Kali Minho

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kali Minho

Kali Minho, Minho (Portugis: [miɲu]) utawi Mino (Spanyol: [miɲo], Galician: [miɲo]) inggih punika kali ingkang paling dawa wonten ing Galicia, Spanyol, ingkang antawisipun kirang langkung 340 km.[1]

Nama punika asalipun saking basa Latin Minius, ingkang tegesipun cinnibar, timah utawi vermillion, sajatosipun teges punika, "sungai merah." Wonten ing pinggir kali minho punika dipun-ginakaken kanggé ngileni kebon anggur saha tetanén, sanèsipun ugi kanggé ngasilaken listrik tenaga toya, saha ugi tandha watesipun Spanyol saha Portugal. Sumber saking kali Minho wonten ing antawisipun 50 km leripun Lugo wonten ing Galicia, wonten ing saklebeting papan namanipun Pedregal saking Irimia. Kali punika wonten ing kidulipun tembok kutha Romawi tuwa saha mili dhateng kidul pas wonten ing lembah lajeng ngaler saking Ourense. Kalih dasa kilo leripun Ourense wonten ing Os Peares, Minho nampi toya saking anak sungai utamanipun, inggih punika Sil. Lajeng saking Ourense, kali punika mili kilèn kidul dumugi watesipun Portugis caket Melgaço. Wonten salah satunggaling bendungan ageng ing Frieira caket kutha Ribadavia. Minho mèrang Portugal kaliyan Spanyol ingkang kirang langkung 80 km. Lembah ingkang dipunileni Minho punika kalebet laladan ingkang subur sanget, saben meteripun punika dados papan tetanduran kados ta jagung, kenthang, kol utawi namung suket. tanduran ingkang paling kawentar wonten ing laladan punika inggih punika Vinho Verde ingkang tegesipun tanduran ingkang medalaken cahyo, ingkang dipunproduksi wonten ing laladan Monção saha Melgaço.

Géografi[besut | besut sumber]

Kali punika dipunwiwiti saking Pedregal de Irimia dumugi Sierra de Meira, kirang langkung 695 m wonten ing nginggiling samudra, ing kotamadya Meira, wetanipun provinsi Lugo, lajeng mili wonten ing laguna Fonmiña (di kotamadya A Pastoriza). Laguna punika dunungipun wonten ing provinsi ingkang sami. Kali Minho lajeng mili wonten ing Galicia massif saha arga Cantabrian saha pagunungan Leon, lajeng laladan rainiest wonten ing Ujung Iberia, kali Minho punika dados salah satunggaling kali ingkang pokok ingkang mili saking pèrèng Atlantik. inggih punika anak kalinipun

  1. Sil
  2. Neira
  3. Avia
  4. Barbantiño
  5. Bubal
  6. Arnoya

Folklor[besut | besut sumber]

Miturut cariyos tradhisi lésan saking Galicia karakter mitologi ingkang wonten ing cekungan Minho Rio, kados ta feiticeiras (penyihir), para Xarcos ingkang wonten ing sumur ingkang papanipun ing sedaya DAS saha ulam-tiyang amfibi ingkang saged gesang wonten ing dharat saha ing toya.

Cathetan suku[besut | besut sumber]