agustus 1813.[3]Biografi P. Christiaan Klieger nyritakaké tanggal 17 Maret 1814 minangka ulang tauné.[4]Panjenenganipun punika keturunan tertinggi kapu . Kauikeaouli umur 16 taun luwih enom ketimbang kakangne Liholiho, sing mrentah minangka Kamehameha II wiwit taun 1819. Dheweke dijenengi Kauikeaouli (diselehake ing awan peteng) Kaleiopapa Kuakamanolani Mahinalani Kalaninuiwaiakua Keaweawe ʻ ulaokalani ( jejer abang utawa dalan sing dewa turun saka langit) sawisé kakeknane Kīwala ʻ ō . Panjenenganipun dijanjikan kanggo Kuakini ing hānai, nanging nalika lair dheweke bakal diwenehi bayi mati, Kuakini ora kepéngin njupuk. Nanging Kepala Kaikio ʻ ewa ngundang kaula (nabi) Kapihe sing ngandhakake bayi bakal manggon.[5]:8Kauikeaouli dibersihake, diselehake ing watu, nusoni, ndedonga lan disiram banyu nganti dheweke ambegan, nuli nguwuh. Doa Kapihe kanggo Ka ʻ ōnohiokalā, "Anak Tuhan". Batu iki bakal ditestokake minangka tugu ing Keauhou Bay.[6]

Kauikeaouli wis duwe anak cilik. Dheweke dipecah antarane pedoman Kristen Puritan sing ditindakake ing karajan dening kuhina nui (Ratu Bupati) sing dadi ibu tirine Ka'ahumanu, lan kepinginan kanggo ngurmati tradisi lawas. Ing ngisor pangaribawa Gubernur O'ahu, Boki, lan imam Hawai-Tahitian sing asma Kaomi, pasangan Kauikahouli, mbalela marang ajaran Kristen, nggawe rahasia Hulumanu (Bird Feather), lan jenenge Kaomi minangka ketua panggonan Kīna'u . Taun 1835 dhèwèké bali menyang para misionaris. [7]:334–339[8]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Roger G. Rose, Sheila Conant and Eric P. Kjellgren. "Hawaiian standing kahili in the Bishop museum: An ethnological and biological analysis". Journal of the Polynesian Society. Polynesian Society. kk. 273–304. JSTOR 20706518. Dijupuk 2011-09-18. 
  2. Naval Journal 1855, k. 249.
  3. Gary T. Cummins (1973). [[[:Cithakan:NRHP url]] "Kamehameha III's Birthplace: Kauikeaouli Stone nomination form"] Priksa gandra |url= (pitulung). National Register of Historic Places. U.S. National Park Service. Dijupuk 2010-03-01. 
  4. P. Christiaan Klieger, Kamehameha III Green Arrow Press, San Francisco, 2015
  5. Marjorie Sinclair (1971). "The Sacred Wife of Kamehameha I: Keōpūolani". Hawaiian Journal of History (Hawaii Historical Society) 5: 3–23. Dijupuk 2009-12-04. 
  6. Stanton, Karin (March 17, 2011). Honoring King Kamehameha III in Keauhou Hawaii 24/7. Retrieved 2011-08-15.
  7. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng kamakau
  8. "Navigating Through Hawaiian and Pacific History with Adam Keaweokaʻī Kīnaʻu: Kamehameha III's Forgotten Joint-Ruler?". Hawaiianhistorian.blogspot.com. September 17, 2011. Dijupuk December 1, 2012. 

Wacanan lianne[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Hawaii
Kang sadurungé
Kaméhaméha II
King of Hawaiʻi
1825–1854
Kang sawisé
Kaméhaméha IV