Hasmonean

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Krajan Hasmonean
ממלכת החשמונאים
Mamlekheth haHash'mona'im
Kingdom
140 BCE–37 BCE
Kutha krajan Jerusalem
Basa Koine Greek, Hebrew, Aramaic
Agama Second Temple Judaism
Pamaréntahan Monarki Téokratik
King and Kohen Gadol
 •  140 BCE–135 BCE Simon Maccabeus
 •  40 BCE–37 BCE Antigonus
Bebadan lègislatif Early Sanhedrin
Jaman sajarah Hellenistic Age
 •  Established 140 BCE
 •  Disestablished 37 BCE
Valutah Hashmonean coinage
Sadurungé
Sawisé
Seleucid Empire
Krajan Israèl (Herod the Great)

Hasmonean[1] (éjaan Inggris: [hæzməˈniːən], basa Ibrani: חשמונאיםHashmonayim, Audio),[2] iku dinasti sing nguwasani tlatah Judea lan saubengé sajeroning classical antiquity. Antara c. 140 lan c. 116 BCE, dinasti iki mimpin kanthi setengah otonomi saka Seleucids ing region Judea. Wiwit 110 BCE, kanthi pecahé Seleucid empire, dinasti iki dadi indhepèndhen, ngrambah menyang tlatah saubengé ya iku Galilee, Iturea, Perea, Idumea lan Samaria, lan jenengé dadi "basileus". Sawetara ahli ngarujuk jaman iki minangka jaman krajan imardika Israèl [3] Ing abad 63 BCE, krajan iki dikalahaké déning Republik Romawi, lan sabanjuré kulawarga dinasti dadi pamimpin minangka pandhita High Priests ing Judea.

Pamimpin Hasmonean[besut | besut sumber]

Maccabee[besut | besut sumber]

1. Mattathias, 170–167 BCE
2. Judas Maccabeus, 167–160 BCE
3. Jonathan Maccabeus, 153–143 BCE (first to hold the title of High Priest)
4. Simon Maccabeus, 142–141 BCE

Ethnarchs lan pandhita (High Priests)[besut | besut sumber]

5. Simon, 141–135 BCE
6. Hyrcanus I, 134–104 BCE

Raja lan pandhita[besut | besut sumber]

7. Aristobulus I, 104–103 BCE
8. Alexander Jannaeus, 103–76 BCE
9. Salome Alexandra, 76–67 BCE
10. Hyrcanus II, 67–66 BCE
11. Aristobulus II, 66–63 BCE
12. Hyrcanus II, 63–40 BCE (restored but demoted to Ethnarch)
13. Antigonus, 40–37 BCE
14. Aristobulus III, 36 BCE (only as High Priest)

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan[besut | besut sumber]

  1. From Late Latin Asmonaeus from Ancient Greek Ἀσαμωναῖος Asamōnaios from Hebrew Hashmona'i.
  2. The family name of the Hasmonean dynasty originates with the ancestor of the house, Ἀσαμωναῖος Asamoneus or Asmoneus (see Josephus Flavius, Jewish Antiquities: [1]; [2]; [3]), who is said to have been the great-grandfather of Mattathias, but about whom nothing more is known.
  3. Leon James Wood, David O'Brien, A survey of Israèl's history, Zondervan, 1986

Rujukan[besut | besut sumber]

  • Josephus. Antiquities of the Jews
  • Bentwich, Norman. "Josephus". Dibukak ing 2007-01-18. Philadelphia:Jewish Publication Society of America, 1914.

Bibliografi[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]