Janet Jackson

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Janet Jackson
Janet Jackson.jpg
Jackson saat konfernesi pers tahun 2006
Pratélan latar wuri
Jeneng lairJanet Damita Jo Jackson
GénreR&B, pop, rock
PakaryanPenyanyi, Penulis lagu, produser rekaman, aktris
PirantiVocals, keyboards
Mangsa akarya1976–sekarang
LabèlA&M, Virgin, Island Def Jam
Sana jaringanJanetJackson.com

Janet Jackson (lair tanggal 15 Januari, 1966) yaiku penyanyi pop Amerika. Dheweke adhine saka penyanyi legendaris Michael Jackson. Ing taun 1997, Janet lan Michael Jackson bebarengan nggawe klip video sing dadi klip video paling larang ing donya. Janet Jackson lair ing Gary, Indiana, Amerika Serikat tanggal 15 Januari 1966. Janet lair ing kulawarga The Jackson.

Senadyan lair saka kulawarga musisi profesional, Janet, sing tresna banget marang jaran, kepengin dadi joki jaran lan pancen ora kepengin dadi penghibur. Nanging, bapake isih pengin dheweke duwe karir ing jagad hiburan.

Senajan Janet wiwitane kuwatir babagan miwiti karir musik, dheweke setuju melu sesi rekaman karo kulawargane. Kaping pisanan, duet karo sedulure Randy kanthi irah-irahan "Lagu Cinta kanggo Bocah-bocah", sing direkam ing taun 1978. Nalika Janet umur 16 taun, bapake nggawe kontrak karo A&M Records lan album debut kanthi judhul dhewe. , dirilis ing 1982 lan ketoke album debut iki dijupuk nganti posisi 6 ing Billboard Hot R&B album chart.

Kalih taun salajengipun Janet ngrilis album kaping kalihipun kanthi irah-irahan DREAM STREET. Bapake ngrekrut sedulur-sedulure kanggo mbantu ngasilake album nomer loro Janet. Marlon nulis materi album, nalika Tito, Jackie lan Michael nyedhiyakake backing vokal.

DREAM STREET mung ana ing posisi 9 ing bagan album R&B, amarga ora ana dodolan album iki, dibandhingake karo album debut. Ing DREAM STREET mung ana siji hit, yaiku, "Don't Stand Another Chance."

Sawise dirilis DREAM STREET, Janet mutusake kanggo misahake bisnis saka kulawargane. Produser eksekutif A&M Records John McClain ngajak Jimmy Jam lan Terry Lewis kerja bareng. Ing enem minggu, Janet, Jam lan Lewis ngrilis album katelu, CONTROL.

Loro hits sing diprodhuksi saka album katelu, "Nasty" lan "What Have You Done for Me Lately" digawe saka pengalaman pribadine nalika nggarap CONTROL. Lagu loro iki minangka pertahanan diri kanggo dheweke.

CONTROL dirilis ing Februari 1986, album kasebut langsung munggah ing puncak Billboard 200. Amarga sukses CONTROL, koran internasional menehi komentar "alternatif sentimental kanggo balada sawise Patti LaBelle lan Whitney Houston." Tujuane Jam lan Lewis yaiku nggawe sosok penyanyi Afrika-Amerika sing bisa ditampa dening macem-macem kalangan pungkasane dadi nyata, kanthi sukses nggawa Janet sukses luar biasa ing album CONTROL iki.

Ing sasi September 1989, Janet ngrilis album liya, JANET JACKSON RHYTHM NATION 1814. Senajan A&M pengin album sing padha karo CONTROL, Janet ora pengin album sing padha, nanging ing album kaping papat iki, dheweke pengin nampilake macem-macem tema cinta. lan sesambetan.

Pranyata pilihane Janet pancen bener. JANET JACKSON RHYTHM NATION 1814 adol luwih saka 14 yuta kopi ing saindenging jagad lan maneh dadi ndhuwur Billboard 200. Nampilake single kayata, "Miss You Much", "Escapade", "Black Cat" lan "Love Will Never Do (Without). you) ". Album iki uga dadi album sing ngasilake akeh hits sawise 3 album sadurunge.

Ing wulan Mèi 1993, Janet ngrilis album kaping lima, kanthi irah-irahan jeneng sepisanan, JANET. Wektu iki, album kasebut dirilis dening Virgin Records lan kaping telune, ing ndhuwur Billboard 200.

Single hit sing ana ing JANET, yaiku "That's the Way Love Goes" single iki menang Grammy ing taun 1994 kanggo Lagu R&B Terbaik, "If", "Because of Love", "You Want This", lan "Any Time, Any Place". ". Kesuksesan single-single kasebut uga ndadekake penjualan JANET uga nganti 20 yuta kopi.

Ing Oktober 1997, album kaping enem, THE VELVET ROPE dirilis. Album iki dadi maneh ing ndhuwur Billboard 200. Ing Agustus 1997, album debut single, "Got 'Til It's Gone", dirilis pisanan. Single iki nampilake conto lagu Joni Mitchell "Big Yellow Taxi", lan rapper Q-Tip. "Got 'Til It's Gone" menang Grammy ing taun sing padha kanggo Best Short Form Music Video. Singel nomer loro "Together Again", dirilis lan langsung munggah ing nomer 8 ing tangga lagu Billboard Hot 100 lan bersaing karo singel Elton John, Diana Ross, lan The Rolling Stones. THE VELVET ROPE wis adol luwih saka sepuluh yuta album ing saindenging jagad lan disertifikasi kaping telu platinum.

Album kaping pitu Janet, ALL FOR YOU, dirilis ing April 2001 lan didol 605.000 kopi. Lan iki nyathet ALL FOR YOU minangka dodolan paling dhuwur ing minggu pisanan, sajrone karir musik Janet.

Ing Maret 2004, album kaping wolu Janet, DAMITA JO, dirilis. Ora kaya album-album sadurungé, DAMITO JO mung meneng ing posisi runner-up ing Billboard 200.

Kanggo promo album kaping sanga, 20 YO, Janet sarujuk dadi model sampul majalah internasional sing wis kondhang, ing wulan Juni 2006. Kabukten majalah kasebut mundhak olèh penjualan. Ing September 2006, 20 YO dirilis. single pertama, "Call on Me," nampilake duet karo rapper Nelly lan puncak ing nomer 25 ing Hot 100.

Ing Juli 2007, Janet maneh ngalih menyang label liyane. Album kaping sepuluh, DISCIPLINE dirilis dening Island Records. Album iki dirilis ing Februari 2008. Singel sing bisa dipercaya ing album iki yaiku "Feedback", tetep ing nomer 19 ing Hot 100. Ing patbelas sasi Janet kemitraan karo label anyar, DISCIPLINE wis adol 415 ewu kopi lan tegese wis rampung. ora nampa sertifikasi RIAA. Billboard malah kacarita amarga Janet ora marem karo promosi album, Janet ninggalake label Island Records.

Urip lan Karir[besut | besut sumber]

1966-1985[besut | besut sumber]

Janet Damita Jo Jackson lair tanggal 16 Mei 1966, ing Gary, Indiana, anak bungsu saka sepuluh anak, saka Katherine Esther (née Scuse) lan Joseph Walter Jackson.[1] Jacksons kalebu kelas menengah lan Seksi Yéhuwah sing taat, senajan Janet banjur ora ngendhaleni agama sing diatur.[2] Nalika isih enom, sedulur-sedulure wiwit tampil minangka Jackson 5 ing wilayah Chicago-Gary.

Ing wulan Maret 1969, grup kasebut nandhatangani kontrak rekaman karo Motown, lan ora suwe entuk hit nomer siji. Kulawarga banjur pindhah menyang lingkungan Encino ing Los Angeles.[3] Jackson wiwitane pengin dadi joki balap jaran utawa pengacara hiburan, kanthi rencana kanggo ndhukung awake dhewe liwat akting. Senadyan mangkono, dheweke diantisipasi kanggo nerusake karir ing hiburan lan nimbang gagasan kasebut sawise ngrekam dhéwé ing studio.[3]

Ing umur pitung taun, Jackson karo sadulure Randy main sandiwara ing TV lan sasi mengko bakal tampil ing MGM Casino ing Las Vegas Strip.[3] A biografi dicethakaké bapake, Joseph Jackson, iki emosional mundur lan marang dheweke kanggo nelpon wong mung dening jeneng ngarep minangka anak.[3] Dheweke wiwit akting ing macem-macem acara The Jacksons ing taun 1976.[3]

Ing taun 1977, dheweke kapilih kanggo main peran minangka Penny Gordon Woods ing sitkom Good Times.[3] Dheweke banjur mbintangi A New Kind of Family lan banjur entuk peran ing Diff'rent Strokes, nggambarake Charlene Duprey saka musim telu nganti enem.[3] Jackson uga main peran Cleo Hewitt sak mangsa papat saka Fame, nanging ditulis indifference menyang seri, umumé amarga kaku emosi marriage rahasia dheweke kanggo penyanyi R&B James DeBarge. Jackson mengko njlentrehake wektu dheweke ing acara ing Interview karo Anderson Cooper, ngumumke sing cast sok-sok main pranks ing dheweke, nanging dheweke ngandika fondly saka wong-wong mau.

Nalika Jackson umur nembelas, bapake lan manajer Joseph Jackson ngatur kontrak kanggo dheweke karo A&M Records.[3] Album debuté, Janet Jackson, dirilis ing taun 1982. Iki diprodhuksi déning Angela Winbush, René Moore, Bobby Watson saka Rufus lan Leon Sylvers III, lan diawasi déning bapaké Joseph.[3] Puncak kasebut ing No. 63 ing Billboard 200, lan No. 6 ing bagan album R&B publikasi, nampa promosi sethithik.[4][[5][6] Album iki muncul ing Billboard Top Black Albums taun 1983, nalika Jackson dhéwé dadi vokalis wanita paling dhuwur ing Billboard Year-End Black Album Artists.

Album kapindho Jackson, Dream Street, dirilis rong taun sabanjure.[3] Dream Street tekan No. 147 ing Billboard 200, lan No. 19 ing bagan album R&B.[5][6] Singel utama "Don't Stand Another Chance" puncaké ing No. 9 ing tangga lagu R&B Billboard. Kaloro album kasebut utamane saka musik pop bubblegum.[7]

1986–1988: Kontrol[besut | besut sumber]

Sawise album kaloro, Jackson mungkasi urusan bisnis karo kulawargane, kanthi komentar "Aku mung pengin metu saka omah, metu saka bapakku, sing minangka salah sawijining perkara sing paling angel sing kudu daklakoni." [8] Nyoba album katelu, Jackson kerja sama karo produser Jimmy Jam lan Terry Lewis. Padha miwiti kanggo entuk daya tarik pop silang, lan uga nggawe dhasar sing kuat ing pasar kutha.[9]Ing enem minggu, Jackson lan duo nggawe album studio katelu, Control, dirilis ing Februari 1986.[10] [11]Album kasebut dijupuk menyang No. 1 ing Billboard 200, lan disertifikasi Platinum kaping lima dening Asosiasi Industri Rekaman Amerika (RIAA), adol luwih saka sepuluh yuta kopi ing saindenging jagad.[12][13][14]

Kontrol diumumake "banget gugup lan diwasa" kanggo tumindak remaja, uga dianggep "alternatif kanggo balladry sentimental" sing nyebar ing radio, nyandhingake Jackson karo posisi Donna Summer sing "ora gelem nampa status anyar lan njupuk langkah dhewe kanggo munggah ing ndhuwur. ."[15][16][17] Album iki ngasilake limang single paling dhuwur, "What Have You Done for Me Lately", "Nasty", "When I Think of You", "Control", lan "Let's Wait Awhile". ", lan top 15 hit karo "The Pleasure Principle". "Nalika Aku Mikir Sampeyan" dadi nomer pisanan dheweke. 1 hit ing Hot 100. Kontrol nampa enem Billboard Awards, kalebu "Top Pop Singles Artist", lan telung nominasi Grammy, utamané Album of the Year.[18][19] Iku uga menangaké papat American Music Awards saka rolas nominasi, rekor unbroken.[20][21][22]

Ing wektu iki, Jackson kasil "ngoyak pengalaman dadi bocah bayangan Jackson", dadi "seniman ing sisih tengen dhewe".[23] Isi lirik album kasebut kalebu sawetara tema pemberdayaan, sing diilhami dening kedadeyan pelecehan seksual, karo Jackson ngeling-eling "bebaya tekan omah nalika sawetara wong lanang wiwit ngusir aku ing dalan lan tinimbang mlayu menyang Jimmy utawa Terry kanggo perlindungan, aku njupuk. ngadeg. Aku mundur. Kaya ngono, lagu-lagu kaya 'Nasty' lan 'What Have You Done for Me Lately' lair, saka rasa mbela diri."[24]

Gabungan inovatif saka tari-pop lan musik industri karo hip-hop lan R&B undertones dipengaruhi pangembangan genre jack swing anyar dening bridging longkangan antarane rong gaya pungkasan.[25] Video musik sing ngiringi dijupuk kanggo singel album dadi populer ing MTV, lan entuk Paula Abdul kontrak rekaman kanggo karya koreografi karo Jackson. Billboard nyatakake "Swara sing bisa diakses [Jackson] lan video koreografi sing apik banget ora bisa ditolak MTV, lan mbantu saluran kasebut berkembang saka program rock menyang campuran musik sing luwih amba lan didorong." [26]

Ing retrospect saka pengaruhe ing saluran, Kyle Anderson saka Entertainment Weekly komentar: "Video saka Control padha kabeh MTV, lan Janet dadi tokoh pop langsung dominan ngomong bab ing sentences padha karo Madonna lan kakangné Michael. "[27] Meaghan Garvey MTV negesake "iku angel kanggo overstate pinunjul saka Control, apa ing babagan lanskap pop, évolusi video musik minangka prau kanggo promosi lan expression, utawa Top 40 lagu feminis." Dheweke uga ndhukung "penting kanggo dicathet yen lagu-lagu aktualisasi diri Control minangka ekspresi bangga wanita ireng. Kontrol ngasilake enem video sing apik banget, sing nduweni peran sing ora bisa diukur ing owah-owahan menyang pop ireng sing katon. "[28]

1989–1992: Janet Jackson's Rhythm Nation 1814[besut | besut sumber]

Jackson ngrilis album kaping papat, Rhythm Nation 1814, ing September 1989. Senajan label rekaman dheweke pengin terusan langsung kanggo Control, Jackson milih kanggo nyakup tema sadar sosial ing antarane macem-macem gaya musik.[29] Dheweke nyatakake, "Aku ngerti album utawa lagu ora bisa ngganti donya. Aku mung pengin musik lan tarianku bisa narik kawigaten para penonton, lan cukup suwe kanggo ngrungokake lirik."[30] Tema kesatuan album iki dikembangake kanggo nanggepi macem-macem kejahatan lan tragedi sing dilaporake ing media.[31]

Puncak ing No. 1 ing Billboard 200, album iki disertifikasi Platinum kaping enem dening RIAA lan didol luwih saka 12 yuta kopi ing saindenging jagad.[32] Rolling Stone mirsani wutah artistik Jackson pindhah saka "kabebasan pribadi kanggo masalah universal liyane-injustice, buta huruf, kejahatan, obat-obatan-tanpa ilang ngalahake." [33] Album iki uga dianggep "titik seru ing karir dheweke", dumadi saka a "Koleksi macem-macem lagu sing nduweni bakat alami sing diduweni Jackson", sing kanthi efektif "ngembangake jangkauan Janet ing saben arah sing bisa dibayangake", dadi "luwih dipercaya feminin, luwih penting lanang, luwih dewasa, luwih bisa dipercaya kaya bocah." [34] Kanthi singles. "Miss You Much", "Rhythm Nation", "Escapade", "Alright", "Come Back to Me", "Black Cat" lan "Love Will Never Do (Tanpa Sampeyan)", album iki dadi album pisanan ing sajarah. mrodhuksi hit nomer siji ing telung taun tanggalan kapisah, uga siji-sijine album sing bisa nggayuh pitung lima singel paling dhuwur ing Hot 100.[35][36]

Misuwur kanggo koreografi lan setelan gudang, video musik "Rhythm Nation" dianggep salah siji sing paling apik lan populer ing sajarah, karo gamelan militer Jackson uga ndadekake dheweke dadi ikon fashion.[37] Video kanggo "Love Will Never Do (Tanpa Sampeyan)" misuwur minangka conto pisanan saka transisi Jackson menyang citra seksual lan gaya midriff-baring, dadi merek dagang dheweke. Rhythm Nation 1814 dadi album paling laris ing taun 1990, menang rekor limalas Billboard Awards.[38][39][40] Video musik "Rhythm Nation" wangun dawa menang Grammy Award.[41]

Jackson's Rhythm Nation World Tour 1990 dadi tur debut paling sukses ing sajarah lan nyetel rekor kanggo adol paling cepet saka Tokyo Dome ing Jepang.[50] Dheweke nggawe "Beasiswa Rhythm Nation," nyumbang dana saka tur menyang macem-macem program pendidikan.[42][43] Nalika Jackson miwiti tur, dheweke diakoni amarga pengaruh budaya musike. Joel Selvin saka San Francisco Chronicle nulis "wong umur 23 taun wis nggawe rekor sukses sajrone patang taun, dadi pemain ing MTV lan dadi panutan utama kanggo bocah-bocah wadon remaja ing saindenging negara", lan William Allen, eksekutif nalika iku. wakil presiden United Negro College Fund, marang Los Angeles Times, "Jackson minangka panutan kanggo kabeh wong enom kanggo ditiru lan pesen sing wis ditampa kanggo wong enom ing negara iki liwat lirik 'Rhythm Nation 1814' yaiku nduwe pengaruh positif."[44][45]

Dheweke uga nampa bintang ing Hollywood Walk of Fame minangka pangenalan pengaruhe ing industri rekaman lan usaha filantropi.[46] Sukses gedhe sing dialami Jackson ndadekake dheweke dadi liga karo adhine Michael, Madonna, lan Tina Turner amarga prestasi lan pengaruhe.[47] Majalah Ebony ngendika: "Ora ana individu utawa klompok sing kena pengaruh ing jagad hiburan kaya Michael lan Janet Jackson," kanthi alesan manawa sanajan akeh peniru, sawetara bisa ngluwihi "gaya lan ketangkasan" Jackson.[48]

Kanthi kontrak rekaman ing A&M Records rampung ing taun 1991, dheweke nandatangani perjanjian multiyuta dolar karo Virgin Records-kira-kira antara telung puluh loro nganti sèket yuta dolar-dadi dheweke dadi artis rekaman bayaran paling dhuwur nalika iku.[48][49] Kontrak rekaman uga nggawe reputasi minangka "Ratu Pop". Ing taun 1992, Jackson nyediakake vokal tamu ing Luther Vandross "The Best Things in Life Are Free", dadi top sepuluh Billboard hit lan tekan ndhuwur sepuluh internasional.[50]

1993–1996: Janet, Kaadilan Puisi, lan Desain Dasawarsa[besut | besut sumber]

Album studio kaping lima Jackson Janet, dirilis ing Mei 1993. Rekor kasebut dibukak ing nomer siji ing Billboard 200, ndadekake Jackson dadi artis wanita pisanan ing jaman Nielsen SoundScan sing nglakoni.[51][52] Disertifikasi Platinum kaping enem dening RIAA, didol luwih saka 14 yuta kopi ing saindenging jagad.[53][54]

Janet ngasilake limang singel lan papat singel promosi, nampa macem-macem sertifikasi ing saindenging jagad. Singel utama "That's the Way Love Goes" menangaké Grammy Award kanggo Best R&B Song lan dadi paling ndhuwur ing Billboard Hot 100 suwene wolung minggu berturut-turut. Any Time, Any Place" ana ing posisi papat paling dhuwur. "Amarga Katresnan" lan "Sampeyan Pengin Iki" kacathet ing sepuluh paling dhuwur.[55]

Album iki eksperimen karo macem-macem genre, kalebu R&B kontemporer, house jero, jazz swing, hip hop, rock, lan pop, karo Billboard njlèntrèhaké saben minangka "dikirim kanthi skill lan passion consummate".[56] Jackson njupuk peran luwih gedhe ing songwriting lan produksi saka dheweke nindakake ing album dheweke sadurunge, nerangake dheweke nemokake iku perlu "kanggo nulis kabeh lyrics lan setengah saka melodi" nalika uga ngandika candidly babagan nggabungake seksualitas dheweke menyang isi album. Rolling Stone nulis "putri saka kulawarga kraton ireng Amerika, kabeh sing ditindakake Janet Jackson iku penting. nglawan masalah masyarakat (Rhythm Nation 1814, saka 1989), dheweke duwe pengaruh. Lan nalika dheweke ngumumake kedewasaan seksual, kaya sing ditindakake ing album anyar dheweke, Janet., Iku minangka momen budaya. "[57]

Ing Juli 1993, Jackson miwiti debut film ing Poetic Justice. Nalika film iki nampa review macem-macem, kinerja dheweke diterangake minangka "beguiling" lan "dipercaya eksentrik".[58][59] Balada Jackson "Maneh", sing ditulis kanggo film kasebut, nampa nominasi Golden Globe lan Academy Award kanggo "Lagu Asli Paling Apik".[60][61][62]

Ing September 1993, Jackson katon topless ing sampul Rolling Stone, kanthi dhadhane ditutupi dening bojone, René Elizondo, Jr. .[63] The Vancouver Sun kacarita, "Jackson, 27, tetep cetha ditetepake minangka loro model peran lan jinis simbol; ing Rolling Stone foto Jackson ... dadi salah siji sing paling ditepungi, lan paling lampooned, isine majalah."[64]

The Janet World Tour dibukak ing support saka album studio garnered kritik kanggo lack Jackson saka keahlian vokal lan spontanitas, [65] nanging entuk pujian kritis kanggo showmanship dheweke. Iki diterangake minangka mbusak garis antarane "konser musik pop ukuran stadion lan ekstravaganza teater skala penuh".[66][67]

Sak iki wektu, Janet wis disetel kanggo nandatangani multimillion-dollar menehi hasil karo Coca-Cola nalika adhine Michael kacemplungaken ing skandal seksual anak, kang mbantah salah sembarang.[68] Dheweke menehi dhukungan moral, mbela sedulure, lan mbantah tuduhan penyalahgunaan babagan wong tuwane sing ditindakake dening adhine La Toya.[69] Lagu iki ditulis dening sedulur loro minangka respon kanggo pengawasan media.[70] Iki debut ing nomer lima ing Hot 100 singel chart, dadi lagu pisanan sing tau debut ing limang ndhuwur.[71] Video musike, disutradarai dening Mark Romanek, kadhaptar ing Guinness World Records minangka "Video Musik Paling Larang sing Pernah Digawe", regane $7 yuta.[72][73] Klip kasebut menangaké Grammy Award 1996 kanggo Best Short Form Music Video.[74]

Dheweke kolaborasi karo Michael ing "Scream", singel utama saka album HIStory, dirilis taun 1995. Album kompilasi pisanan Jackson, Design of a Decade: 1986–1996, dirilis ing taun 1995. Album iki ana ing nomer telu ing Billboard 200.[75][76] Singel utama, "Runaway", dadi lagu pisanan saka artis wanita sing debut ing sepuluh ndhuwur Hot 100, tekan nomer telu.[77][78] Design of a Decade 1986/1996 disertifikasi Platinum pindho dening RIAA, lan didol sepuluh yuta kopi ing saindenging jagad.[79][80]

Pengaruh Jackson ing musik pop terus diakoni, amarga The Boston Globe nyatakake "Yen sampeyan ngomong babagan elit kekuwatan wanita ing pop, sampeyan ora bisa luwih dhuwur tinimbang Janet Jackson, Bonnie Raitt, Madonna lan Yoko Ono. pengaruh ... ora bisa diukur. Lan sapa sing bisa mbantah manawa Janet Jackson saiki duwe kredibilitas luwih akeh tinimbang sedulur Michael?"[81]

Jackson gawe anyar kontrak karo Virgin Records kanggo kacarita $80 yuta taun sabanjuré. Kontrak kasebut ndadekake dheweke dadi artis rekaman kanthi bayaran paling dhuwur ing sejarah, ngluwihi kontrak industri rekaman sing ora ana tandhingane $ 60 yuta sing ditampa dening Michael Jackson lan Madonna.[82][83][84]

1997–1999: Tali Beludru[besut | besut sumber]

Jackson wiwit nandhang depresi lan kuatir sing abot, ndadékaké dhèwèké nyritakaké pengalamané ing album kaping enem, The Velvet Rope, dirilis ing Oktober 1997.[85] Jackson bali kanthi owah-owahan dramatis ing gambar, gumunggung rambut abang sregep, tindikan irung, lan tato.[86] Album kasebut utamane dipusatake ing gagasan yen saben wong duwe kabutuhan intrinsik. Kejaba lirik sing ana hubungane karo masalah sosial kayata hubungan sesama jenis, homofobia lan kekerasan rumah tangga, uga ngemot tema sadomasochism lan dianggep luwih eksplisit sacara seksual tinimbang rilis sadurunge, Janet.[87][88] Rekaman kasebut diarani minangka "album sing paling wani, njlimet lan sukses" dening The New York Times, dene Billboard nyebat album kasebut "album Amerika paling apik ing taun iki lan sing paling kuat ing limang album pungkasan."[89][90] album debut ing nomer siji ing Billboard 200 lan certified triple Platinum, sade luwih saka sepuluh yuta donya.[91][92]

Singel utama "Got 'til It's Gone" dirilis ing Agustus 1997, nampilake vokal tamu saka penyanyi folk Joni Mitchell lan rapper Q-Tip. Video musik lagu kasebut, nggambarake perayaan pra-Apartheid, menang Penghargaan Grammy kanggo Video Musik Bentuk Singkat Paling Apik.[93][94] "Together Again" dadi hit nomer kawolu Jackson ing Billboard Hot 100, ndadekake dheweke setara karo Elton John, Diana Ross, lan Rolling Stones. 28, 120  Rekor patang puluh enem. minggu ing Hot 100 lan sangalas minggu ing tangga lagu single Inggris. Iki didol nem yuta kopi ing saindenging jagad, dadi salah sawijining singel paling laris ing kabeh wektu.[95] "I Get Lonely" puncaké ing nomer telu ing Hot 100, lan nampa nominasi Grammy kanggo Best Female R&B Vocal Performance. Iku sepuluh hit kaping wolulas berturut-turut Jackson, nggawe dheweke mung artis wadon kanggo Garner prestasi sing; lan mung ngluwihi Elvis Presley lan Beatles.[96]

Sawetara single liyane dirilis, kalebu "Go Deep" lan balada "Every Time", kang kontroversial kanggo mudho ditampilake ing video musik sawijining.[97] Album kasebut kanthi lengkap netepake Jackson minangka ikon gay kanggo tema babagan homoseksual lan protes homofobia. "Together Again", "lagu pop post-Aids", lan "Free Xone", dianggep minangka "paen kanggo homoseksualitas" lan "trek anti-homophobia", dipuji amarga konteks lirike, saliyane kanggo reinterpretasi lesbian Jackson. Rod Stewart "Tonight's the Night".[98][99]

Velvet Rope nampa penghargaan kanggo "Album Musik Luar Biasa" ing Penghargaan Media GLAAD Tahunan kaping 9 lan diajeni dening Forum Kepemimpinan Lesbian Hitam lan Gay Nasional.[100] Sapérangan asil saka "Together Again" disumbangaké menyang American Foundation for AIDS Research. Jackson miwiti The Velvet Rope Tour, lelungan menyang Eropa, Amerika Utara, Asia, Afrika, Selandia Baru, lan Australia. Tur kasebut nampa pujian amarga teater, koreografi, lan penampilan vokal Jackson.[101] Iki dianggep minangka "ambisi lan glamor saka musikal Broadway", lan diumumake minangka "mung pas yen program konser kasebut nyatakake dheweke minangka 'pencipta lan direktur' pertunjukan".[101]

Khusus HBO tur kasebut, The Velvet Rope: Live in Madison Square Garden, entuk luwih saka limalas yuta pamirsa. Iki ngluwihi rating kabeh papat jaringan utama ing antarane pamirsa sing langganan saluran kasebut.[102] Konser iki menangaké Emmy Award saka patang nominasi.[103] Jackson nyumbang bagean saka dodolan tur menyang America's Promise, sawijining organisasi sing didegake dening Colin Powell kanggo mbantu para pemuda sing ora duwe hak.[104]

Nalika tur rampung, Jackson nyilih vokal tamu kanggo sawetara kolaborasi, kalebu Shaggy "Luv Me, Luv Me", [105] digunakake kanggo film How Stella Got Her Groove Back, uga "Girlfriend/Boyfriend" karo grup Blackstreet Teddy Riley. ,[106] lan "Apa Iku Bakal Dadi?!" karo Busta Rhymes.[107] Rong video musik pungkasan kasebut minangka salah sawijining video musik paling larang sing tau diprodhuksi, kanthi "What's It Gonna Be?!" dadi hit nomer siji ing tangga lagu Billboard Hip-Hop Singles lan Hot Rap Tracks, tekan telu paling dhuwur ing Hot 100.[107]

Jackson uga nyumbang balada "God's Stepchild" menyang Down ing soundtrack Delta. Jackson ngrekam duet karo Elton John kanthi judhul "I Know the Truth," kalebu ing soundtrack Elton John lan Aida Tim Rice. Ing Penghargaan Musik Dunia 1999, Jackson nampa Penghargaan Legenda kanggo "kontribusi luar biasa kanggo industri pop".[108] Billboard peringkat Jackson minangka artis paling sukses kaloro ing dasawarsa, sawise Mariah Carey.[109]

2000–2003: Nutty Professor II: The Klumps and All for You[besut | besut sumber]

Ing Juli 2000, Jackson muncul ing film kapindho, Nutty Professor II: The Klumps, minangka peran Profesor Denise Gaines, ngelawan Eddie Murphy. Sutradara Peter Segal mratelakake "Janet Jackson pancen pas banget, lan pilihan sing jelas." [110] Film kasebut dadi kaloro kanggo mbukak ing nomer siji, kanthi regane kira-kira $170 yuta ing saindenging jagad.[111][112] Singel Jackson "Does't Really Matter", digunakake kanggo soundtrack film kasebut, dadi singel nomer siji nomer sanga ing Hot 100.

Sadurungé rilis album kaping pitu, MTV ngurmati Jackson kanthi upacara "MTV Icon" perdana ing jaringan kasebut, ngurmati "kontribusi penting kanggo musik, video musik lan budaya pop nalika menehi pengaruh banget marang generasi MTV." Acara kasebut menehi penghormatan marang karir lan pengaruh Jackson, kalebu komentar saka Britney Spears, Jennifer Lopez, Aaliyah, lan Jessica Simpson, lan pagelaran dening 'N Sync, Pink, Destiny's Child, Usher, Buckcherry, Mya, Macy Gray, lan Outkast.[113] American Music Awards uga ngurmati Jackson kanthi Award of Merit kanggo "album multi-platinum sing digawe kanthi apik, diakoni sacara kritis lan sadar sosial."[114]

Album kapitu Jackson, All for You, dirilis ing April 2001. Iki dibukak ing nomer siji ing Billboard 200 kanthi 605.000 eksemplar sing didol, penjualan minggu pertama paling dhuwur ing karire, lan ing antarane penjualan minggu pertama paling dhuwur dening artis wanita. Album iki bali menyang gaya tari upbeat, nampa sambutan umume positif. Jackson nampa pujian amarga nyenengi "tekstur sing mumet kaya kegilaan anyar", beda karo seniman liyane sing nyoba "cocog karo angularitas hip-hop" lan ngetutake tren.[115] All for You disertifikasi Platinum pindho dening RIAA lan didol sangang yuta kopi ing saindenging jagad.[116]

Singel utama album, "All for You", debut ing Hot 100 ing nomer patbelas, nyetel rekor debut paling dhuwur kanthi single sing ora kasedhiya kanggo komersial.[117] Jackson kanthi irah-irahan "Ratu Radio" dening MTV minangka siji-sijine riwayat tayang, "ditambahake ing saben stasiun radio pop, ritmis lan kutha" ing minggu pisanane.[117][118]

Sadurungé rilis album kaping pitu, MTV ngurmati Jackson kanthi upacara "MTV Icon" perdana ing jaringan kasebut, ngurmati "kontribusi penting kanggo musik, video musik lan budaya pop nalika menehi pengaruh banget marang generasi MTV." Acara kasebut menehi penghormatan marang karir lan pengaruh Jackson, kalebu komentar saka Britney Spears, Jennifer Lopez, Aaliyah, lan Jessica Simpson, lan pagelaran dening 'N Sync, Pink, Destiny's Child, Usher, Buckcherry, Mya, Macy Gray, lan Outkast. [119] American Music Awards uga ngurmati Jackson kanthi Award of Merit kanggo "album multi-platinum sing digawe kanthi apik, diakoni kanthi kritis lan sadar sosial."[120]

Album kapitu Jackson, All for You, dirilis ing April 2001. Iki dibukak ing nomer siji ing Billboard 200 kanthi 605.000 eksemplar sing didol, penjualan minggu pertama paling dhuwur ing karire, lan ing antarane penjualan minggu pertama paling dhuwur dening artis wanita. ing sajarah.[121] Album iki bali menyang gaya tari upbeat, nampa sambutan umume positif. Jackson nampa pujian amarga nyenengi "tekstur sing mumet kaya kegilaan anyar", beda karo seniman liyane sing nyoba "cocog karo angularitas hip-hop" lan ngetutake tren.[122] All for You disertifikasi Platinum pindho dening RIAA lan didol sangang yuta kopi ing saindenging jagad.[123]

Singel utama album, "All for You", debut ing Hot 100 ing nomer patbelas, nyetel rekor debut paling dhuwur kanthi single sing ora kasedhiya kanggo komersial.[124] Jackson kanthi irah-irahan "Ratu Radio" dening MTV minangka siji-sijine riwayat tayang, "ditambahake ing saben stasiun radio pop, ritmis lan kutha" ing minggu pisanane.[125] Lagu iki nyuwil rekor debut airplay sakabèhé kanthi pamirsa minggu pisanan pitung puluh yuta, debut ing nomer sangang ing bagan Radio Songs. Iki dadi top 100 Hot suwene pitung minggu, uga tekan sepuluh paling dhuwur ing sewelas negara.[126] Lagu iki nampa Penghargaan Grammy kanggo Rekaman Tari Paling Apik. "Someone to Call My Lover" munggah ing nomer telu ing Hot 100.[127] Dibangun ing saubengé conto hit 1972 "You're So Vain" dening Carly Simon, "Son of a Gun (I Betcha Think This Song Is About You)" nampilake Simon dhéwé, bebarengan karo Missy Elliott ing remix saka single.

