Intuisi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Intuisi (basa Latin: intuitio, saka interéri ya iku nimbang, mbiji) ya iku kabisan mangertèni tanpa prelu mikir utawa nyinau.[1] Kabisan iki kang diantukaké kawit lair utawa gawan lair diarani kabisan instingtif.[2] Kabisan iki bisa kanggo mangertèni kasunyatan utawa kabeneran kanthi langsung tanpa nganggo logika luwih dhisik.[2] Ing filsafat lawas, intuisi diarani salah sijining rupa panepungan.[2] Ing filsafat jaman saiki, intuisi diarani kabisan mistik kanggo mangertèni prakara kang ora ana gathukané karo logika lan praktèk.[2] Kanthi mangkéné, pigunané intuisi ing laku panepungan ilmiah lan tanggapan èstètik sandhuwuré kasunyatan kaanggep cilik.[2]

Bergson nyatakake yèn intuisi asipat intelektual uga supra-intelektual.[3] Kanggone Nietszche intuisi ya iku inteligensi paling dhuwur.[3] Kanggone Maslow, intuisi ya iku pengalaman puncak.[3]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ "Kamus Besar Basa Indonesia". Dijupuk 2 December 2015. 
  2. ^ a b c d e Hasan Shadily,dkk. Ensiklopedi Indonesia. Jakarta: Ichtiar Baru - Van Hoeve. k. 1469. 
  3. ^ a b c Hasan, Amin (10 December 2012). "Intuisi; Sumber Kebenaran dan Ilmu". hidayatullah.com. Dijupuk 13 September 2016.