Hermes Trismegistus

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Hermes Trismegistus (Yunani Kuna: Ἑρμῆς ὁ Τρισμέγιστος, "thrice-greatest Hermes"; Latin: Mercurius ter Maximus) ya iku panganggit sing katulis ing Hermetic Corpus, sèri tulisan suci sing dadi dhasar Hermeticism.

Asal lan jatidhiri[besut | besut sumber]

Hermes Trismegistus dadi cihna saka syncretic gabungan déwa Hermes saka yunani lan déwa Thoth saka mesir.[1] Ing Mesir Hellenistik, wong yunani ngertèni ananing kecocogan antarané déwa Hermes karo déwa thoth.[2] Tundoné, déwa loro iku disembah dadi siji, ing Candhi Thoth ing Khemnu, manawa wong yunani kawentar Hermopolis.[3]

Tulisan Hermetis[besut | besut sumber]

Asclepius lan Corpus Hermeticum iku sing paling wigati ing Hermetica, tulisan sing langgeng sing dianggit Hermes Trismegistus. Nalika ing jaman Renaissance,dhèwèké diterima manawa Hermes Trismegistus iku titisané Nabi Musa. Nanging, sawisé Casaubon's nyateti tulisan Hermetis, ora luwih dhisik saka abad angka 2 utawa abad angka 3 Masèhi, sekabèhané Hermetisisme Renaisans iku ambruk.[4] miturut panggangité

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Budge, E.A. Wallis (1904). The Gods of the Egyptians Vol. 1. kk. 414–5. 
  2. ^ Hart, G., The Routledge Dictionary of Egyptian Gods and Goddesses, 2005, Routledge, second edition, Oxon, p 158
  3. ^ Bailey, Donald, "Classical Architecture" in Riggs, Christina (ed.
  4. ^ (Yates Giordano Bruno and the Hermetic Tradition pp. 2–3)