Ing Juli 2001, Jackson miwiti All for You Tour, sing uga disiarake ing konser khusus kanggo HBO sing ditonton dening rolas yuta penonton.[128] Tur kasebut ngliwati Amerika Serikat lan Jepang, sanajan tanggal Eropa lan Asia kudu dibatalake sawise serangan teroris 11 September. Los Angeles Times muji bakaté Jackson.[129] Richard Harrington saka Washington Post ngandika kinerja Jackson ngluwihi contemporaries dheweke, [130] nanging Bob Massy saka Spin panginten penari dheweke "mbuwang crisper gerakane" lan singers ndhukung padha pipis saklawasé minangka dhuwur, sanadyan ngumumaké "Janet cast dhéwé minangka hiburan nyata. [131] Jackson nyumbang bagean saka hasil tur menyang Boys & Girls Clubs of America.[132]

Taun candhake, Jackson wiwit nampa perhatian media amarga dikabarake hubungane karo Justin Timberlake, aktor Matthew McConaughey, lan produser rekaman Jermaine Dupri.[133][134][135] Sawise rilis album solo debut Timberlake Justified, Jackson nyedhiyakake vokal ing "(And She Said) Take Me Now" saben panjaluk Timberlake, kanthi lagu kasebut wiwitane direncanakake minangka single. Jackson kolaborasi karo artis reggae Beenie Man kanggo lagu "Feel It Boy", diprodhuksi dening Neptunes kang banjur getun.[136]

2004–2005: Super Bowl XXXVIII kontroversi lan Damita Jo[besut | besut sumber]

Jackson dipilih dening Liga Sepak Bola Nasional lan MTV kanggo tampil ing pertunjukan paruh waktu Super Bowl XXXVIII ing Februari 2004. Dheweke nindakake medley "All for You", "Rhythm Nation", lan kutipan saka "The Knowledge" sadurunge tampil " Rock Your Body" bebarengan karo tamu kejutan Justin Timberlake. Nalika Timberlake nyanyi lyric "I'm gonna have you wuda by the end of this song", dheweke nyuwek kostum dheweke, mbabarake dhadhane tengen kanggo 140 yuta penonton. Prastawa kasebut diarani "gapura puting susu" dening media.[137]

Jackson njaluk ngapura sawise pagelaran, matur sing kedadean iki ora sengaja lan ora disengaja, nerangake yen Timberlake mung dimaksudaké kanggo narik bustier lan ninggalake bra abang-lace utuh.[138] Dheweke menehi komentar, "Nyuwun pangapunten yen aku nyinggung sapa wae. Iki pancen dudu maksudku ... MTV, CBS, NFL ora ngerti babagan iki, lan sayangé, kabeh dadi salah ing pungkasan. [139] Timberlake uga njaluk ngapura, nyebutake kacilakan kasebut minangka "gagal lemari klambi".[138] CBS, NFL, lan MTV [140] nolak kawruh babagan kedadeyan kasebut lan kabeh tanggung jawab. Komisi Komunikasi Federal denda banget kabeh perusahaan sing melu lan nerusake investigasi suwene wolung taun, pungkasane kalah karo denda $550.000 marang CBS.[141]

Sawise kedadeyan kasebut, CBS ngidini Timberlake tampil ing upacara Penghargaan Grammy kaping 46 nanging ora ngidini Jackson rawuh, meksa dheweke mundur sawise dijadwalake dadi presenter.[142] Kontroversi kasebut mungkasi rencana Jackson kanggo mbintangi film biografi penyanyi lan aktivis Lena Horne, sing bakal diprodhuksi dening American Broadcasting Company. Horne dikabarake ora seneng karo kedadeyan kasebut, nanging wakil Jackson nyatakake yen dheweke mundur saka proyek kasebut kanthi sukarela.[143] Patung Mickey Mouse sing nganggo rasukan "Rhythm Nation" Jackson sing apik banget dilebokake ing taman tema Walt Disney World taun sadurunge kanggo ngurmati warisane, nanging dicopot sawise penampilan sing kontroversial.[144]

Album studio kaping wolu Jackson, Damita Jo dirilis ing Maret 2004, kanthi irah-irahan jeneng tengahe. Iki debut ing nomer loro ing Billboard 200.[145] Album iki ditampa campuran kanggo review positif, muji inovasi sonik saka lagu-lagu sing dipilih lan harmonis vokal Jackson, nalika liyane ngritik tema kedagingan sing kerep banget.[146] Nanging, sawetara review kritikus fokus ing kedadean Super Bowl, tinimbang ngritik album dhewe.[147] Iki disertifikasi Platinum dening RIAA sajrone sasi, lan didol luwih saka telung yuta kopi ing saindenging jagad.[148]

Kinerja album kasebut kena pengaruh saka daftar ireng saka saluran radio lan musik, sebagian saka prentah saka CEO CBS Les Moonves.[149] Konglomerat sing melu boikot kalebu Viacom lan CBS, anak perusahaan MTV, Clear Channel Communications, lan Infinity Broadcasting, loro sing terakhir ing antarane penyiar radio paling gedhe.[150] [151]Daftar ireng kasebut ditrapake sadurunge dirilis Damita Jo lan diterusake sajrone rong album Jackson. Konglomerat hiburan Viacom ndarbeni MTV, VH1, lan akeh format radio, lan eksekutif senior komentar sing padha "pancen bailing ing rekaman. Tekanan banget, padha ora bisa selaras karo apa-apa sing ana hubungane karo Janet. isih nesu marang dheweke, lan iki minangka paukuman."[152]

Sadurungé kedadeyan kasebut, Damita Jo dikarepaké bakal adol luwih saka rilis All for You.[153] Telung singel kasebut nampa ulasan positif nanging gagal nggayuh posisi paling dhuwur, sanajan saben siji diprediksi bakal nindakake kanthi apik ing kahanan sing beda-beda.[154] Billboard nglapurake yen Damita Jo "sebagéyan gedhé dibayangi déning kegagalan Super Bowl.... Telung singel sing diluncuraké didaftar ireng déning radio pop-uga dadi sorotan paling gedhé ing album".[155]

Kanggo promosi album kasebut, Jackson tampil minangka host ing Saturday Night Live kanthi nindakake rong lagu, lan dheweke uga dadi bintang tamu ing sitkom Will & Grace sing nggambarake awake dhewe.[156] Jackson nampa sawetara penghargaan karir nalika dirilis album kasebut, kalebu "Legend Award" ing Radio Music Awards, "Inspiration Award" saka Japan Video Music Awards, "Lifetime Achievement Award" ing Soul Train Music Awards, lan Teen Choice Awards. nominasi kanggo "Wanita Favorit".

Ing Nopember 2004, dheweke diajeni minangka panutan dening 100 Black Men of America, Inc. lan dianugerahi Penghargaan Prestasi Artistik organisasi sing ngucapake "karir sing wis sukses saka sukses dadi luwih sukses".[157] Organisasi kasebut nanggapi kritik amarga ngurmati Jackson amarga kedadeyan Super Bowl kanthi ujar manawa "nilai individu ora bisa dinilai saka siji wektu ing urip wong kasebut." [158] [159] Ing wulan Juni 2005, dheweke diajeni. kanthi Penghargaan Kemanusiaan dening Kampanye Hak Asasi Manungsa lan Proyek AIDS Los Angeles minangka pengakuan kanggo keterlibatan dheweke ing ngumpulake dhuwit kanggo amal AIDS.[160]

Dampak ing Internet[besut | besut sumber]

Pameran paruh waktu Super Bowl XXXVIII dianggep minangka salah sawijining acara televisi sing paling kontroversial ing sajarah, lan Jackson banjur didaftar ing Guinness World Records minangka "Paling Digoleki ing Sejarah Internet" lan "Paling Digoleki kanggo Warta". Kedadeyan iki dadi momen sing paling direkam lan diputer maneh ing sajarah TiVo, narik kira-kira 35.000 pelanggan anyar.[161][162] Jawed Karim mratelakaken bilih kedadosan punika ndadosaken pangripta YouTube, amargi piyambakipun nyathet bilih angel kangge piyambakipun nemokaken video kedadosan punika kanthi online.[163]

2006–2007: 20 Y.O. lan Kenapa Aku Nikah?[besut | besut sumber]

Jackson wiwit ngrekam album studio kaping sanga, 20 Y.O., ing 2005. Dheweke ngrekam karo produser Dupri, Jam lan Lewis sawetara sasi ing taun sabanjuré. Irah-irahan album kasebut minangka referensi kanggo rong dekade wiwit diluncurake album terobosan Control, sing makili album kasebut "perayaan pembebasan sing nyenengake lan gaya musik sing nggawe sejarah".[164]

[165] Daftar ireng saluran siaran lan musik Jackson tetep terus-terusan, kanthi masif mengaruhi kinerja lan eksposur grafik. Nanging, singel utama "Call on Me", sing nampilake rapper Nelly, paling dhuwur ing nomer 25 ing Hot 100, nomer siji ing tangga lagu Hot R&B/Hip-Hop, lan nomer enem ing Inggris. Video kanggo single kapindho album kasebut, "So Excited", disutradarai dening Joseph Kahn lan nggambarake sandhangane Jackson sing ilang liwat rutinitas tari sing rumit.

20 Y.O. disertifikasi Platinum dening RIAA lan didol 1,5 yuta ing saindenging jagad, uga nampa nominasi Grammy kanggo Album R&B Kontemporer Paling Apik. [166][167] Sawisé rilis album kasebut, Dupri dikutuk amarga produksi lan kesalahane album kasebut, lan banjur dicopot saka jabatane ing Virgin Records.[168] Majalah Slant nyatakake, "Sawise janji bali menyang asal-usul tari-pop Janet, [Dupri] milih ngarahake pamirsa kutha, kesalahan gedhe sing nyebabake Dupri kerjane lan, mbokmenawa, Janet menehi hasil karo Virgin."[169]

Jackson dirangkeng minangka wanita paling sugih nomer pitu ing industri hiburan dening Forbes, kanthi nglumpukake bathi luwih saka $150 yuta. Ing taun 2007, dheweke mbintangi Tyler Perry minangka psikoterapis ing film Why Did I Get Married?. Film kasebut dadi film kaping telu berturut-turut sing dibukak ing nomer siji ing box office, kanthi ngasilake $60 yuta.[170] kinerja Jackson dipuji amarga "panguwasa alus", sanajan uga diterangake minangka "nengsemake, nanging hambar".

2008–2009: Disiplin lan Nomer Siji[besut | besut sumber]

Jackson mlebu karo Island Records sawise kontrak dheweke karo Virgin kawujud. Dheweke ngganggu rencana kanggo tur lan wiwit ngrekam karo macem-macem produser, kalebu Rodney "Darkchild" Jerkins, Tricky Stewart, lan Stargate. [171] Album studio kang kaping sepuluh, Discipline, dirilis ing Februari 2008, dibukak ing nomer siji. Senadyan radio blacklisting radio, single pisanan album "Umpan Balik" puncak ing nomer sangalas ing Hot 100 lan sangang ing Pop Songs, sing paling dhuwur charting dheweke wiwit "Someone to Call My Lover".

Uga ing Februari 2008, Jackson menang Penghargaan Gambar kanggo "Aktris Pendukung Pinunjul ing Gambar Gerak" kanggo peran kasebut.[172] Jackson uga nyedhaki kanggo ngrekam single utama kanggo film Rush Hour 3.[173] Jackson dianugerahi Vanguard Award ing GLAAD Media Awards taunan kaping 19, ngurmati kontribusi dheweke kanggo ningkatake hak sing padha ing antarane komunitas gay. Présidhèn organisasi kasebut mratelakake, "Ms. Jackson nduweni pengikut sing luar biasa ing komunitas LGBT lan ing njaba, lan nduwe dheweke ngadeg karo kita nglawan fitnah sing isih diadhepi wong LGBT ing negara kita pancen penting banget." Jackson kalebu atusan wong seniman sing bahané rusak nalika kobongan Universal Studios taun 2008.[174]

Tur konser kaping lima Jackson, Rock Witchu Tour, diwiwiti ing September 2008.[175] Jackson pisah karo Island Records liwat persetujuan bebarengan. Billboard ngumumake Jackson ora marem karo LA Reid nangani album kasebut lan promosi kasebut, ujar "label kasebut setuju kanggo mbubarake hubungane karo artis ing panjaluke." t didorong kanthi bener.... Dheweke mung ora entuk apa-apa minangka seniman sing gedhene."[176]

Ing wulan Juni 2009, adhine Jackson Michael tilar donya nalika umur seket. Dheweke ngomong kanthi umum babagan seda ing 2009 BET Awards, nyatakake "Aku mung arep ngomong, kanggo sampeyan, Michael minangka lambang, kanggo kita, Michael iku kulawarga. Lan bakal urip ing salawas-lawase ing kabeh ati kita. saka kulawarga lan aku, matur nuwun kanggo kabeh katresnan, matur nuwun kanggo kabeh dhukungan. Kita kangen banget karo dheweke. Nikah too?.

Ing tengah-tengah sungkawa karo kulawargane, dheweke fokus ing kerja kanggo ngatasi kasusahan kasebut, ngindhari liputan berita babagan sedane adhine. Dheweke menehi komentar, "Isih penting kanggo ngadhepi kasunyatan, lan ora amarga aku mlayu, nanging kadhangkala sampeyan mung kudu lunga sedhela." [177] Sajrone wektu kasebut, dheweke mungkasi hubungane karo Jermaine Dupri sing wis suwene pitung taun. [177]

Sawetara sasi mengko, Jackson nindakake upeti marang Michael ing MTV Video Music Awards 2009, nindakake duet "Scream".[178] MTV nyatakake "ora ana sing luwih apik tinimbang Janet kanggo jangkar lan ngirim pesen sing kuat banget." [179] Penampilan kasebut dipuji dening para kritikus, kanthi Entertainment Weekly negesake rendition kasebut "minangka energik kaya ati".[180]

Kompilasi hits kaping pindho Jackson, Number Ones (judul The Best kanggo rilis internasional), dirilis ing November 2009. Kanggo promosi, dheweke nindakake medley hits ing American Music Awards, Jingle Bell Ball Capital FM ing arena O2 London, lan The X. -Faktor.[181] [182]Single promosi album "Make Me", diprodhuksi karo Rodney "Darkchild" Jerkins, debut ing September.[183] [184] Jackson dadi nomer sangalas nomer siji ing bagan Hot Dance Club Songs, nggawe dheweke artis pisanan sing duwe nomer siji singel ing patang dekade kapisah.

Mengko ing sasi kasebut, Jackson dadi ketua mupangat amfAR, Yayasan Riset AIDS, sing dianakake ing Milan bebarengan karo minggu fashion. CEO yayasan kasebut nyatakake "We are profoundly matur nuwun kanggo Janet Jackson kanggo gabung amfAR minangka ketua acara pisanan ing Milan... Dheweke ndadekke sih-rahmat incomparable lan sajarah dedikasi kanggo perang nglawan AIDS." yuta kanggo organisasi nirlaba.

2010–2014: Proyek film lan True You[besut | besut sumber]

Ing April 2010, Jackson mbaleni perané ing sekuel Why Did I Get Married? kanthi irah-irahan Why Did I Get Married too?. Film iki dibukak ing nomer loro, ngasilake sewidak yuta.[185] Penampilan Jackson dipuji minangka "nyegerake lan anehe lucu", lan dipuji amarga dheweke "kesediaan kanggo katon ing dheweke paling disheveled".[186][187] Penampilan dheweke entuk Penghargaan Gambar kanggo "Aktris Luar Biasa ing Gambar Gerak".[188] Jackson ngrekam tema film kasebut, "Nothing", dirilis minangka single promosi.[189] Lagu iki dileksanakake ing final musim kaping sanga saka American Idol bebarengan karo "Again" lan "Nasty".[190]

Ing wulan Juli, Jackson modhèl kanggo garis busana Blackglama kanthi wulu mink, [191] banjur mbantu ngrancang barisan sandhangan lan aksesoris kanggo Blackglama, sing bakal didol ing Saks Fifth Avenue lan Bloomingdales.[192] Universal Music ngrilis kompilasi hits Icon: Number Ones minangka debut seri kompilasi Ikon.

