Implikatur

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Implikatur ya iku ujaran kang nyirataké samubarang kang béda karo sing saktenané diwedharaké. Samubarang kang beda ya iku maksud saka pamicara  ora diomongaké kanthi éksplisit. Implikatur iku maksud, pepinginan utawa pamanggih ati kang didhelikaké. Implikatur iku sempalaning unsur èksternal saka wacana.[1]

Tuladha[besut | besut sumber]

Implikatur asring dipigunakaké ing pacelathon padinan kaya déné:

Lestari : “Wah… kelas iki panas banget, ya?”

Rahayu: “Cendhelane tak buka, ya!”

Pacelathon antawis Lestari lan Rahayu ngandut implikatur ‘kongkon mbukakaké cendhela’ ananging ora ana ukara kanggo prentah. Rahayu mangerteni implikatur kang diwedharaké Lestari, dhèwèké banjur bukak cendhela.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Mulyana (2005). Kajian Wacana, Teori, Metode, dan Aplikasi Prinsip-prinsip Analisis Wacana. Sleman: Tiara Wacana. p. 11. ISBN 979-9340-74-8.