Hemofilia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Hemofilia ya iku sesakit ingkang nyebabaké salira kekirangan protein ingkang dipunbetahaken ing prosès pembekuan ludira kadadosan saben ludiran. Protein iki lumrahe mau faktor pembekuan utawi faktor koagulasi

Hemofilia ngrupikaken sesakit keturunan ingkang awis kadadosan.[1] Pasien sesakit punika badhé langkung dangu ngalami saben ludiran daripada manungsa normal.

Penyebab hemofilia[besut | besut sumber]

Prosès pembekuan ludira mbutuhaken unsur-unsur kados trombosit, faktor-faktor pembekuan, ugi liyané. Wonten 13 faktor pembekuan, faktor I tekan XIII.Ing kasus hemofilia, wonten mutasi gen ingkang njalari mboten cekap duwé faktor pembekuan tertentu. Contohe, hemofilia A disebabaken kirangipun faktor pembekuan VIII lan hemofilia B disebabaken kirangipun faktor pembekuan IX ing ludira.[1]

Epidemiologi[besut | besut sumber]

Wonten kasus hemofiia cacahé ana 1 saking 10.000 raka ing donya. Hemofilia A sampun njarwa 80% kasus saking kaseluruhan. Lanang terdiagnosa saupakara klinis, èstri manawi karier bersifat asimtomatik.[2]

Gejala lara Hemofilia[besut | besut sumber]

Hemofilia bisa ditandani saka wonten memar gedhé wonten cucal. Memar iku serius sasampunipun kedadug. Banjur, sendi bengkak ugi nyeri karena perdarahan internal. Ludira ing urin utawi feses (tinja). Pangludiran ingkang mboten kunjung mandeg sawisé cabut waja utawi operasi.[3]

Cara urip kanggo penderita hemofilia[besut | besut sumber]

  1. Ajeg olah raga
  2. Linggari usadan-usadan tertentu
  3. Jagi kesehatan waja
  4. Linggari saking tindakan ingkang njalari memar utawi ludiran.[3]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b [1](Kaundhuh tanggal 29 Mèi 2016)
  2. ^ [2](Kaundhuh tanggal 29 Mèi 2016)
  3. ^ a b [3](Kaundhuh tanggal 29 Mèi 2016)