Ing November 2010, Jackson mbintangi Joanna ing drama For Colored Girls, film adaptasi saka lakon Ntozake Shange taun 1975 Kanggo Bocah-bocah Berwarna Sing Nganggep Bunuh Diri Nalika Pelangi Is Enuf. The Wall Street Journal nyatakake Jackson "ngucapake ayat-ayat sing ditulis dening Ntozake Shange, penulis drama sing menehi inspirasi kanggo film kasebut ... —speech."[193] Penggambaran Jackson ing film kasebut diumpamakake karo Meryl Streep minangka Miranda Priestly ing The Devil Wears Prada.[194] [195] Kinerja dheweke entuk nominasi Black Reel Awards ing kategori Aktris Pendukung Luar Biasa lan Ensemble Luar Biasa.[196]

Jackson ngumumake rencana kanggo miwiti tur donya paling gedhe kanggo ndhukung koleksi hits nomer loro, Number Ones.[197] Tur kasebut, kanthi irah-irahan Number Ones, Up Close and Personal, nganakake konser ing telung puluh lima kutha global, dipilih dening para penggemar sing ngirim saran ing situs resmi dheweke.[197] Sajrone tur, Jackson nindakake telung puluh lima hits nomer siji lan nyediakake lagu kanggo saben kutha.[197] Mattel ngrilis Barbie of Jackson edisi winates kanthi irah-irahan "Divinely Janet", dilelang luwih saka $15.000, kanthi asil disumbangake menyang Project Angel Food.[198]

Jackson ngrilis buku self-help True You: A Journey to Finding and Loving Yourself ing Februari 2011, ditulis bareng karo David Ritz.Iki nyritakake perjuangane kanthi bobot lan kapercayan, uga nerbitake surat saka para penggemar. Dhaptar paling laris ing New York Times ing sasi sabanjuré.[199] Kajaba iku, dheweke mlebu kontrak produksi film karo Lions Gate Entertainment kanggo "milih, ngembangake lan ngasilake film fitur kanggo studio independen." [200]

Jackson dadi penyanyi pop wanita pisanan sing tampil ing piramida kaca I. M. Pei ing Museum Louvre, ngunggahake kontribusi kanggo pemugaran karya seni sing apik.[201][202] Jackson dipilih kanggo nyetujui garis fashion Blackglama kanggo taun kapindho, dadi selebriti pisanan ing sajarah garis sing dipilih kanggo nglakoni.[203] Dheweke kerja bareng karo label kasebut kanggo ngluncurake koleksi produk mewah limalas.[204]

Ing 2012, Jackson nyetujoni Nutrisystem, nyeponsori program penurunan bobote sawise berjuang karo fluktuasi bobot ing jaman kepungkur.[205] Kanthi program kasebut, dheweke nyumbang sepuluh yuta dolar kanggo panganan kanggo wong sing keluwen.[205] Dheweke diajeni dening amfAR amarga kontribusine kanggo riset AIDS nalika dadi ketua gala Cinema Against AIDS sajrone Festival Film Cannes.[206] Dheweke uga melu ing pengumuman layanan umum kanggo UNICEF kanggo mbantu bocah-bocah sing keluwen.[207]

2015–saiki: Unbreakable lan konser residensi[besut | besut sumber]

ing tanggal 16 Mei 2015, Jackson ngumumake rencana kanggo ngrilis album anyar lan miwiti tur konser donya.[208][209] Dheweke njlentrehake tujuane kanggo ngeculake album anyar ing musim gugur 2015 ing label rekaman dhewe, Rhythm Nation, sing disebarake dening BMG Rights Management.[210] eluncuran Rhythm Nation ndadekake Jackson minangka salah siji saka sawetara musisi wanita Afrika-Amerika sing duwe label rekaman.[211]

Ing tanggal 15 Juni 2015, Jackson ngumumake tanggal pisanan kanggo leg Amérika Lor saka Tur Dunia Unbreakable dheweke.[212] Tanggal 22 Juni, single utama "No Sleeep" dirilis saka album kasebut.[213] Versi solo Jackson debut ing Hot 100 ing nomer 67, menehi tandha entri kaping 40 ing bagan kasebut.[214] Lagu kasebut dadi nomer 1 ing Billboard + Twitter Trending 140 sasampunipun dirilis.[215] Versi album sing nampilake J. Cole mbisakake mlebu maneh ing Hot 100 kanthi posisi puncak anyar ing nomer 63, lan uga ana ing tangga lagu Lagu R&B Dewasa.[216][217]

BET menehi Jackson penghargaan Ultimate Ikon: Music Dance Visual ing BET Awards 2015, sing uga nampilake penghargaan tari kanggo dheweke sing ditindakake dening Ciara, Jason Derulo lan Tinashe.[218] Diumumake dheweke bakal ngluncurake garis perhiasan mewah sing diarani "koleksi Janet Jackson Unbreakable Diamonds," sawijining usaha patungan antarane dheweke lan Paul Raps New York.[219] Ing tanggal 20 Agustus, dheweke ngrilis pratinjau lagu anyar "The Great Forever," nalika uga ngonfirmasi judhul album studio sing nomer sewelas minangka Unbreakable.[220][221]

Jimmy Jam lan Terry Lewis nyatakake yen konsep Jackson kanggo album kasebut dikembangake bebarengan karo produksi tur sing diiringi lan komposisi kasebut bakal beda karo mayoritas katalog dheweke. Dheweke uga nyatakake yen tema album kasebut nggambarake "bisa dadi rentan lan bisa nahan apa sing bakal ditindakake," nggambarake pengalaman Jackson sajrone sawetara taun kepungkur.[222] Lagu judhul album kasebut "Unbreakable" dirilis ing 3 September 2015, debut ing stasiun radio Apple Music Beats 1, sing dianakake dening Ebro Darden. Album iki uga kasedhiya kanggo pre-order ing iTunes ing dina sing padha.[223] "Ngobong!" nampilaken Missy Elliott debut ing BBC Radio 1 tanggal 24 September 2015.[224] Unbreakable dirilis ing Oktober 2, 2015. Iki nampa review umume positif, kalebu dening The Wall Street Journal, [225] The New York Times, [226] USA Today, [227] Los Angeles Times, [228] lan The Guardian .[229] Minggu candhake, Jackson nampa nominasi pisanane kanggo dilebokake ing Hall of Fame Rock and Roll.[230] Album dheweke debut ing nomer siji ing Billboard 200, dadi album kapitu dheweke ing ndhuwur tangga lagu ing Amerika Serikat.[231]

Ing tanggal 6 April 2016, Jackson ngumumake yen dheweke "ngrencanakake kulawargane" karo bojone Wissam Al Mana, sing nyebabake dheweke nundha tur dheweke.[232] Ing tanggal 1 Mei 2017, Jackson ngumumake bakal nerusake Tur Dunia Unbreakable, sing saiki dikenal minangka Tur Dunia Negara. Tur sing diowahi diluncurake tanggal 7 September 2017.[233][234] Refocusing tema tur kang kanggo nggambarake pesen sosial sadar saka kabeh katalog musik Jackson, akeh lagu sing dipilih kanggo dhaptar set konser bebarengan karo perumpamaan cocog sing digambarake ing rasisme alamat panggung, supremasi kulit putih, fasisme, xenophobia lan brutalitas polisi.[235] Tur kasebut dibukak kanggo resepsi kritis sing positif, kanthi sawetara komentator memuji kabugaran fisik Jackson sawise meteng, pertunjukan lan pesen sing sadar sosial.[236]

Rendition emosi dheweke saka "Apa About", song bab KDRT Originally direkam kanggo The Velvet Rope, narik kawigatosan media nyorot pamisahan anyar dheweke saka bojone; Sadulure Jackson, Randy, ujar manawa dheweke nandhang lara verbal dening Al Mana sing nyebabake rusake pernikahane.[237][238][239] Hasil saka konser 9 September 2017 ing Toyota Center ing Houston, Texas disumbangake kanggo upaya bantuan sing ndhukung para pengungsi Hurricane Harvey.

Jackson ketemu karo walikota Houston Sylvester Turner lan para pengungsi ing Pusat Konvensi George R. Brown sadurunge pagelaran.[240] Ing Mei 2018, diumumake manawa Jackson bakal nampa Penghargaan Ikon Billboard ing Penghargaan Musik Billboard 2018.[241] Ing wawancara kanggo majalah Billboard, Jackson ngandhakake yen dheweke lagi nggarap musik anyar.[242] Ing tanggal 16 Agustus 2018, diumumake yen Jackson lan Rhythm Nation wis mlebu kemitraan karo Cinq Music Group.[243] Esuke, Jackson ngrilis single "Made for Now", kolaborasi karo Daddy Yankee.[244]

Ing Oktober 2018, dheweke nampa nominasi kaping telu kanggo induksi menyang Hall of Fame Rock and Roll.[245] Ing tanggal 13 Desember 2018, Jackson diumumake minangka salah siji saka pitu inductees saka kelas 2019 saka Rock and Roll Hall of Fame.[246] Tanggal 26 Februari 2019, Jackson ngumumake residensi Las Vegas patang wulan kanthi judhul Metamorphosis. Jadwal awal kalebu patbelas pertunjukan ing Park Theater ing resort Park MGM; telung pertunjukan tambahan diumumake ing wulan Mei.[247][248] Ing September lan Nopember 2019 Jackson nindakake seri konser kanggo ndhukung ulang taun kaping 30 album Rhythm Nation ing Welch Treasure Island Resort & Casino, San Francisco lan Hawaii.[249] Ing 2019, Jackson main macem-macem festival ing AS lan luar negeri, kalebu The Glastonbury Festival.[250][251][252][253]

Dokumenter rong bagéan kanthi irah-irahan Janet Jackson kanggo A&E lan Lifetime ditayangke perdana ing tanggal 28 lan 29 Januari 2022.[254][255] Jackson disetel kanggo miwiti Tur Dunia Black Diamond ing 2020.[256] ng pungkasan taun kasebut, tur kasebut ditundha tanpa wates amarga pandemi COVID-19.[257] Dheweke uga ngumumake album studio kaping rolas sing bakal teka, Black Diamond, sing dijadwalake bakal dirilis ing taun 2020.[256] Tanggal 29 Januari 2022, Jackson pratinjau klip lagu anyar, "Luv I Luv", sajrone kridit pungkasan saka episode pungkasan dokumenter dheweke, Janet Jackson.[258]

Tanggal 3 Maret 2022, Jackson diumumake minangka headliner ing Festival Musik Esensi 2022 ing New Orleans.[259]

Kesenian[besut | besut sumber]

Musik lan swara[besut | besut sumber]

Jackson nduweni jangkauan vokal mezzo-soprano.[260] Sajrone kariré, dheweke kerep nampa kritik amarga watesan kemampuan vokal, utamane yen dibandhingake karo seniman kontemporer kayata Whitney Houston lan Mariah Carey.[261] Nalika mbandhingake teknik vokal dheweke karo Houston lan Aretha Franklin, pelatih vokal Roger Love nyatakake yen "[nalika] Janet nembang, dheweke ngidini hawa sing akeh banget kanggo teka. sing dianggo apik. Nanging nyatane, iku cukup winates." Dheweke nambahake manawa swarane cocog kanggo rekaman studio, nanging ora nerjemahake kanthi apik ing panggung amarga sanajan duwe "lagu sing apik, tarian sing luar biasa, lan kehadirane kaya bintang, pertunjukan langsung isih apik. lintang."[262]

Biographer David Ritz komentar, "ing album Janet-lan ing video lan pagelaran langsung, kang dicethakaké asri, technique tari atletik [...] singing ora titik," ngandika emphasis iki diselehake ing "beats slamming dheweke, infèksius. pancingan, lan nilai produksi impeccable." [263] Eric Henderson saka majalah Slant ngaku kritikus nentang swara cilik dheweke " piye wae ora kejawab pyrotechnics vokal mbledhos 'gimme a beat' dheweke unleashes kabeh liwat 'Jijik' ... Utawa padha rampung mecat carane sampurna ragu-ragu tremulous dheweke pas karo lagu abstinence 'Ayo Enteni Sedhela'." [264] Komposer klasik Louis Andriessen wis ngalembana Jackson kanggo "rubato, rasa irama, sensitivitas, lan kualitas kaya bocah saka swara erotis aneh."[265]

Sawetara kritikus uga nganggep swarane asring dilebokake ing produksi musik dheweke. Wendy Robinson saka PopMatters ngandika "kekuwatan swara Janet Jackson ora dumunung ing pipa dheweke. Dheweke ora jotosan, dheweke bisik-bisik ... vokal confectionary Jackson masterfully dilengkapi karo harmonis alus lan imbang metu dening irama pulsing, supaya dheweke ora tau karu. kanggo ngrungokake."[266]

Matthew Perpetua saka Fluxblog nyaranake teknik vokal Jackson minangka studi kanggo musik rock indie, nganggep nduweni "efek sing rada subliminal ing pamireng, nuntun lan nandheske owah-owahan dinamis tanpa ngganggu perhatian saka pancingan primal." Perpetua nambahake: "Swara dheweke kanthi gampang transisi saka kaku irama menyang emoting soulful menyang softness flirty tanpa overselling sembarang aspek saka kinerja dheweke ... manungsa sing wis kabentuk kanthi kontradiksi lan kerumitan."[267]

Musik Jackson kalebu macem-macem genre. Cathetan dheweke saka taun 1980-an wis diterangake minangka dipengaruhi dening Pangeran, amarga produser dheweke minangka mantan anggota Time.[268] Sal Cinquemani nulis yen saliyane kanggo nemtokake radio Top 40, dheweke "menehi swara Pangeran Minneapolis sing feminin banget-lan, kanthi lagu-lagu kaya 'Apa Sampeyan Wis Rampung Kanggo Aku Akhir-akhir iki?' 'Njijik', Kontrol, lan 'Ayo Enteni Sedhela,' sing khas feminis—spin."[269]

On Control, Richard J. Ripani nyathet yen dheweke, Jam lan Lewis wis "nggawe swara anyar sing nggabungake unsur irama funk lan disko, bebarengan karo synthesizer dosis abot, perkusi, efek swara, lan sensibilitas musik rap."[ Penulis Rickey Vincent mratelakaken bilih piyambakipun asring dipunkreditake amargi nemtokaken ulang standar musik populer kanthi irama industrial album kasebut Dheweke dianggep minangka trendsetter ing balladry pop, kanthi Richard Rischar nyatakake "balada pop ireng ing pertengahan 1980-an wis didominasi dening gaya vokal lan produksi sing lancar lan polesan, dipimpin dening penyanyi Whitney Houston, Janet Jackson, lan James Ingram. ."

Jackson nglajengake pangembangan musik kanthi nyampur musik pop lan kutha kanthi unsur hip-hop ing taun nineties. Iki kalebu representasi sing luwih alus, diartikulasikan kanthi balada sing subur lan nyenengake lan ketukan tari kanthi tempo. Dheweke diterangake dening kritikus musik Greg Kot minangka "seniman sing wis ngowahi swara lan gambar irama lan blues" sajrone dasawarsa pisanan kariré. Kritikus Karla Peterson nyathet yen "dheweke minangka penari sing landhep, pemain sing nyenengake, lan kaya sing dibuktekake 'That's the Way Love Goes' - penulis lagu pop ace. minangka Sal Cinquemani komentar "kajaba Mungkin R.E.M., ora ana mantan superstar tumindak liyane wis minangka prolific karo diminishing bali komersial lan kreatif."

Gaya musik Jackson kanggo Marvin Gaye, nyatakake, "kaya Marvin, otobiografi katon minangka sumber tunggal saka musik dheweke. Seni dheweke, uga kaya Marvin, ngambang ing waduk rahasia nyeri. " Kathah sukses dheweke amarga " serangkaian alur metalik sing kuat; vokal sing apik lan dilacak kanthi pirang-pirang; lan filosofi lirik sing dibangun saka rasa bangga lan kawruh dhiri. Jiwa Jackson. Nyala nyorot unsur sing paling gampang kobong: slamet lan ambisi, ati-ati lan kreatifitas, kapercayan sing paling dhuwur lan rasa wedi sing peteng."

Sajrone taun 1980-an, lirik dheweke ngemot aktualisasi diri, prinsip feminis, lan ideologi sing didorong politik. Gillian G. Gaar nggambarake Control minangka "dongeng otobiografi babagan uripe karo wong tuwane, omah-omah sing sepisanan, lan pisah." Jessie Carney Smith nulis "karo album kasebut, dheweke negesake kamardikan, individualitas, lan kekuwatan pribadine. Dheweke nantang pamirsa kanggo ndeleng dheweke minangka wong sing wis owah, saka ingénue dadi selebriti sing tuwuh, multi-talenta. saka Sly Stone sadurunge There's a Riot Going On lan seniman Afrika-Amerika liyane ing taun 1970-an ing asumsi diam-diam yen jagad sing dibayangake dening Dr. King isih bisa ditindakake, yen Impen Amerika minangka impen kanggo kabeh wong."

Ing Janet, Jackson wiwit fokus ing tema seksual. Shayne Lee nulis yen musik dheweke sajrone dekade sabanjure "merek [ed] dheweke minangka salah sawijining vokalis sing paling stimulasi seksual ing taun 1990-an." Lilly J. Goren diamati, "Evolusi Jackson saka musisi sing sadar politik dadi diva seksi nandhani. arah sing masyarakat lan industri musik padha nyengkuyung para diva tari-rock kanggo nguber." Washington Post nyatakake citra publik Jackson sajrone kariré wis pindah "saka kesucian dadi pengalaman, inspirasi album-album daging kaya 'Janet 1993'. ' lan 'Tali Beludru' taun 1997, sing terakhir njelajah ikatan-kiasan lan harfiah-cinta lan hawa nepsu."

Lagu "Free Xone" saka The Velvet Rope, sing nggambarake hubungan sing padha karo jinis ing cahya sing positif, diterangake dening sosiolog Shayne Lee minangka "kedadeyan langka ing ngendi vokalis ireng populer nylidiki energi romantis utawa sensual ing njaba kontur heteronormativitas. nggawe lagu sing penting ing politik seksual ireng." Sajrone promosi kanggo Janet, dheweke nyatakake "Aku seneng ngrasakake seksual banget-lan ora kepikiran supaya jagad ngerti. Kanggo aku, jinis wis dadi perayaan, rasa seneng. bagean saka proses kreatif."

Nalika diluncurake Damita Jo, Jackson nyatakake "Miwiti karo album sadurunge, njelajah-lan mbebasake-seksualitasku wis dadi panemuan lan tema sing terus-terusan," nambahake "Minangka artis, iku ora mung karepku, nanging dadi kewajibanku." Stephen Thomas Erlewine nemokake manawa Jackson nglebokake jinis seks ing musik dheweke ora duwe kapinteran, utamane dibandhingake karo seniman liyane kayata Pangeran, nyatakake "nalika jinis ora bisa dipungkiri minangka musik pop sing apik banget, iki dudu topik sing menarik kanggo musik pop. —kaya apa wae, kabeh gumantung marang artis."

Video lan panggung[besut | besut sumber]

Jackson narik inspirasi kanggo video musik lan pertunjukan saka musikal sing ditonton nalika isih enom, lan dipengaruhi banget karo koreografi Fred Astaire lan Michael Kidd, lan liya-liyane. Sadawaning kariré, dhèwèké wis kerja bareng lan ndadèkaké akèh koreografer profesional dadi misuwur, kayata Tina Landon, Paula Abdul, lan Michael Kidd. Veronica Chambers ngumumake, "Impact dheweke ing musik pop ora bisa dipungkiri lan adoh banget," nambahake, "Paling cepet ing grafik Billboard ngungkapake pirang-pirang seniman ing cetakan Janet Jackson." Chambers mirsani pirang-pirang video sing "nyedhiyakake ora mung penari Ms. Jackson, nanging koreografi lan set sing apik banget kaya sing wis digunakake."

