Gunung Asama

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Gunung Asama (2002)

Gunung Asama iku gunung geni aktif sing dumunung watara 145 km kulon-lor-é pusat kutha Tokyo. Gunung ikui minangka salah siji saka 108 gunung geni sing ana ing Jepang.

Gunung iki tipe strato lan duwé cathetan jeblgan sing suwé. Jeblugan pungkasan kadadéan ing tanggal 2 Fèbruari 2009 sing nyebabaké udan awu ing sapérangan Metropolitan Tokyo. Jeblugan iki diwiwiti ésuk umun-umun jam 01.51 wektu saenggon lan muntahaké watu nganti 1 km saka punjeré jeblugan. Sajeroning kadadéan iki wilayah sajeroning diameter 4 km saka gunung iki dikothongaké.

Sadurungé, gunung iki kacathet njeblug ing sasi September 2004. Jeblugan taun 1783 niwasaké 35.000 jiwa.