Joker (karakter)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

The Joker iku karakter fiksi sing digawé déning Bill Finger, Bob Kane, lan Jerry Robinson sing kapisan metu ing American comic book Batman (tanggal 25 April 1940) diterbitké déning DC Comics. Mulané, Joker arep disirnakaké pas kapisanan dhèwèké metu, nanging dislametaké déning juru besut, malahan dhèwèké didadéaké adidurjana utama Batman.

Ing dasawarsa awit dumadiné, karakter iki wis diadaptasi ing akèh médhia, kaya ta ing acara TV (), filem, animasi, lan video games. Kemunculané dhèwèké ndadiaké Joker dadi karakter sing paling ikonik ing kabudayan populer.[1][2] Karakter iki mlebu ing pratélan adimungsuh buku komik lan karakter fiksi paling agung sing wis tau diciptakaké.[3][4] The Joker dumadi mungsuhé Batman ing live-action, animasi lan ing panitisan video game, kalebu taun 1960an TV séri Batman (didapuk déning Cesar Romero) lan ing filem déning Jack Nicholson ing taun 1989 Batman, Heath Ledger ing taun 2008 The Dark Knight, lan Jared Leto ing 2016 Suicide Squad. Mark Hamill, Troy Baker, lan liyané ngasilaké swara karakter.

Komik-komik[besut | besut sumber]

The Joker kapisanan metu ing buku komik Amérika Batman dibabar ing tanggal 25 April 1940 déning DC Comics.

  • "The Man Behind the Red Hood!" (1951)
  • "Joker's Millions" (1952)
  • The Joker séri buku komik (1975-1976)
  • "Batman: Year One" (1987)
  • Batman: The Killing Joke prestige format one-shot (1988)
  • "Batman: A Death in the Family" (1988)
  • "The Return of the Joker" (1990)
  • "Batman: The Last Arkham" (1992)
  • "Batman: Knightfall" (1993)
  • "Batman: Cataclysm" (1998)
  • "No Man's Land" (1999)
  • "Batman: Hush" (2002)
  • "Batman: Under the Hood" (2005)
  • "Batman & Son" (2006)
  • "Batman R.I.P." (2008)
  • Joker graphic novèl (2008)
  • "Batman: Whatever Happened to the Caped Crusader?" (2009)
  • "Death of the Family" (2012)
  • Alternative versions of Joker

Filem laga[besut | besut sumber]

Sinéma waralaba The Batman digarap manéh déning diréktor séri hemling, sing kapisan Tim Burton banjur Christopher Nolan, lan kanggo keloro-loroné, the Joker dadi karakter wigati ing jagading fiksi. Sing paling anyar Warner Brothers wiwit kerja sama karo DC Extended Universe, ing ngisoré pimpinan utama Zack Snyder. Diwiwiti Man of Steel (2013) banjur tumut ular-ularing Batman ing Batman v Superman: Dawn of Justice (2016). Njedhulé The Joker ing Warner Brothers iki dudu ing filem Batman, nanging ing filem Suicide Squad taun 2016 (sanadyan Batman uga metu ing filem iki).

Animasi[besut | besut sumber]

Filem[besut | besut sumber]

  • Lego DC Comics: Batman Be-Leaguered
  • Justice League: Crisis on Two Earths
  • Batman: Under the Red Hood
  • Batman: The Dark Knight Returns (filem)
  • Lego Batman: The Movie – DC Super Heroes Unite
  • Batman: Assault on Arkham
  • Batman: The Killing Joke
  • The Lego Batman Movie

TV[besut | besut sumber]

  • The Adventures of Batman
  • The New Scooby-Doo Movies
  • The Super Powers Team: Galactic Guardians
  • DC animated universe
  • The Batman (TV series)
  • Batman: The Brave and the Bold
  • Young Justice (TV series)
  • Justice League Action
  • Robot Chicken

Video games[besut | besut sumber]

  • Batman: Arkham
    • Batman: Arkham Asylum
    • Batman: Arkham City
      • Batman: Arkham City Lockdown
    • Batman: Arkham Origins
      • Batman: Arkham Origins Blackgate
    • Batman: Arkham Knight
  • Mortal Kombat vs. DC Universe
  • Injustice: Gods Among Us
  • DC Universe Online
  • Infinite Crisis (video game)
  • Lego Batman: The Videogame
  • Lego Batman 2: DC Super Heroes
  • Lego Batman 3: Beyond Gotham

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Phillips, Daniel (December 8, 2008). Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "ImpactIGN2" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "ImpactIGN2" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "ImpactIGN2" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "ImpactIGN2" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda
  2. ^ Serafino, Jason (September 8, 2013). Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "ImpactComplex" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "ImpactComplex" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "ImpactComplex" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "ImpactComplex" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda
  3. ^ Boucher, Geoff (May 6, 2009). Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "ImpactLATimes" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "ImpactLATimes" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "ImpactLATimes" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "ImpactLATimes" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda
  4. ^ Esposito, Joey (December 9, 2011). Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "ImpactIGNHero" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "ImpactIGNHero" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "ImpactIGNHero" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "ImpactIGNHero" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda

Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "CulturalCoaster1" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "CulturalCoaster10" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "CulturalCoaster2" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "CulturalCoaster3" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "CulturalCoaster4" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "CulturalCoaster5" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "CulturalCoaster50" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "Debut2" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "ImpactAFI100" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "ImpactCHumor2013" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "ImpactComplex2013" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "ImpactDSpy2013" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "ImpactEmpire" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "ImpactEmpire100" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "ImpactEmpire2015" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "ImpactEW2010" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "ImpactRFFirst2013" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "ImpactGRadar" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "ImpactIGN" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "ImpactIGN2013" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "ImpactRama2013" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "ImpactTF2014" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "ImpactTime2013" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "ImpactTVGuide" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "ImpactWhatCulture" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "ImpactWired" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "ImpactWizard" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "ImpactWizard2" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "ImpactXfinity" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "InfMadoff" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "InfHolmes1" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "InfHolmes2" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "InfHolmes3" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "Inf2014LV" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "InfCopycat1" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "InfCopycat2" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "InfCopycat3" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "InfCopycat4" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "LubbockOnline" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "ObamaPoster1" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "ObamaPoster2" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.

Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "ObamaPoster3" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.