Janine Coveney saka Billboard nyathet yen "deklarasi kamardikan musik Jackson [Control] ngluncurake senar hit, swara produksi sing ora bisa diilangi, lan gambar sing awet sing disemen dening koreografi lan citra video sing inovatif sing isih ditiru vokalis pop." Ben Hogwood saka MusicOMH applauded "pengaruh ageng dheweke wis dadi ing pretenders enom kanggo dhampar dheweke," utamané Britney Spears, Jennifer Lopez lan Christina Aguilera. Qadree EI-Amin nyathet yen akeh seniman pop "pola pagelarane sawise Janet sing wis kabukten persona dance-diva." Beretta E. Smith-Shomade nulis yen "Impact Jackson ing bidang video musik umume amarga sukses penjualan musik, sing menehi asil. kebebasan lan kontrol visual dheweke. Iki assuming kontrol langsung mengaruhi tampilan lan isi video musik dheweke, menehi Jackson agensi ora dianggep dening akeh seniman liyane-lanang utawa wadon, Ireng utawa Putih. "

Parallel Lines: Media Representations of Dance (1993) nyathet yen video-video dheweke asring kaya konser langsung utawa teater musik sing rumit. Nanging, ing film Rhythm Nation 1814 30 menit dheweke, Jackson nggunakake teknik tari jalanan kanthi kontras karo koreografi tradisional.Dinamis grup kasebut kanthi visual ngemot kesetaraan sing netral jender, kanthi Jackson "nglakoni sacara aseksual lan anonim ing ngarepe, nanging minangka salah sawijining anggota grup kasebut." Video musik dheweke uga nyumbang kanggo kebebasan seksual sing luwih dhuwur ing antarane wong enom. wanita, karo Jackson "akeh nedahake jinis lisan lanang-ing-wadon ing video musik dening meksa nindakake perkara mudhun ing sirah wong nganti dheweke ing persis posisi tengen." Nanging, accusations saka surgery kosmetik, lightening kulit, lan perumpamaan tambah hypersexual. njalari dheweke dianggep cocog karo pandangan seksualitas putih sing didominasi lanang, tinimbang mbebasake awake dhewe utawa wong liya.

Jackson nampa MTV Video Vanguard Award kanggo kontribusi kanggo seni, lan dheweke dadi panampa pisanan saka MTV Icon upeti, ngerayakno impact ing industri musik minangka kabèh. Ing taun 2003, Majalah Slant dijenengi "Rhythm Nation" lan "Got 'til It's Gone" ing antarane 100 Video Musik Paling Apik ing salawas-lawase, ing urutan nomer 87 lan nomer 10. Ing taun 2011, "Rhythm Nation" dipilih minangka video musik paling apik nomer sepuluh ing taun 1980-an dening Billboard.

Wartawan Independen Nicholas Barber nyatakake "Konser Janet minangka pop sing padha karo film blockbuster musim panas, kanthi kabeh bledosan, efek khusus, sentimentalitas ersatz, cleavage gratuitous lan penekanan ing tontonan liwat koherensi sing diwenehake dening istilah kasebut." Majalah Jet kacarita " Pertunjukan panggung inovatif Janet sajrone tur donya dheweke entuk reputasi minangka pemain kelas donya." Chris Willman saka Los Angeles Times nyatakake koreografi "enthralling" saka Jackson's Rhythm Nation 1814 Tour "nggambarake puncak saka apa sing bisa ditindakake. rampung ing gaya popping 'n' ngunci-campuran cepet-geni saka gerakan kaku jerky lan gracefully cairan." Nalika Jackson ditakoni "apa sampeyan ngerti nalika wong ngomong babagan [The Velvet Rope Tour] babagan Broadway ?", dheweke mangsuli, "Aku edan karo Broadway ... Sing aku gedhe."

Tur "Number Ones: Up Close lan Pribadi" nyimpang saka teater skala lengkap sing ditemokake ing setelan arena konser sadurunge kanggo milih papan sing luwih cilik. Kritikus nyathet yen dikurangi ora mengaruhi pengaruh pertunjukan dheweke, lan ing sawetara kasus, nambah. Greg Kot saka Chicago Tribune wrote, "Ing wisata kepungkur, swara lancip Jackson asring ditelan dening ukuran gedhine produksi dheweke ... Ing setelan luwih scaled-mudhun, Jackson nggawa anget lan passion sing ora tansah. kabukten ing stadion ... kinerja Janet Jackson paling apik sing wis daklakoni sajrone 20 taun luwih."

Thor Christensen saka The Dallas Morning News kacarita Jackson asring lip syncs ing konser; dheweke wrote: "Janet Jackson-salah siji saka pop paling kondhang onstage lip-syncers-ngakoni ... dheweke nggunakake 'sawetara' taped vokal kanggo nambah vokal urip dheweke. Nanging dheweke ora gelem ngomong apa persentasi saka konser dheweke 'swara' kaset lan Michael MacCambridge saka Austin American-Statesman, sing nliti Jackson's Rhythm Nation World Tour, njlèntrèhaké lip-syncing minangka "titik moot", nyatakake "Jackson kerep nyanyi bareng karo rekaman sing wis direkam. vokal, kanggo entuk swara sing luwih cedhak karo versi radio saka singles." MacCambridge uga mirsani "kayane ora ana sing sapa-sanajan anggota First Family of Soul Music-bisa nari kaya dheweke sajrone 90 menit lan isih nyedhiyakake jinis vokal sing kuat sing dikarepake kanggo konser super taun 90-an."

Kajaba iku, Chris Willman komentar, "malah vokalis sing dilatih kanthi klasik bakal angel banget kanggo njaga tingkat volume apa wae - utawa, luwih tepat, 'Control'-nalika mbatesi munggah lan mudhun undhak-undhakan lan mecut anggota awak ing arah sing ora wajar kanthi sampurna, kacepetan breakneck." Kritikus mirsani sing ing skala cilik saka dheweke "Number Ones: Up Close lan Pribadi" tur, dheweke wis lip-syncing.[308] Chris Richards saka The Washington Post nyatakake "sanajan paling ambegan, swara alus kasebut ora ilang presisi kaya laser."

Pengaruh[besut | besut sumber]

Jackson nggambarake Lena Horne minangka inspirasi sing penting, kanggo para penghibur saka sawetara generasi uga dheweke. Nalika Horne mati, dheweke nyatakake "[Horne] nggawa kabungahan akeh ing urip saben wong-malah generasi enom, luwih enom tinimbang aku. Dheweke pancen bakat sing apik banget. Dheweke mbukak lawang kanggo seniman kaya aku. " Kajaba iku, dheweke nganggep Dorothy Dandridge minangka salah sawijining brahalane.

Jackson ngumumaké dhéwé "penggemar Joni Mitchell sing gedhé banget", njelasaké: "Minangka bocah, aku ketarik karo rekaman Joni Mitchell [...] Lagu-lagu Joni ngomong karo aku kanthi cara sing intim lan pribadi." Dheweke ngurmati Tina Turner, nyatakake "Tina wis dadi tokoh heroik kanggo akeh wong, utamane wanita, amarga kekuwatane sing luar biasa. Secara pribadi, Tina kayane ora duwe wiwitan utawa pungkasan ing uripku. Aku rumangsa musike. tansah ana, lan aku rumangsa bakal tansah ana." Dheweke uga nyebutake tumindak sadar sosial liyane, kayata Tracy Chapman, Sly and the Family Stone, U2, lan Bob Dylan minangka sumber inspirasi.

Ing wiwitan kariré, Jackson nganggep seduluré Michael lan Jermaine Jackson minangka pengaruh musik. Miturut Rolling Stone lan MTV, seniman liyane sing dianggep minangka pengaruh kalebu Ronettes, Dionne Warwick, Tammi Terrell, Diana Ross, Chaka Khan, Stevie Wonder, Teena Marie, Pangeran, Parlemen-Funkadelic, Zapp, lan Tina Turner.

Warisan lan pengaruh[besut | besut sumber]

Adhine sing paling enom saka "klan Jackson sing larang regane", Janet Jackson wis ngupayakake supaya karir profesionale ora adoh saka sedulure Michael Michael lan kulawarga Jackson liyane. Steve Dollar saka Newsday nulis manawa "dheweke nganggep kualitas bocah-bocah wadon ing omah sing nganggep dheweke minangka adhine sing paling enom ing kulawarga sing urip ing njero lan njaba wis diolok-olok, digosip, didokumentasikan lan disalin. minangka Kennedys." Phillip McCarthy saka The Sydney Morning Herald nyathet yen sajrone karir rekamane, salah sawijining kahanan umume kanggo para wawancara yaiku ora ana sing nyebutake Michael. Joshua Klein wrote, "[f] utawa separo pisanan saka karir rekaman dheweke, Janet Jackson muni kaya artis karo soko kanggo mbuktekaken. Muncul ing 1982 mung minangka adhine Michael kang casting bayangan paling dawa, Jackson ngisi album dheweke ora dadi luwih karo. lagu-lagu kaya karo deklarasi, saka 'Principle Pleasure' nganti 'Rhythm Nation' sing muni radikal nganti pernyataan tujuan, 'Control'."

Steve Huey saka Allmusic negesake manawa sanajan lair saka kulawarga penghibur, Janet Jackson wis bisa dadi "superstar" ing sisih tengen dheweke dhewe, ora mung nandingi sawetara seniman rekaman wanita kalebu Madonna lan Whitney Houston, nanging uga adhine, nalika " kasil [ngowahi] citra saka wanita enom sing kuwat lan mandiri dadi wong diwasa sing seksi lan diwasa". Kanthi nggawe identitas unik dhewe liwat seni lan usaha bisnis, dheweke wis diajeni minangka "Ratu Pop". Klein ndhukung sing "stardom ora banget hard kanggo prédhiksi, nanging sawetara bisa foreseen sing Janet-Miss Jackson, yen sampeyan ora becik-bakal ngganti Michael minangka pewaris bener kanggo warisan kulawarga Jackson.".

Jackson uga wis diakoni kanggo muter peran pivotal ing nyebrang wates rasis ing industri rekaman, ngendi artis ireng iki tau dianggep substandard. Penulis Maureen Mahon nyatakake: "Ing taun 1980-an, Whitney Houston, Michael Jackson, Janet Jackson, lan Pangeran ana ing antarane seniman Afrika Amerika sing nyabrang ... " The Routledge International Encyclopedia of Women: Masalah lan Kawruh Wanita Global nyathet yen Jackson, bebarengan karo wong Afrika liyane sing misuwur. Wanita Amerika, wis entuk terobosan finansial ing musik populer mainstream, nampa "status superstar" ing proses kasebut.

Dheweke, kajawi contemporaries dheweke "nawakake kreatif, intelektual, lan dalan bisnis kanggo netepake lan njaga agensi, potency lirik, marketing lan kepemilikan".Pakaryan bisnis dheweke wis dibandhingake karo Madonna, entuk tingkat otonomi sing ngidini "lintang kreatif lan akses menyang sumber daya finansial lan distribusi pasar massal". Model reinvention, penulis Jessie Carney Smith wrote sing "Janet wis terus kanggo nyoba watesan saka daya transformative dheweke", nampa accolades ing musik, film lan konser Tours saindhenging Course saka kariré.

Ahli musik Richard J. Ripani ngidentifikasi Jackson minangka pimpinan ing pangembangan R&B kontemporer, amarga musike nggawe campuran unik saka genre lan efek swara sing ndadekake panggunaan vokal rap dadi R&B mainstream. Dheweke uga mbantah lagu teken dheweke "Jijik" dipengaruhi genre jack swing anyar sing dikembangake dening Teddy Riley. Leon McDermott saka Sunday Herald nulis: "Album-album sing laris ing taun 1980-an mbantu nggawe R&B kontemporer liwat produksi Jimmy Jam lan Terry Lewis sing otot, ramping; alur-alur sing ana ing Control 1986 lan Rhythm Nation 1989 sing dadi pondasi saiki. produser lan penyanyi hotshot gumantung." Ing tanggal 24 Maret 2021, Library of Congress ngumumake yen Janet Jackson's Rhythm Nation 1814 wis ditambahake ing kelas National Recording Registry 2020, sing nyatakake yen album kasebut isih "resonate saiki".

Simon Reynolds njlèntrèhaké kolaborasi Jackson karo produser rekaman minangka reinvention saka genre tari-pop, ngenalke langit-langit sonik anyar. Den Berry, CEO lan Ketua Virgin Records nyatakake: "Janet minangka perwujudan saka superstar global. Kecemerlangan seni lan daya tarik pribadine ngluwihi wates geografis, budaya lan generasi. " Ing Juli 1999, dheweke diselehake ing nomer 77 ing VH1's "100 Wanita Paling Apik saka Rock and Roll". Dheweke uga diselehake ing nomer 134 ing dhaptar "200 Ikon Budaya Pop Terhebat Sepanjang Masa", nomer pitu ing "100 Wanita Paling Apik Ing Musik", lan nomer loro ing "50 Wanita Paling Hebat". saka Era Video", ing mburi Madonna.

Ing wulan Maret 2008, Business Wire nglapurake "Janet Jackson minangka salah siji saka sepuluh artis paling laris ing sajarah musik kontemporer; ditingkat dening majalah Billboard minangka tumindak paling sukses nomer sanga ing sajarah rock and roll, lan artis wanita paling sukses nomer loro ing pop. sajarah musik." Dheweke mung artis wanita ing sajarah Hot 100 duwe 18 top sepuluh single hit berturut-turut, saka "Miss You Much" (1989) kanggo "I Get Lonely" (1998). ] Majalah kasebut rangking dheweke ing nomer pitu ing Hot 100 50th Anniversary "All-Time Top Artists", nggawe dheweke dadi artis wanita paling sukses nomer telu ing sejarah grafik kasebut, sawise Madonna lan Mariah Carey.

Ing November 2010, Billboard ngrilis dhaptar "50 R&B / Hip-Hop Paling Top ing 25 Taun kepungkur" lan peringkat dheweke ing nomer lima. Dheweke rangking minangka artis paling dhuwur ing grafik kanthi 15 nomer siji ing rong puluh lima taun kepungkur, entuk 27 paling sepuluh hits antarane 1985 lan 2001, lan 33 top 40 hits berturut-turut saka 1985 nganti 2004. Panampa saka sewelas Billboard Music Awards, [340] dheweke minangka salah sawijining grup musik elit, kayata Madonna, Aerosmith, Garth Brooks lan Eric Clapton, sing dikreditake dening Billboard kanggo "netepake maneh lanskap musik populer". ]

Ing November 2014, Jackson kapilih minangka 'Ratu Pop' kanthi jajak pendapat sing ditindakake online dening VH1.com. Ing Oktober 2015, dheweke nampa nominasi pisanan kanggo induksi menyang Hall of Fame Rock and Roll lan patang taun sabanjure dilantik dadi Hall. Musik lan koreografi Jackson wis menehi inspirasi kanggo akeh pemain. Eksekutif Virgin Records, Lee Trink, nyatakake: "Janet minangka ikon lan tokoh bersejarah ing budaya kita. Dheweke minangka salah sawijining seniman sing duwe bakat, sing ditiru wong, sing pengin dipercaya ... tahan ujian wektu."

Sarah Rodman saka Boston Herald ngandika: "Kanggo saben tangan-fluttering, overwrought, melisma madat metu ana aping telpon asu Mariah, ana nomer witjaksono nyoba kanggo cocog grooves bubbling Jackson lan footwork apik, kalebu Britney Spears, Aaliyah lan Destiny kang Child." Kritikus musik Gene Stout mratelakake dheweke "wis akeh banget dipengaruhi generasi mudha pemain, saka Jennifer Lopez ... kanggo Britney Spears, sing wis disalin supaya akeh gerakan tari Jackson." 'N Sync lan Usher wis ngajari dheweke carane ngembangake pertunjukan panggung dadi pagelaran teater. Kesha, Toni Braxton, Aaliyah, Britney Spears, Christina Aguilera, Crystal Kay, Kelly Rowland, Rihanna, Penyanyi Brasil Kelly Key, lan Christine and the Queens kabeh jenenge inspirasi, dene liyane kayata Rozonda "Chilli" Thomas saka TLC, Cassie, Nicki Minaj, Keri Hilson, lan DJ/penyanyi Havana Brown, kabeh wis ngucapake kepinginan kanggo niru dheweke.

Elysa Gardner saka USA Today nulis: "Jackson ngaku ora bakal diganggu dening brigade bayi diva sing meh sawise remaja sing wis diilhami dening-lan, ing sawetara kasus, wis terang-terangan - koreografi animasi sing cetha lan cah wadon nanging mesthi ngirim. -feistiness feminis sing wis suwe dadi ciri khas saka gaya kinerja dheweke. karir lintang pop. Wong-wong sing dianggep wis ngetutake lakune wis diarani minangka "Janet-teka-akhir-akhir iki".

Artis liyane sing mbandhingake dheweke kalebu Mýa, Brandy, Tatyana Ali, Christina Milian, Lady Gaga, Namie Amuro, lan BoA. Sosiolog Shayne Lee komentar yen "[a] Janet mlebu ing wayah surup minangka Ratu Pop erotis, Beyoncé muncul minangka penerus dheweke." Joan Morgan saka majalah Essence nyathet: "Kontrol Jackson, Rhythm Nation 1814 lan janet . netepake standar imprimatur penyanyi-penari ing budaya pop kita saiki njupuk kanggo diwenehake. Dadi yen sampeyan lagi mikir takon Miss Jackson, 'Apa sing wis rampung kanggo kula akhir-akhir iki?' Elinga yen Britney, Ciara lan Beyoncé manggon ing omah sing dibangun Janet."

Ing mangsa 30 saka Dancing with the Stars ing 2021, tema minggu kaping 8, "Janet Jackson Night", dikhususake minangka penghargaan kanggo Jackson.

urip pribadi[besut | besut sumber]

Ing umur 18 taun, Janet Jackson kawin karo penyanyi James DeBarge ing September 1984. Pernikahan kasebut dibatalake ing November 1985.Ing taun 1987, Jackson wiwit pacaran karo penari/penulis lagu/sutradara René Elizondo Jr. Tanggal 31 Maret 1991, Jackson nikah karo Elizondo Jr. lan perkawinan kasebut dirahasiakake nganti pemisahan kasebut diumumake. Ing Januari 1999, pasangan kasebut pisah lan pegatan ing taun 2000. Elizondo ngajokake tuntutan hukum marang dheweke, kira-kira antarane $ 10-25 yuta, sing ora entuk penyelesaian sajrone telung taun. Saka 2002 nganti 2009, Jackson tanggal karo produser musik / rapper / penulis lagu Jermaine Dupri.

