Kalongan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Wit kalongan (Streculia javanica) iku isih gegandhéngan bari wit kepuh (Sterculia foetida). Duwur wité bisa sampe 15-20 m, lan amba wité kirang lewih 50 cm. Teng Jawa Tengah lan Jawa Wétan umumé cukul ning dataran ingkang luwih endep ning sor 300 m dpl, tapi ning Jawa Kulon jarang ditemukna.

Ning jaman bengen wijil wit kalongan akèh diadolaken kanggo gawé jamu ingkang diarani jamu pranajiwa. Séjéné kalongan (Streculia javanica), ana geding wit sing diarani kalong ning Jawa, yaiku kalongan (Streculia macrophylla).

Kanggo wit kalongan sing keloro iki duwur wité bisa sampe 20 - 35 m, tapi diamèter wité antara 120-150 cm. Sejen bari wit kalongan sing pertama. kalongan sing keloro iki cukul ng gena sing duwur, antara 1.000 m dpl. Kayuné pada bari kayu wit kepuh, sejerone arti empeng lan kirang apik kanggo digawé bahan bangunan. Ning jaman bengen cuma sering dianggo gawé peti kemas utawi getek. Wijilé biasa dianggo dagang jamu dadi pranajiwa tiruan kanggo gawéan jamu Jawa.[1]

Aran-arané désa[besut | besut sumber]

Desa-desa ning Jawa Wétan/Jawa Tengah/DIY sing dianggo aran kalongan dadi aran desa yaiku :

  1. Kalongan Ngimbang Lamongan
  2. Kalongan Purwodadi Grobogan
  3. Pekalongan Batealit Jepara
  4. Kalongan Ungaran Timur Semarang
  5. Pekalongan Bojongsari Purbalingga

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Santosa, Iman Budhi. Suta naya dhadhap waru : manusia Jawa dan tumbuhan. Yogyakarta. ISBN 9786026250421. OCLC 1040082743.