Kaméhaméha II

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Kamehameha II
Portrait of King Kamehameha II of Hawaii attributed to John Hayter.jpg
King of the Hawaiian Islands (more...)
Panjenengan May 20, 1819 – July 14, 1824
Leluhur Kaméhaméha I
Panerus Kaméhaméha III
Kuhina Nui Kaʻahumanu I
Lair November 1797
Hilo, Hawaiʻi
Surud Juli 14, 1824 (aged 26)
London, England
Astana (1825-05-11)Mèi 11, 1825[1]
Mauna ʻAla Royal Mausoleum
Garini Kamāmalu
Kīnaʻu
Kekāuluohi
Pauahi
Kekauʻōnohi
Jeneng dawa
Kalani Kaleiʻaimoku o Kaiwikapu o Laʻamea i Kauikawekiu Ahilapalapa Kealiʻi Kauinamoku o Kahekili Kalaninui i Mamao ʻIolani i Ka Liholiho
Wangsa House of Kamehameha
Bapa Kamehameha I
Ibu Keōpūolani
Tapak tangan

Kamehameha II (1797 - 14 Juli 1824) yaiku raja ka-2 saka Kerajaan Hawaii . Jeneng lair yaiku Liholiho lan jeneng lengkap Kalaninui kua Liholiho i ke kapu'Iolani

Biyografi[besut | besut sumber]

Panjenengané lair ing taun 1797 ing Hilo, ing pulo Hawai'i, putra pisanan Kamehameha I karo garwa paling dhuwur kang Keōpuolani . Iki awalé direncanakaké yèn dhèwèké bakal lair ing situs kelahiran Kūkaniloko ing pulo O'ahu nanging penyakit Ratu nyegah lelungan.[2]

Dipun urmati ing abdi Hanapi ingkang dipercaya bapakipun, ingkang mundhut anakipun kanggé mbelinipun ing tanah Kalaoa ing Hilo Paliku, piyambakipun dipunpundhut, sasampunipun lima utawa enem sasi, dening nenek kekalih Keku'iapoiwa Liliha amargi piyambakipun remen boten pikantuk diet sing bener. Dadi, Kamehameha I ndadekake dheweke ana ing kasarasan Ratu Ka'ahumanu (garwa liyane Kamehameha I), sing diangkat dadi wali resmi Liholiho.[3]:15

Jean Baptiste Rives, wong Perancis babagan umuré, teka ing pulo ing awal abad kaping 19.   Rives ngajar pangeran kerajaan sawetara Inggris lan Perancis, dadi kanca cedhak (' aikāne ).   kanca gawan Charles Kana'ina, Kekūanāo'a lan La'anui

Dheweke diarani'Iolani Liholiho. Jeneng asale kasebut " hawk kerajaan"   nalika jeneng liya: Liholiho minangka kontraksi Kalaninuiliholiho (Black gedhe).[4]

References[besut | besut sumber]

  1. Roger G. Rose, Sheila Conant and Eric P. Kjellgren (1993). "Hawaiian standing kahili in the Bishop museum: An ethnological and biological analysis". Journal of the Polynesian Society (Polynesian Society) 102 (3): 273–304. JSTOR 20706518. Dijupuk 2011-09-18. 
  2. Esther T. Mookini (1998). "Keopuolani: Sacred Wife, Queen Mother, 1778–1823". Hawaiian Journal of History (Hawaiian Historical Society) 32: 12. hdl:10524/569. 
  3. Ii, John Papa; Pukui, Mary Kawena; Barrère, Dorothy B. (1983). Fragments of Hawaiian History (ed. 2). Honolulu: Bishop Museum Press. ISBN 978-0-910240-31-4. 
  4. Taylor, Albert Pierce (1928). "Liholiho: a revised estimate of his character". Hawaiian Journal of History (Hawaiian Historical Society): 23. hdl:10524/964. 

Wacanan liyane[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Hawaii
Kang sadurungé
Kaméhaméha I
King of Hawaiʻi
1819–1824
Kang sawisé
Kaméhaméha III