Ing 2010, Jackson ketemu pengusaha Qatari Wissam Al Mana lan wiwit pacaran sakcepete sawise iku. Pasangan kasebut tunangan lan nikah kanthi pribadi ing taun 2012. Ing 2016, Jackson ngumumake yen dheweke ngarepake anak sing sepisanan. Ing 3 Januari 2017, Jackson nglairake anak lanang, Eissa Al Mana. Ing April 2017, diumumake yen pasangan kasebut wis pisah lan ngupayakake pegatan.

Diskografi[besut | besut sumber]

Album studio

  • Janet Jackson (1982)
  • Dream Street (1984)
  • Control (1986)
  • Janet Jackson's Rhythm Nation 1814 (1989)
  • Janet (1993)
  • The Velvet Rope (1997)
  • All for You (2001)
  • Damita Jo (2004)
  • 20 Y.O. (2006)
  • Discipline (2008)
  • Unbreakable (2015)

Filmografi[besut | besut sumber]

  • Good Times (1977–1979)
  • Diff'rent Strokes (1980–1984)
  • Fame (1984–1985)
  • Poetic Justice (1993)
  • Nutty Professor II: The Klumps (2000)
  • Why Did I Get Married? (2007)
  • Why Did I Get Married Too? (2010)
  • For Colored Girls (2010)
  • Janet Jackson (2022)

Wisata lan residensi[besut | besut sumber]

Tur Konser[besut | besut sumber]

  • Rhythm Nation World Tour (1990)
  • Janet. World Tour (1993–1995)
  • The Velvet Rope Tour (1998–1999)
  • All for You Tour (2001–2002)
  • Rock Witchu Tour (2008)
  • Number Ones, Up Close and Personal World Tour (2011)
  • Unbreakable World Tour (2015–2016)
  • State of the World Tour (2017–2019)
  • Janet Jackson: A Special 30th Anniversary Celebration of Rhythm Nation (2019)

Karesidenan konser[besut | besut sumber]

  • Janet Jackson: Metamorphosis (2019)

Bibliografi[besut | besut sumber]

  • True You (2011)

Ngrujuk[besut | besut sumber]

  1. "Janet Jackson". Wikipedia (ing basa Inggris). 2022-03-09.
  2. "Janet Jackson". Wikipedia (ing basa Inggris). 2022-03-09.
  3. a b c d e f g h i j Cornwell, Jane (2001). Janet Jackson. [Place of publication not identified]: Carlton. ISBN 1-84222-464-6. OCLC 51193380.
  4. "AllMusic". Wikipedia (ing basa Inggris). 2022-03-05.
  5. a b "Janet Jackson". Billboard (ing basa Inggris). Dibukak ing 2022-03-13.
  6. a b "Billboard (magazine)". Wikipedia (ing basa Inggris). 2022-02-17.
  7. Dream Street - Janet Jackson | Songs, Reviews, Credits | AllMusic (ing basa Inggris), dibukak ing 2022-03-13
  8. "The Boston Globe". Wikipedia (ing basa Inggris). 2022-03-07.
  9. "Janet Jackson". Wikipedia (ing basa Inggris). 2022-03-09.
  10. February 13, Ally Mauch; Pm, 2021 04:15. "Janet Jackson Thanks Fans After 1986 Album Control Tops Charts Again: 'Really Appreciate You'". PEOPLE.com (ing basa Inggris). Dibukak ing 2022-03-14.CS1 maint: numeric names: authors list (link)
  11. "Billboard Feature: Janet Jackson: Still In Control | Entertainment & Arts > Music Industry from AllBusiness.com". web.archive.org. 2011-01-10. Dibukak ing 2022-03-14.
  12. "Janet Jackson". Billboard (ing basa Inggris). Dibukak ing 2022-03-14.
  13. "Billboard Feature: Janet Jackson: Still In Control | Entertainment & Arts > Music Industry from AllBusiness.com". web.archive.org. 2011-01-10. Dibukak ing 2022-03-14.
  14. "Gold & Platinum". RIAA (ing basa Inggris). Dibukak ing 2022-03-14.
  15. "Los Angeles Times". Wikipedia (ing basa Inggris). 2022-03-12.
  16. "Newsweek". Wikipedia (ing basa Inggris). 2022-02-16.
  17. "Janet Jackson: Control : Music Reviews : Rolling Stone". web.archive.org. 2008-04-30. Dibukak ing 2022-03-14.
  18. Inc, Nielsen Business Media (1986-12-27). Billboard (ing basa Inggris). Nielsen Business Media, Inc.
  19. "The Herald (Rock Hill)". Wikipedia (ing basa Inggris). 2021-07-30.
  20. "Tampa Bay Times". Wikipedia (ing basa Inggris). 2022-01-25.
  21. "Houston Chronicle". Wikipedia (ing basa Inggris). 2022-02-16.
  22. "San Francisco Chronicle". Wikipedia (ing basa Inggris). 2022-03-08.
  23. "Los Angeles Times". Wikipedia (ing basa Inggris). 2022-03-12.
  24. Uesaka, Yoshinori (1993). Vector Quantization by Neuro-Dynamical System. London: Springer London. pp. 662–665. ISBN 978-3-540-19839-0.
  25. "Janet Jackson". Wikipedia (ing basa Inggris). 2022-03-09.
  26. "Billboard Feature: Janet Jackson: Still In Control | Entertainment & Arts > Music Industry from AllBusiness.com". web.archive.org. 2011-01-10. Dibukak ing 2022-03-14.
  27. Kyle; September 19, erson Updated; EDT, 2014 at 04:29 PM. "Janet Jackson's 'Rhythm Nation 1814': Still dancing and dreaming 25 years later". EW.com (ing basa Inggris). Dibukak ing 2022-03-14.
  28. Garvey, Meaghan. "On 30 Years of Janet Jackson's Control". MTV News (ing basa Inggris). Dibukak ing 2022-03-14.
  29. "The Quickie, aka The Dancing Cocks". dx.doi.org. Dibukak ing 2022-03-14.
  30. "USA Today". Wikipedia (ing basa Inggris). 2022-03-06.
  31. Chas. Taylor’s New Globe. Harvard University Press. 1971-12-31. pp. 31–39.
  32. "Janet Jackson". Billboard (ing basa Inggris). Dibukak ing 2022-03-14.
  33. "Janet Jackson: Rhythm Nation 1814 : Music Reviews : Rolling Stone". web.archive.org. 2008-04-30. Dibukak ing 2022-03-14.
  34. "Janet Jackson: Janet Jackson's Rhythm Nation 1814 | Music Review | Slant Magazine". web.archive.org. 2009-09-13. Dibukak ing 2022-03-14.
  35. Company, Johnson Publishing (1995-11-06). Jet (ing basa Inggris). Johnson Publishing Company.
  36. Trust, Gary; Trust, Gary (2021-05-03). "The Weeknd & Ariana Grande's 'Save Your Tears' Soars to No. 1 on Billboard Hot 100". Billboard (ing basa Inggris). Dibukak ing 2022-03-14.
  37. Huebner, Sabine R. (2012-10-26). "Brother-sister marriage". The Encyclopedia of Ancient History. Hoboken, NJ, USA: John Wiley & Sons, Inc.
  38. Arrow, Kenneth J. (2011-12-27). Global Climate Change. Columbia University Press. pp. 13–21.
  39. Cubitt, S. (1991-06-01). "Signs of the Times: A Decade of Video, Film and Tape-slide Installations, Museum of Modern Art, Oxford, 7 October to 9 December 1990; and Electronic Visions, Harris Gallery, Preston, 1 November to 10 December 1990". Screen. 32 (2): 222–224. doi:10.1093/screen/32.2.222. ISSN 0036-9543.
  40. Anderson, Caren (2007). Black velvet masterpieces : highlights from the collection of the Velveteria Museum. San Francisco, CA: Chronicle Books. ISBN 978-0-8118-6207-3. OCLC 192048185.
  41. "Flemwell, George Jackson, (29 May 1865–5 March 1928), artist and author". Who Was Who. Oxford University Press. 2007-12-01.
  42. SCHULZ, WILLIAM (1998-07-20). "Ralph Lauren donates $13 million for historic preservation". Chemical & Engineering News Archive. 76 (29): 14. doi:10.1021/cen-v076n029.p014a. ISSN 0009-2347.
  43. "Ballmer, Steve, (born March 1956), Owner, Los Angeles Clippers, since 2014". Who's Who. Oxford University Press. 2007-12-01.
  44. Weishaus, Joel (2001-08). "From the Conferences: Reflections on the 2000 International Conference on Science and Consciousness". The San Francisco Jung Institute Library Journal. 20 (2): 27–30. doi:10.1525/jung.1.2001.20.2.27. ISSN 0270-6210. Check date values in: |date= (pitulung)
  45. "CBS News/LOS ANGELES TIMES California Primary Day Survey, 1978". ICPSR Data Holdings. 1984-05-08. Dibukak ing 2022-03-14.
  46. Karen Coats (2010). "A Star on the Hollywood Walk of Fame (review)". Bulletin of the Center for Children's Books. 63 (7): 309. doi:10.1353/bcc.0.1601. ISSN 1558-6766.
  47. Kramarae, Cheris; Spender, Dale (2004-04-16). Routledge International Encyclopedia of Women. Routledge. ISBN 978-0-203-80094-2.
  48. a b Huebner, Sabine R. (2012-10-26). "Brother-sister marriage". The Encyclopedia of Ancient History. Hoboken, NJ, USA: John Wiley & Sons, Inc.
  49. KIMATA, Shuichi (2008). "Recommendation of "Rolling Stone" Life". Kobunshi. 57 (1): 32–32. doi:10.1295/kobunshi.57.32. ISSN 0454-1138.
  50. The Complete Rolling Stone Interview with Susan Sontag. Yale University Press. 2017-12-31. pp. 1–138.
  51. "CORPORATE BILLBOARD". SpringerReference. Berlin/Heidelberg: Springer-Verlag.
  52. Guha, S. (1995-10-01). "Amorphous silicon research Phase I. Annual subcontract report, August 1, 1994--July 31, 1995". Cite journal requires |journal= (pitulung)
  53. Jackson, Shantina (2009-02-09). "Jackson, Janet". African American Studies Center. Oxford University Press.
  54. Sica, Emanuele (2017-04-20). "The November 1942 Invasion". University of Illinois Press. doi:10.5406/illinois/9780252039850.003.0006.
  55. "The American billboard: 100 years". Choice Reviews Online. 29 (06): 29–3100-29-3100. 1992-02-01. doi:10.5860/choice.29-3100. ISSN 0009-4978.
  56. Chadwick, William; Embley, Robert; Baker, Edward; Resing, Joseph; Lupton, John; Cashman, Katharine; Dziak, Robert; Tunnicliffe, Verna; Butterfield, David (2010-03-01). "Spotlight: Northwest Rota-1 Seamount". Oceanography. 23 (01): 182–183. doi:10.5670/oceanog.2010.82. ISSN 1042-8275.
  57. Westover, Jonas (2014-07-01). "Jackson, Janet". Oxford Music Online. Oxford University Press.
  58. "Fuel gas desulfurization. Progress reports, April--June; August--December 1974". 1974-01-01. Cite journal requires |journal= (pitulung)
  59. Tables Updating Pre 5 July 1999 Cases and Presenting Post 5 July 1999/Pre 13 June 2000 Cases. Brill | Nijhoff. 2001-01-01. pp. 429–435.
  60. Night Side. Harvard University Press. 1971-12-31. pp. 214–218.
  61. Kelly, Janet (1998). "Contribuciones: July/September 1997, Buenos Aires". Foreign Policy (110): 182. doi:10.2307/1149290. ISSN 0015-7228.
  62. Halstead, Scott B. (2018). Chikungunya and Zika Disease. Elsevier. pp. 69–85.
  63. "Flaxman, Brigadier Sir Hubert (James Marlowe), (22 July 1893–23 June 1976), retired as Chief Justice of Gibraltar (December 1955–September 1965)". Who Was Who. Oxford University Press. 2007-12-01.
  64. Todd, Janet (1994-01). ""The hot brute drudges on": ambiguities of desire in Aphra Behn's Love‐Letters between a Nobleman and his Sister". Women's Writing. 1 (3): 277–290. doi:10.1080/0969908940010302. ISSN 0969-9082. Check date values in: |date= (pitulung)
  65. HOYT, K. SUE (1983-05). "When the patient looks bad, act fast. And when he looks good, act fast". Nursing. 13 (5): 34–41. doi:10.1097/00152193-198305000-00015. ISSN 0360-4039. Check date values in: |date= (pitulung)
  66. "Cover". The San Francisco Jung Institute Library Journal. 13 (1): C1–C1. 1994-03. doi:10.1525/jung.1.1994.13.1.cover. ISSN 0270-6210. Check date values in: |date= (pitulung)
  67. Barr, Joseph S. (1994). "▪ Presidential Address, The Third Decade: Cervical Spine Research Society New York, New York, December 1993". Spine. 19 (20): 2254–2256. doi:10.1097/00007632-199410150-00001. ISSN 0362-2436.
  68. "Morrell, Rev. His Honour Peter Richard, (born 25 May 1944), a Circuit Judge, 1992–2009". Who's Who. Oxford University Press. 2007-12-01.
  69. "WABC-TV/NEWSDAY New York State Poll #2, June 1992". ICPSR Data Holdings. 1993-05-13. Dibukak ing 2022-03-15.
  70. "Michael Jackson performs "Billie Jean" in 1996". dx.doi.org. Dibukak ing 2022-03-15.
  71. Curry, Joseph J.; Butcher, Kathleen A.; O’Rourke, James S. (2006). Sony BMG Corporation: Digital Rights Management. 1 Oliver's Yard, 55 City Road, London EC1Y 1SP United Kingdom: The Eugene D. Fanning Center for Business Communication, Mendoza College of Business, University of Notre Dame. ISBN 978-1-5264-0599-9. no-break space character in |location= at position 17 (pitulung)CS1 maint: location (link)
  72. Romeo, Jim (2018-09). "What's on the Inside?". Plastics Engineering. 74 (8): 22–27. doi:10.1002/peng.20006. ISSN 0091-9578. Check date values in: |date= (pitulung)
  73. THE MOST EXPENSIVE DEMO EVER MADE. University Press of Mississippi. 2022-02-04. pp. 98–116.
  74. "Flemwell, George Jackson, (29 May 1865–5 March 1928), artist and author". Who Was Who. Oxford University Press. 2007-12-01.
  75. "CORPORATE BILLBOARD". SpringerReference. Berlin/Heidelberg: Springer-Verlag.
  76. "CBS News/New York Times Monthly Poll, November 1993". ICPSR Data Holdings. 1995-03-16. Dibukak ing 2022-03-15.
  77. Lornell, Kip; White, Adam; Bronson, Fred; Pruter, Robert; Griben, Anthony J.; Schiff, Matthew M.; Allan, Tony; Treadwell, Faye (1995-03). "The Billboard Book of Number One Rhythm & Blues Hits". Notes. 51 (3): 959. doi:10.2307/899322. ISSN 0027-4380. Check date values in: |date= (pitulung)
  78. "The American billboard: 100 years". Choice Reviews Online. 29 (06): 29–3100-29-3100. 1992-02-01. doi:10.5860/choice.29-3100. ISSN 0009-4978.
  79. Jackson, Shantina (2009-02-09). "Jackson, Janet". African American Studies Center. Oxford University Press.
  80. James, Frank A. J. L. (2010-03). "Eloge: A. Rupert Hall, 26 July 1920–5 February 2009 Marie Boas Hall, 18 October 1919–23 February 2009". Isis. 101 (1): 165–171. doi:10.1086/653844. ISSN 0021-1753. no-break space character in |first= at position 6 (pitulung); Check date values in: |date= (pitulung)
  81. Momsen, Janet Henshall. Women, Men and Fieldwork: Gender Relations and Power Structures. 1 Oliver's Yard, 55 City Road, London England EC1Y 1SP United Kingdom: SAGE Publications, Ltd. pp. 44–51. no-break space character in |location= at position 17 (pitulung)CS1 maint: location (link)
  82. A maverick producer inspired by US indie lmmakers of the late 1980s and early 1990s, Andrew Macdonald gave British cinema a huge jolt with Shallow Grave (1994) and Trainspotting (1996). Born in Glasgow in 1966, Macdonald was from lmmaking stock. His grandfather was the mercurial Hungarian screenwriter Emeric Pressburger, who combined with Michael Powell to make such gilt-edged British movie classics as A Matter of Life and Death (1946) and The Red Shoes (1948). His uncle is James Lee, the boss of Goldcrest during the 1980s. Macdonald emerged as a producer in Scotland in the mid-1990s. He found important backers in Channel 4 and PolyGram Filmed Entertainment, who were both upping their commitment to lm just as his career was starting to blossom. After beginning to collaborate with doctor-turned-writer John Hodge, Macdonald hired Danny Boyle—then best known for TV work like Mr. Wroe’s Virgins (1993)—to direct Shallow Grave. With its style, morbidity and wit, the Edinburgh-set lm was as close as British cinema had come to the world of the Coen brothers. It was a minor box-ofce sensation in the UK. Irvine Welsh adaptation Trainspotting, a scabrous tale about heroin addicts in Leith, was even more successful. Both lms starred Ewan McGregor. From these beginnings, Macdonald began to strike outward. His rst American lm A Life Less Ordinary (1997) wasn’t as successful as its predecessors; The Beach (2000) was notable as Leonardo DiCaprio’s rst screen outing after Titanic had conrmed him as the biggest movie star in the world. The Beach made money, but was also mired in controversy. In 1997, Macdonald and Duncan Kenworthy formed DNA, a new British production company buttressed by around $46 million of national lottery funding. By now, the Macdonald/Hodge/Boyle axis had begun to slip apart. Macdonald was working with other lmmakers. After rocky beginnings and an eventual break with Kenworthy, DNA produced and co-produced some extraordinary lms, among them 28 Days Later (2002), The Last King of Scotland (2006) (directed by Andrew’s younger brother, Kevin Macdonald), The History Boys (2006), and Notes on a Scandal (2006). Routledge. 2013-07-04. pp. 127–128. ISBN 978-0-240-82388-1.
  83. Spillan, John E.; Ziemnowicz, Christopher (2002-07-30). "Developing New Managers After Privatization". Journal of Teaching in International Business. 13 (2): 29–54. doi:10.1300/j066v13n02_03. ISSN 0897-5930.
  84. "{BLR 2249} AMDL - Brazil - Lung Cancer". Biotechnology Law Report. 15 (2): 242–242. 1996-03. doi:10.1089/blr.1996.15.242. ISSN 0730-031X. Check date values in: |date= (pitulung)
  85. "CBS News/MTV Monthly Poll, April 2008". ICPSR Data Holdings. 2009-10-12. Dibukak ing 2022-03-16.
  86. Burroway, Janet (2014). A Story Larger than My Own. University of Chicago Press. ISBN 978-0-226-01410-4.
  87. Gardner Jackson. Harvard University Press. 1971-12-31. pp. 240–242.
  88. Burroway, Janet (2014). A Story Larger than My Own. University of Chicago Press. ISBN 978-0-226-01410-4.
  89. "CBS News/New York Times Pre-Inauguration Poll, January 1997". ICPSR Data Holdings. 2007-01-19. Dibukak ing 2022-03-16.
  90. "The Billboard Music Year Book". Music Educators Journal. 32 (6): 52–52. 1946-06. doi:10.2307/3386920. ISSN 0027-4321. Check date values in: |date= (pitulung)
  91. Jackson, Shantina (2009-02-09). "Jackson, Janet". African American Studies Center. Oxford University Press.
  92. Bioenergy Engineering, 11-14 October 2009, Bellevue, Washington. St. Joseph, MI: American Society of Agricultural and Biological Engineers. 2009.
  93. Watson, Jack (2015-09-25). "You Don't Know What You've Got 'Til It's Gone: The Rule of Law in Canada — Part II". Alberta Law Review. doi:10.29173/alr788. ISSN 1925-8356.
  94. "Flemwell, George Jackson, (29 May 1865–5 March 1928), artist and author". Who Was Who. Oxford University Press. 2007-12-01.
  95. UNAIDS Outlook report : July, 2010. Geneva: World Health Organization. 2010. ISBN 978-92-9173-859-5. OCLC 699490800.
  96. "Rock and Roll Hall of Fame Members in the ANB". American National Biography Online. Oxford University Press. 2021-11-25.
  97. "The reggae sound system and vibe". Sonic Intimacy: 27–54. 2020. doi:10.5040/9781501320705.ch-002.
  98. "Boyne, Sir Henry Brian, (Sir Harry), (29 July 1910–18 Sept. 1997), Political Correspondent, The Daily Telegraph, London, 1956–76". Who Was Who. Oxford University Press. 2007-12-01.
  99. ‘The Cover of “Rolling Stone”’: The music press. Routledge. 2016-01-29. pp. 169–184. ISBN 978-1-315-69487-0.
  100. "Alexander, Richard Thain, (29 June 1934–20 April 2008)". Who Was Who. Oxford University Press. 2007-12-01.
  101. a b Jackson, Diana; Seaman, Karla; Sharp, Kristylee; Singer, Rachel; Wagland, Janet; Turner-Stokes, Lynne (2017-09-12). "Staged residential post-acute rehabilitation for adults following acquired brain injury: A comparison of functional gains rated on the UK Functional Assessment Measure (UK FIM+FAM) and the Mayo-Portland Adaptability Inventory (MPAI-4)". Brain Injury. 31 (11): 1405–1413. doi:10.1080/02699052.2017.1350998. ISSN 0269-9052.
  102. "A Special Need". Janet Jackson's The Velvet Rope: 1–14. 2020. doi:10.5040/9781501355059.0006.
  103. TYSINGER, CHRIS (1999-11). "Words unspoken". Nursing. 29 (11): 96. doi:10.1097/00152193-199911000-00037. ISSN 0360-4039. Check date values in: |date= (pitulung)
  104. "HBO "Addiction" documentary makes a debut". PsycEXTRA Dataset. 2007. Dibukak ing 2022-03-16.
  105. "The American billboard: 100 years". Choice Reviews Online. 29 (06): 29–3100-29-3100. 1992-02-01. doi:10.5860/choice.29-3100. ISSN 0009-4978.
  106. "The American billboard: 100 years". Choice Reviews Online. 29 (06): 29–3100-29-3100. 1992-02-01. doi:10.5860/choice.29-3100. ISSN 0009-4978.
  107. a b McGee, Robyn (2018-01-31). "Busta Rhymes". African American Studies Center. Oxford University Press.
  108. "Top 10 IJGO articles downloaded from ScienceDirect September 2007 - September 2009". International Journal of Gynecology & Obstetrics. 104 (1): 81–81. 2008-12-11. doi:10.1016/s0020-7292(08)00542-0. ISSN 0020-7292.
  109. "Small Press Billboard". Serials Review. 7 (3): 111–112. 1981-07. doi:10.1080/00987913.1981.10763298. ISSN 0098-7913. Check date values in: |date= (pitulung)
  110. "Beer has its own anti-spill mechanism". New Scientist. 224 (2997): 19. 2014-11. doi:10.1016/s0262-4079(14)62280-6. ISSN 0262-4079. Check date values in: |date= (pitulung)
  111. THOMAS PARKINSON, review, 'San Francisco Chronicle', July 1959. Routledge. 2013-11-05. pp. 345–346. ISBN 978-1-315-00596-6.
  112. "CBS News/LOS ANGELES TIMES California Primary Day Survey, 1978". ICPSR Data Holdings. 1984-05-08. Dibukak ing 2022-03-16.
  113. "Jackson, (Michael) Rodney, (16 April 1935–31 March 2018), Consultant, Sandersons, Solicitors, 2001–05; a Recorder, 1985–2001". Who Was Who. Oxford University Press. 2007-12-01.
  114. "CORPORATE BILLBOARD". SpringerReference. Berlin/Heidelberg: Springer-Verlag.
  115. "CBS News/New York Times Monthly Poll #1, July 2000". ICPSR Data Holdings. 2001-05-09. Dibukak ing 2022-03-16.
  116. Scopsi, Claire (2010). "Les nouveaux développements de la vidéo numérique en ligne". Documentaliste-Sciences de l'Information. 47 (4): 28. doi:10.3917/docsi.474.0028. ISSN 0012-4508.
  117. a b "CBS News/MTV Monthly Poll #3, May 2006". ICPSR Data Holdings. 2008-02-27. Dibukak ing 2022-03-16.
  118. "Urquhart, Linda Hamilton, (Lady Burns), (born 21 Sept. 1959), Chairman, Morton Fraser, 2011–16". Who's Who. Oxford University Press. 2011-12-01.
  119. "Jackson, (Michael) Rodney, (16 April 1935–31 March 2018), Consultant, Sandersons, Solicitors, 2001–05; a Recorder, 1985–2001". Who Was Who. Oxford University Press. 2007-12-01.
  120. "CORPORATE BILLBOARD". SpringerReference. Berlin/Heidelberg: Springer-Verlag.
  121. Bertolaet, Todd (2010-05-27). "Old billboard, Jacksonville, Florida, 2005". Southern Spaces. doi:10.18737/m7c300. ISSN 1551-2754.
  122. "CBS News/New York Times Monthly Poll #2, July 2000". ICPSR Data Holdings. 2001-06-18. Dibukak ing 2022-04-11.
  123. Scopsi, Claire (2010). "Les nouveaux développements de la vidéo numérique en ligne". Documentaliste-Sciences de l'Information. 47 (4): 28. doi:10.3917/docsi.474.0028. ISSN 0012-4508.
  124. "CBS News/MTV Monthly Poll #3, May 2006". ICPSR Data Holdings. 2008-02-27. Dibukak ing 2022-04-11.
  125. "Urquhart, Linda Hamilton, (Lady Burns), (born 21 Sept. 1959), Chairman, Morton Fraser, 2011–16". Who's Who. Oxford University Press. 2011-12-01.
  126. May, Robert M. (2001-11). "Counting on science". Nature. 414 (6859): 17–18. doi:10.1038/35102094. ISSN 0028-0836. Check date values in: |date= (pitulung)
  127. "CORPORATE BILLBOARD". SpringerReference. Berlin/Heidelberg: Springer-Verlag.
  128. Westover, Jonas (2014-07-01). "Jackson, Janet". Oxford Music Online. Oxford University Press.
  129. come on, let′s go:. Duke University Press. 2008-11-11. pp. 173–228.
  130. "Washington Post Virginia State Poll, August 2001". ICPSR Data Holdings. 2001-10-16. Dibukak ing 2022-04-11.
  131. "November 7, 2001". JAMA. 286 (17): 2171. 2001-11-07. doi:10.1001/jama.286.17.2171. ISSN 0098-7484.
  132. Williams, Kenny Jackson (2001-02-15). "Bronzeville Boys and Girls". African American Studies Center. Oxford University Press.
  133. "Morgan, Piers Stefan, (born 30 March 1965), Co-Presenter, Good Morning Britain, since 2015". Who's Who. Oxford University Press. 2007-12-01.
  134. Dumont, Étienne (1988-05-12). 2235 FROM ÉTIENNE DUMONT 13 July 1813. Oxford University Press.
  135. Robertson, Jermaine; Vinson, Ebony (2008). "Relationships among alexithymia, depression, and ethnic identity in young adults". PsycEXTRA Dataset. Dibukak ing 2022-04-11.
  136. "Ultrasound Quarterly CME Examination March 2008". Ultrasound Quarterly. 24 (1): 69–71. 2008-03. doi:10.1097/01.ruq.0000302236.38897.e9. ISSN 0894-8771. Check date values in: |date= (pitulung)
  137. Kirby, Rob (2021-03-08). April 11–15, 2020. Penn State University Press. pp. 161–165.
