Jalur gunung geni donya

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Jalur gunung geni donya

Jalur gunung geni donya iku panggonan-panggonan kang dadi jalur gunung geni ing donya. Jalur iki racaké ana ing patemon-patemon lempeng tektonik kang saling dhesak. Panggonan patemon lempeng tektonik iku ana kang ana ing ngisor lumah laut uga ana kang ana ing dharatan. Kabèh ing kiwa-tengené wewengkon pertemuan iku nyebabake timbul gunung-gunung geni.

Luwih separo gunung geni ing bumi iku anané ing wewengkon pasifik kang mbentuk lingkar gunung geni pasifik utawa (basa Inggris) Ring of fire. Udakara 90% kedaden lindhu donya iku anané ing lingkar gunung geni pasifik iki.

Jalur gunung geni liyané ya iku sabuk Alpide lan Mid-Atlantic Ridge ning loro kang pungkasan iku wewengkon cakupane lewih cilik dibandhing lingkar gunung gani pasifik.

Jalur Gunung Geni Donya[besut | besut sumber]

Bencana-Bencana ing kiwa-tengené Jalur Gunung Geni Donya[besut | besut sumber]

Indonésia Pusat Pertemuan Jalur Gunung Geni Donya[besut | besut sumber]

Indonésia iku kalebu kang dadi pusat-pusat jalur gunung geni donya iku, mligi lingkar gunung geni pasifik (ring of fire) lan sabuk alpide (alpide belt).


mBalik ing: