Jack Daniel's

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Jack Daniel's iku salah sawijining mèrèk ombèn whiskey saka Tennessee whiskey lan sawiji whiskey saka Amérikah Sarékat kang paling laris sadonya iki.[1][2] Ombèn iki diprodhuksi ing kutha Lynchburg, Tennessee, Dening Jack Daniel Distillery (Pabrik Penyulingan Jack Daniel), diduwèni Brown-Forman Corporation awit taun 1956.[3] Sanajan dadi panggonané pabrik penyulingané kang pusat, Moore County (laladané pabriké Jack Daniel's kang utama) ya iku kalebu kang jenengé dry county (jinising tlatah ing Amérika kang nglarang dagang ombèn-ombèn kang ngamot alkohol), mulané produk asilé ora sadhiya kanggo konsumsi masarakat ing toko-toko utawa restoran-restoran kang ana ing jero daerah iku mau.[4]

Produl-produké kalebu kriteria-kriteria paugeran kanggo klasifikasi ombèn jinisé straight bourbon, kumpeniné mungkiri klasifikasi mangkono lan ngadhol produk-produké gur minangka whiskey Tennessee tinimbangé minangka bourbon Tennessee.[5][6] Kaya kang mau ing North American Free Trade Agreement (Prajanjèning Padagangan Bebas ing Amérika sisih Lor), Whiskey Tennesee kalebu ombèn straight bourbon kang uwis sah diprodhuksi ing jero nagara pérangan Tennessee.[7] Kabungkus ing botol-botol kothak kang khas, gunggung produké kang diarani 'black label' (bungkus jabané warna ireng) kang kasil kadol ya iku 11 yuta kothak, kalapor ing taun fiscalé kumpeni iku mau kang ditutup ing tanggal 30 April taun 2013.

Sajarah wiwitan[besut | besut sumber]

Situs resminé mèrek The Jack Daniel's nunjukaké manawa nara yasané, Jasper Newton "Jack" Daniel, lair ing taun 1850 (lan ing watu nisané ana tanggal iku mau[8]), nanging tanggal lairé kang asli ora ana kang weruh.[9] Ing situs kumpeniné iku katulis manawa wajib ing  ambal warsané dhèwèké ing sasi September.[9] Ing situs pustakané nagara pérangan Tennessee katulis manawa ing taun 2013 ana cathetan-cathetan kang ndèlèh tanggal lairé ya iku 5 september taun 1846, lan cathetan kang nunjukaké taun 1850 ketok ora mungkin amarga ibuné mati ing taun 1847.[8] Ing buku biografi sesirahé Blood & Whiskey: The Life and Times of Jack Daniel, kababar ing taun 2004, panganggité, Peter Krass, kandha manawa pamriksané dhèwèké nunjukaké manawa Daniel lair ing sasi January taun 1849 (dhedhasar saka cathetané adhi wedoké Jack, cathetan sènsus, lan tanggal matiné ibuné Jack).[10]

Jack iku salah sawiji saka 13 anak kang bapaké Calaway Daniel lan kang paling ragil saka ibuné kang dhuwé anak 10.[10] Sawisé ibuné, Lucinda Cook Daniel, séda, bapaké rabi manèh lan dhuwé anak manèh. Simbah kakungé Jack Daniel, Joseph "Job" Daniel, pindhah nagara saka Wales karo bojoné kang wong Scotlandia, Elizabeth Calaway, menyang Amérikah Sarékat.[11] Dhèwèke dadi dhuwé darah turunan Wales, Scotlandia, Inggris, lan Scotlandia-Irlandia.[12] Bapaké Daniel mati ing adilaga antar sedhulur, lan dhèwèké mejanani ibu tiriné, lan kasilé, minggat saka omahé lan dadi yatim piyatu nalika isih cilik banget.[13][10]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Hughes, T.,World's best-selling spirits revealed (and the winner is very unexpected), The Daily Mail, June 6, 2012.
  2. Stengel, Jim.
  3. "Slight Change of Recipe".
  4. "Tennessee Jurisdictions Allowing Liquor Sales" (PDF).
  5. Cowdery, Charles K., Favorite whiskey myths debunked, The Chuck Cowdery Blog, December 16, 2009.
  6. Cowdery, Charles K., Tennessee Whiskey Versus Bourbon Whiskey, The Chuck Cowdery Blog, February 21, 2009.
  7. North American Free Trade Agreement Chapter Three: National Treatment and Market Access for Goods, NAFTA, January 1, 1994.
  8. a b "Tennessee Myths and Legends".
  9. a b "People" section of Jack Daniel's website.
  10. a b c Book Discussion: Blood & Whiskey: The Life and Times of Jack Daniel, C-SPAN.
  11. Jeanne Ridgway Bigger, "Jack Daniel's Distillery and Lynchburg: A Visit to Moore County, Tennessee", Tennessee Historical Quarterly, Vol. 31, No. 1 (Spring 1972), pp. 3-21.
  12. Jasper "Jack" Newton Daniel.
  13. Krass, Peter (2004).