  138. a b Saunders, Ann; Forbes, Heather (2006-05-01). "Joan Edwards, 25 February 1915–27 February 2002". Costume. 40 (1): 129–131. doi:10.1179/174963006x114260. ISSN 0590-8876.
  139. "ABC News/ESPN Barry Bonds Poll, July 2006". ICPSR Data Holdings. 2008-04-16. Dibukak ing 2022-04-11.
  140. "Madonna, Superbowl Halftime Show 2012". dx.doi.org. Dibukak ing 2022-04-11.
  141. "McKinnon loses court appeal". Computer Fraud & Security. 2008 (8): 3. 2008-08. doi:10.1016/s1361-3723(08)70121-0. ISSN 1361-3723. Check date values in: |date= (pitulung)
  142. Ziemba, Bill (2013-05). "The Super Bowl and Playoffs 2013". Wilmott. 2013 (65): 18–27. doi:10.1002/wilm.10214. ISSN 1540-6962. Check date values in: |date= (pitulung)
  143. Russell, M C (2004-07-01). "Plug and Play Components for Building-Integrated PV Systems: Phase I--Final Report, 20 February 2002--19 February 2003". Cite journal requires |journal= (pitulung)
  144. Susman, Ed (2014-04). "NCCN Speaker Doesnʼt Let Plane Crash Stop Her Presentation". Oncology Times. 36 (8): 10. doi:10.1097/01.cot.0000446669.86390.2a. ISSN 0276-2234. Check date values in: |date= (pitulung)
  145. Markel, Howard (2009-12-02). "Men in White". JAMA. 302 (21): 2376. doi:10.1001/jama.2009.1771. ISSN 0098-7484.
  146. Hesk, Jon (2013-09-12). "TRAGIC SEX AND THE CITY - D.E. McCoskey, E. Zakin (edd.) Bound by the City. Greek Tragedy, Sexual Difference, and the Formation of the Polis. Pp. viii + 344. Albany: SUNY Press, 2009. Cased, US$75 (Paper, US$26.95). ISBN: 978-1-4384-2712-6". The Classical Review. 63 (2): 346–348. doi:10.1017/s0009840x13000188. ISSN 0009-840X. no-break space character in |title= at position 151 (pitulung)
  147. "Giulini, Carlo Maria, (9 May 1914–14 June 2005), conductor; Music Director, Los Angeles Philharmonic Orchestra, 1978–84". Who Was Who. Oxford University Press. 2007-12-01.
  148. Jackson, Jill (2010-09-23). "Practice question". Nursing Older People. 22 (8): 16–16. doi:10.7748/nop.22.8.16.s25. ISSN 1472-0795.
  149. "Notes". Janet Jackson's The Velvet Rope: 125–136. 2020. doi:10.5040/9781501355059.0013.
  150. "Grain Transportation Report. January 30, 2014". 2014-01-30. Cite journal requires |journal= (pitulung)
  151. Sorelle, Ruth (2017-11). "Special Report". Emergency Medicine News. 39 (11): 18–19. doi:10.1097/01.eem.0000526858.53751.cb. ISSN 1054-0725. Check date values in: |date= (pitulung)
  152. "America'S Most Wanted". Encyclopedia of Law Enforcement. 2455 Teller Road, Thousand Oaks California 91320 United States: SAGE Publications, Inc. no-break space character in |location= at position 18 (pitulung)CS1 maint: location (link)
  153. Pond, Steven F. (2013). ""Chameleon" Meets Soul Train: Herbie, James, Michael, Damita Jo, and Jazz-Funk". American Studies. 52 (4): 125–140. doi:10.1353/ams.2013.0106. ISSN 2153-6856.
  154. "Fig. 5. Fragments of interferograms: a - from January 8, 2007– February 28, 2009, b - from January 11, 2008– January 16, 2010, c - from February 26, 2008– March 3, 2010, d - with a one-year interval from June 22, 2015–20.06. 2016". dx.doi.org. Dibukak ing 2022-04-11.
  155. "Together again [electronics design]". Engineering & Technology. 3 (21): 36–37. 2008-12-06. doi:10.1049/et:20082105. ISSN 1750-9637.
  156. "CORPORATE BILLBOARD". SpringerReference. Berlin/Heidelberg: Springer-Verlag.
  157. Cole, Johnnetta B. (2004-12). "On Speaking Truth to Ourselves and Doing Right By Our Children". The Black Scholar. 34 (4): 6–9. doi:10.1080/00064246.2004.11413279. ISSN 0006-4246. Check date values in: |date= (pitulung)
  158. SULLIVAN, MICHELE G. (2009-10). "Synagis Dosing Change Stirs Up Controversy". Pediatric News. 43 (10): 1–4. doi:10.1016/s0031-398x(09)70271-1. ISSN 0031-398X. Check date values in: |date= (pitulung)
  159. MECHCATIE, ELIZABETH (2006-03). "Black Box Initiative For ADHD Drugs Stirs Controversy". Pediatric News. 40 (3): 1–11. doi:10.1016/s0031-398x(06)70903-1. ISSN 0031-398X. Check date values in: |date= (pitulung)
  160. "Jackson Receives 2015 William Gilbert Award". Eos. 96. 2015-09-16. doi:10.1029/2015eo035557. ISSN 2324-9250.
  161. "February 2003". International Journal of Biometeorology. 48 (3): 163–163. 2004-02-01. doi:10.1007/s00484-004-0199-1. ISSN 0020-7128.
  162. Burke, Ronald J. (2002-02). "The Ripple Effect". Nursing Management (Springhouse). 33 (2): 41–42. doi:10.1097/00006247-200202000-00015. ISSN 0744-6314. Check date values in: |date= (pitulung)
  163. "Silvers, Robert B., (31 Dec. 1929–20 March 2017), Editor, New York Review of Books, since 2006 (Co-Founder and Co-Editor, 1963–2006)". Who's Who. Oxford University Press. 2015-12-01.
  164. Roche, Brian P. (2006-09-12). "Bulkhead Seals - A Sealing Solution". Day 2 Wed, September 13, 2006. SNAME. doi:10.5957/pss-2006-14.
  165. "Glazebrook, William Rimington, (18 July 1864–28 June 1954)". Who Was Who. Oxford University Press. 2007-12-01.
  166. "CORPORATE BILLBOARD". SpringerReference. Berlin/Heidelberg: Springer-Verlag.
  167. M. Handler, Steven (2018-04). "How CMS Helped a Telemedicine Company Get Its Footing". Caring for the Ages. 19 (4): 16–17. doi:10.1016/j.carage.2018.03.013. ISSN 1526-4114. Check date values in: |date= (pitulung)
  168. Gail, Mitchell H. (1988-03). "The Effect of Pooling Across Strata in Perfectly Balanced Studies". Biometrics. 44 (1): 151. doi:10.2307/2531903. ISSN 0006-341X. Check date values in: |date= (pitulung)
  169. Meizel, Katherine (2013-07-25). American Idol. Oxford Music Online. Oxford University Press.
  170. "SAMHSA News, September/October 2010". PsycEXTRA Dataset. 2010. Dibukak ing 2022-04-12.
  171. "Mars rover sets sights on distant crater". Physics Today. 2008. doi:10.1063/pt.5.022715. ISSN 1945-0699.
  172. "NAACP Image Awards". Encyclopedia of African American Society. 2455 Teller Road,  Thousand Oaks  California  91320  United States: SAGE Publications, Inc. no-break space character in |location= at position 18 (pitulung)CS1 maint: location (link)
  173. "CBS News/MTV Monthly Poll #3, May 2006". ICPSR Data Holdings. 2008-02-27. Dibukak ing 2022-04-12.
  174. "New York Times New York City Poll, June 2005". ICPSR Data Holdings. 2007-02-14. Dibukak ing 2022-04-12.
  175. Mendelsohn, Jim (2005-04-07). "San Francisco and Oakland, California". African American Studies Center. Oxford University Press.
  176. "Northern Ireland disease surveillance, October to December 2008". Veterinary Record. 164 (20): 612–615. 2009-05. doi:10.1136/vr.164.20.612. ISSN 0042-4900. Check date values in: |date= (pitulung)
  177. a b Jackson, Shantina (2009-02-09). "Jackson, Janet". African American Studies Center. Oxford University Press.
  178. "CBS News/MTV Monthly Poll, September 2004". ICPSR Data Holdings. 2005-04-29. Dibukak ing 2022-04-16.
  179. "CBS News/New York Times Monthly Poll, September 2009". ICPSR Data Holdings. 2011-05-09. Dibukak ing 2022-04-16.
  180. Jackson, Shantina (2009-02-09). "Jackson, Janet". African American Studies Center. Oxford University Press.
  181. “What Does American Democracy Mean to Me?” (23 November 1939). Oxford University Press. 2009-09-30.
  182. "Table of Contents, Volume 149A, Number 10, October 2009". American Journal of Medical Genetics Part A. 149A (10): fm i–fm v. 2009-10. doi:10.1002/ajmg.a.33142. ISSN 1552-4825. Check date values in: |date= (pitulung)
  183. Burns, Gary (2017-07-05). Live on tape Madonna: MTV Video Music Awards, Radio City Music Hall, New York, September 14, 1984 1. Routledge. pp. 128–137.
  184. Ceadel, Martin (2009-07-16). Conforming, Rebelling: December 1872–December 1891. Oxford University Press. pp. 21–42.
  185. Los Angeles Times Festival of Books Royce Hall, UCLA. OR Books. pp. 13–26.
  186. "CBS News/New York Times Monthly Poll #2, April 2010". ICPSR Data Holdings. 2011-09-09. Dibukak ing 2022-04-16.
  187. "The cost of blood: did you pay too much or did you get a good deal?". Transfusion. 50 (4): 742–744. 2010-04. doi:10.1111/j.1537-2995.2010.02624.x. ISSN 0041-1132. Check date values in: |date= (pitulung)
  188. "NAACP Image Awards". Encyclopedia of African American Society. 2455 Teller Road,  Thousand Oaks  California  91320  United States: SAGE Publications, Inc. no-break space character in |location= at position 18 (pitulung)CS1 maint: location (link)
  189. "Good Company, February 11, 2010". PsycEXTRA Dataset. 2010. Dibukak ing 2022-04-16.
  190. "Bickley, Susan Rochford, (born 27 May 1955), mezzo soprano, since 1982". Who's Who. Oxford University Press. 2010-12-01.
  191. "Scobie, Kenneth Charles, (born 29 July 1938), Chairman, Chemring, 1997–2010". Who's Who. Oxford University Press. 2007-12-01.
  192. "Notes". Janet Jackson's The Velvet Rope: 125–136. 2020. doi:10.5040/9781501355059.0013.
  193. Jackson, AE (2010-10-19). "In this issue - November 2010". Australian Veterinary Journal. 88 (11): 417–419. doi:10.1111/j.1751-0813.2010.00499.x. ISSN 0005-0423.
  194. "New York Times New York State Catholic Poll, November 1999". ICPSR Data Holdings. 2000-04-18. Dibukak ing 2022-04-16.
  195. "OMH News, November 2010". PsycEXTRA Dataset. 2010. Dibukak ing 2022-04-16.
  196. Share, J. B. (1976-01). "Review of drug treatment for Down's syndrome persons". American Journal of Mental Deficiency. 80 (4): 388–393. ISSN 0002-9351. PMID 2011. Check date values in: |date= (pitulung)
  197. a b c Villanueva Nieves, Natalia (2016-04). Lebron, Lolita (19 November 1919–01 August 2010). American National Biography Online. Oxford University Press. Check date values in: |date= (pitulung)
  198. "All I want for Christmas". December 2020. 30 (11): 32. 2020-12-01. doi:10.1144/geosci2020-126. ISSN 0961-5628.
  199. "CBS News/New York Times Monthly Poll, February 2010". ICPSR Data Holdings. 2011-10-21. Dibukak ing 2022-04-16.
  200. "Ehrman, John Patrick William, (17 March 1920–15 June 2011), historian". Who Was Who. Oxford University Press. 2007-12-01.
  201. "Rosenberg, Pierre Max, (born 13 April 1936), Commandeur de la Légion d'honneur, 2014 (Officier, 2005); Member, Académie française, since 1995; President-Director, Louvre Museum, Paris, 1994–2001". Who's Who. Oxford University Press. 2007-12-01.
  202. "Barton, Fiona, (born 11 April 1964), QC 2011". Who's Who. Oxford University Press. 2011-12-01.
  203. Jackson, AE (2011-07-21). "In this issue - August 2011". Australian Veterinary Journal. 89 (8): 279–280. doi:10.1111/j.1751-0813.2011.00813.x. ISSN 0005-0423.
  204. "PsycINFO News, November 2011". PsycEXTRA Dataset. 2011. Dibukak ing 2022-04-17.
  205. a b "CBS News/New York Times Survey, January #3, 2011". ICPSR Data Holdings. 2012-05-18. Dibukak ing 2022-04-17.
  206. Aron, Jacob (2013-01). "Cloud of atoms goes beyond absolute zero". New Scientist. 217 (2899): 12. doi:10.1016/s0262-4079(13)60081-0. ISSN 0262-4079. Check date values in: |date= (pitulung)
  207. Tafirenyika, Masimba (2013-08-31). "UN chief teams up with World Bank leader to resolve conflict and fight poverty in Congo". Africa Renewal. 27 (2): 8–9. doi:10.18356/9efa4be7-en. ISSN 2517-9829.
  208. "Johnson, Herschel V., (3 May 1894–16 April 1966), United States diplomat; retired, May 1953". Who Was Who. Oxford University Press. 2007-12-01.
  209. Blackwell, Heather; Jackson, Marian; McCann, Jennifer (2016-02-01). "Analytic framework for the United States cyber deterrence strategy. Final draft, 2nd submission (20 May 2015]". Cite journal requires |journal= (pitulung)
  210. Resolutions. NYU Press. 2018-04-03. pp. 649–651.
  211. "Bradshaw, Peter Nicholas, (born 19 June 1962), film critic, The Guardian, since 1999". Who's Who. Oxford University Press. 2007-12-01.
  212. Grimm, Linda (2021). United States Announces Germany Troop Withdrawal; NATO Responds : June 15, June 16, and July 29, 2020. 2455 Teller Road, Thousand Oaks California 91320: CQ Press. pp. 348–359. no-break space character in |location= at position 18 (pitulung)CS1 maint: location (link)
  213. "Walker, Surgeon Vice Adm. Alasdair James, (22 June 1956–1 June 2019), Surgeon General, 2015–18". Who Was Who. Oxford University Press. 2015-12-01.
  214. "Tincknell, Amanda Margaret, (born 12 July 1961), Chief Executive, Cranfield Trust, since 2000". Who's Who. Oxford University Press. 2015-12-01.
  215. "Jackson, Betty, (born 24 June 1949), Designer Director, Betty Jackson Ltd, since 1981". Who's Who. Oxford University Press. 2007-12-01.
  216. "Top 10 IJGO articles downloaded from ScienceDirect, August 2014 - August 2015". International Journal of Gynecology & Obstetrics. 131 (2): 216–216. 2015-10-17. doi:10.1016/s0020-7292(15)00607-4. ISSN 0020-7292.
  217. Aggour, T..; Donohue, B. R.; Donohue, D. A. (2015-09-28). "A Competency Framework for Petroleum Engineering University Graduates". Day 2 Tue, September 29, 2015. SPE. doi:10.2118/174983-ms.
  218. "Calhoun, Prof. Craig Jackson, (born 16 June 1952), President, Berggruen Institute, Los Angeles, since 2016; Global Distinguished Professor, New York University, since 2016". Who's Who. Oxford University Press. 2014-12-01.
  219. "Johnson, Richard Keith, (30 July 1927–6 June 2015), actor and producer". Who Was Who. Oxford University Press. 2007-12-01.
  220. "August 2015". The ASHA Leader. 20 (8): 20–24. 2015-08. doi:10.1044/leader.ppl.20082015.20. ISSN 1085-9586. Check date values in: |date= (pitulung)
  221. "August 2015". The ASHA Leader. 20 (8): 20–24. 2015-08. doi:10.1044/leader.ppl.20082015.20. ISSN 1085-9586. Check date values in: |date= (pitulung)
  222. Banton, Michael (2015-10-15). What We Now Know About Race and Ethnicity. Berghahn Books. ISBN 978-1-78533-658-4.
  223. Sgouros, Nikitas M. (2015). Quantum and Entertainment Computing. Cham: Springer International Publishing. pp. 575–577. ISBN 978-3-319-24588-1.
  224. Cook, Beverly B. (2000-02). Harron, Marion Janet (03 September 1903–26 September 1972), judge. American National Biography Online. Oxford University Press. Check date values in: |date= (pitulung)
  225. Blaskovich, Frank (2015-09-28). "Searching for Energy Policy Alternatives". Day 2 Tue, September 29, 2015. SPE. doi:10.2118/174981-ms.
  226. "New York Times New York City Poll, September 2003". ICPSR Data Holdings. 2004-04-21. Dibukak ing 2022-04-17.
  227. "The week in science: 2–8 October 2015". Nature. 526 (7572): 168–169. 2015-10. doi:10.1038/526168a. ISSN 0028-0836. Check date values in: |date= (pitulung)
  228. Pernet, Bruno (2017-02-22). "Southern California sites surveyed for Ficopomatus enigmaticus in Orange and Los Angeles Counties, California, USA, from August to October 2015". Biological and Chemical Oceanography Data Management Office. Dibukak ing 2022-04-17.
  229. "RAND Review: September-October 2015". 2015. doi:10.7249/cp22-2015-09. Cite journal requires |journal= (pitulung)
  230. "Rock and Roll Hall of Fame Members in the ANB". American National Biography Online. Oxford University Press. 2021-11-25.
  231. dx.doi.org http://dx.doi.org/10.17117/na.2015.09.1626. Dibukak ing 2022-04-17. Missing or empty |title= (pitulung)
  232. "ABC News Viewpoint Poll, April 1994". ICPSR Data Holdings. 1997-05-16. Dibukak ing 2022-04-17.
  233. "news-from-helsinki-watch-vol8-no7-the-commonwealth-of-independent-states-may-1996-34-pp". Human Rights Documents online. Dibukak ing 2022-04-17.
  234. "Coleridge, Nicholas David, (born 4 March 1957), Chairman, Condé Nast Britain, since 2017; President, Condé Nast International Ltd, 2012–17 (Vice-President, 1999–2011); Managing Director: Condé Nast Publications, 1992–2017 (Editorial Director, 1989–91); Condé Nast Digital (formerly CondéNet) Ltd, 1999–2017; Director: Les Publications Condé Nast, 1994–2017; Condé Nast Zao, 2012–17; Chairman, Condé Nast India, since 2017 (Director, 2006–17)". Who's Who. Oxford University Press. 2007-12-01.
  235. Taylor, Emily; Clark, Neil (2017-09-05). "Human Factors; How to be Proactive in a Reactive World". Day 2 Wed, September 06, 2017. SPE. doi:10.2118/186154-ms.
  236. "Nepal Development Update, September 2017". 2017-09-01. doi:10.1596/28338. Cite journal requires |journal= (pitulung)
  237. Jail Reentry. Routledge. 2017-03-27. pp. 27–39.
  238. Muller, Christine (2017). Popular Press Oral Histories of September 11. Cham: Springer International Publishing. pp. 33–59. ISBN 978-3-319-50154-3.
  239. Litchfield, Randy G. (2017-01). "In Memoriam: Dr. Allen J. Moore (September 7, 1927–September 18, 2016)". Religious Education. 112 (1): 4–5. doi:10.1080/00344087.2016.1251210. ISSN 0034-4087. Check date values in: |date= (pitulung)
  240. "ABC News September 11th Anniversary Poll, September 2003". ICPSR Data Holdings. 2004-03-30. Dibukak ing 2022-04-17.
  241. Mcauslan, Pam; Toth, Lauren (2018). "Sex, Substances, and Aggression in Popular Music: Billboard Hits From 1980 Through 2016". PsycEXTRA Dataset. Dibukak ing 2022-04-17.
  242. May, Susan Janet (2018-10-26). Pruning and propagating civic behaviour. New York : Routledge, 2019. | Series: Critiques: critical studies in architectural humanities; volume 14: Routledge. pp. 17–34. ISBN 978-0-429-43212-5.CS1 maint: location (link)
  243. Becoming August Wilson. Bloomsbury Publishing Plc. 2018. pp. 3–16. ISBN 978-1-4725-3160-5.
  244. "Wellesley, Lord George, (29 July 1889–31 July 1967)". Who Was Who. Oxford University Press. 2007-12-01.
  245. Ross, Andrew; Marcus, Greil (1989). "The Rock 'n' Roll Ghost". October. 50: 108. doi:10.2307/778859. ISSN 0162-2870.
  246. "Exeter Hall. December". The Musical Times and Singing Class Circular. 13 (311): 647. 1869-01-01. doi:10.2307/3353732. ISSN 0958-8434.
  247. "1975 Las Vegas Visitor Profile Study, Phase IV-4th Quarter—Winter (December, January, February). Las Vegas Convention/Visitors Authority, P.O. Box 14006, Las Vegas, Nevada 89114. 1976. 49p". Journal of Travel Research. 15 (1): 26–26. 1976-07. doi:10.1177/004728757601500144. ISSN 0047-2875. Check date values in: |date= (pitulung)
  248. Introduction: The Many Faces of Las Vegas. University of California Press. 2019-12-31. pp. 1–14.
  249. "Upcoming Meetings Therapeutic Apheresis and Dialysis August 2017". Therapeutic Apheresis and Dialysis. 21 (4): 424–424. 2017-08. doi:10.1111/1744-9987.12600. ISSN 1744-9979. line feed character in |title= at position 60 (pitulung); Check date values in: |date= (pitulung)
  250. Grimm, Linda (2020). New Zealand Prime Minister Remarks on Mosque Shooting and Gun Legislation : March 15, March 16, March 21, and May 15, 2019. 2455 Teller Road, Thousand Oaks California 91320: CQ Press. pp. 163–178. no-break space character in |location= at position 18 (pitulung)CS1 maint: location (link)
  251. Laird, Paul R. (2003). Montreux International Jazz Festival. Oxford Music Online. Oxford University Press.
  252. Niclasen, August; Nardone, Michelle Ann; Perl, Anja (2019-11-17). "Deepness of the fry". SIGGRAPH ASIA Computer Animation Festival. New York, NY, USA: ACM. doi:10.1145/3354919.3365082.
  253. Cole, Joshua (2019-09-15). Friday and Saturday, August 3–4, 1934. Cornell University Press. pp. 115–127.
  254. "NIH Partners With HBO on Groundbreaking Documentary on Addiction: 90-Minute Program Set to Air on Thursday, March 15 at 9:00 p.m. ET/PT". PsycEXTRA Dataset. 2007. Dibukak ing 2022-04-17.
  255. "Patent Watch January 2022". Additives for Polymers. 2022 (2). 2022-02-01. doi:10.12968/s0306-3747(22)70042-5. ISSN 0306-3747.
  256. a b King, Anthony (2020-02-01). "Ireland announces female-only professorships". Physics World. 33 (2): 10–10. doi:10.1088/2058-7058/33/2/17. ISSN 0953-8585.
  257. Wepman, Dennis (2011-03). Paar, Jack (01 May 1918–27 January 2004), television talk show host. American National Biography Online. Oxford University Press. Check date values in: |date= (pitulung)
  258. Lioy, Janet; Javia, Luv (2016-08). "The neonatal–fetal airway". Seminars in Fetal and Neonatal Medicine. 21 (4): 219. doi:10.1016/j.siny.2016.04.002. ISSN 1744-165X. Check date values in: |date= (pitulung)
  259. Prescott, Paul; Cinpoeş, Nicoleta; March, Florence (2022). Shakespeare on European festival stages: An introduction. The Arden Shakespeare.
  260. "Greer, Rt Rev. David Hummell, (20 March 1844–18 May 1919), Bishop of New York since 1908". Who Was Who. Oxford University Press. 2007-12-01.
  261. 1. New York City Big Band Scenes. University of California Press. 2019-12-31. pp. 25–39.
  262. Frazier, Donna (2009). Set your voice free : how to get the singing or speaking voice you want. New York, NY: Little, Brown and Co./Hachette Book Group. ISBN 978-0-316-09294-4. OCLC 500908336.
  263. The Complete Rolling Stone Interview with Susan Sontag. Yale University Press. 2017-12-31. pp. 1–138.
  264. Lehane, Mike (2003-10-22). "New slant on violence". Nursing Standard. 18 (6): 30–30. doi:10.7748/ns.18.6.30.s48. ISSN 0029-6570.
  265. Trochimczyk, Maja (2002). The music of Louis Andriessen. New York: Routledge. ISBN 978-0-203-82311-8. OCLC 847140043.
  266. Pfeffer, Miki (2014-11-18). February Festivities. University Press of Mississippi.
  267. Kaiser, Helmut (2008-08-04). "Prof. Dr. Hans-Joachim Schweitzer (*February 7, 1928 - †July 20, 2007)". Palaeontographica Abteilung B. 278 (1–3): 1–12. doi:10.1127/palb/278/2008/1. ISSN 0375-0299.
  268. "New York Times New York City Poll, April 2004". ICPSR Data Holdings. 2004-10-18. Dibukak ing 2022-05-17.
  269. Gettysburg Address (19 November 1863). Oxford University Press. 2009-09-30.