Kalongan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Wit kalongan (Streculia javanica) iku masih gegandhengan bari wit kepuh (Sterculia foetida). Duwur wité bisa sampe 15 - 20 m, lan amba wité kirang lewih 50 cm. teng Jawa Tengah lan Jawa Wétan umume cukul ning dataran ingkang luwih endep ning sor 300 m dpl, tapi ning Jawa Kulon jarang ditemukna.

Ning jaman bengen wijil wit kalongan akeh diadolaken kanggo gawe jamu ingkang diaranai jamu pranajiwa. Sejene kalongan (Streculia javanica), ana geding wit sing diarani kalong ning Jawa, yaiku kalongan (Streculia macrophylla).

Kanggo wit kalongan sing keloro iki duwur wité bisa sampe 20 - 35 m, tapi diameter wité antara 120 - 150 cm. sejen bari wit kalongan sing pertama. kalongan sing keloro iki cukul ng gena sing duwur, antara 1.000 m dpl. kayune pada bari kayu wit kepuh, sejerone arti empeng lan kirang apik kanggo digawe bahan bangunan. Ning jaman bengen cuma sering dianggo gawe peti kemas utawi getek. trus wijile biasa dianggo dagang jamu dadi pranajiwa tiruan kanggo gawean jamu Jawa.[1]

Aran-arane Desa[besut | besut sumber]

Desa-desa ning Jawa Wétan/ Jawa Tengah/ DIY sing dianggo aran kalongan dadi aran desa yaiku :

  1. Kalongan Ngimbang Lamongan
  2. Kalongan Purwodadi Grobogan
  3. Pekalongan Batealit Jepara
  4. Kalongan Ungaran Timur Semarang
  5. Pekalongan Bojongsari Purbalingga

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Santosa, Iman Budhi. Suta naya dhadhap waru : manusia Jawa dan tumbuhan. Yogyakarta. ISBN 9786026250421. OCLC 1040082743.