Kalio

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Kalio inggih punika sebatan saking rendang ingkang tasih setengah dados. Werninipun punika radi coklat tinimbang rendhang ingkang werninipun coklat radi cemeng (ireng). Kalio punika gadhah tekstur ingkang kraket (lengket) lan teles mawi aroma karamel ingkang kiyat. Rendang punika langkung garing, tekstur ingkang kasar, saha medalaken aroma rempah ingkang kiyat. Padatanipun kalio punika dipunsade minangka rendang wonten ing griya dhahar Padang wonten ing saknjawinipun Sumatra Kulon, amargi anggenipun masak punika langkung cepet satemah katingal langkung praktis lan ekonomis kanggé dipunrahapi. Kejawi punika raosipun punika boten patia pedhes saha daging ingkang dipunmasak punika boten patia atos kadosdene rendhang.

Kadosdene rendang, isi saking kalio punika padatanipun daging sapi, pitik, limpa, ati sapi utawi saged jèngkol. Ati, limpa, jèngkol lan kentang padatanipun langkung kathah dipunmasak dados kalio amargi asring ajur nalika dipunudhak lan dipunraos saged atos nalika sampun dados rendang.