Gundam

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Gundam (ガンダム Gandamu?) (Japanese: ガンダム Hepburn: Gandamu?), uga diarani Gundam Series (ガンダムシリーズ Gandamu Shirīzu?) (ガンダムシリーズ Gandamu Shirīzu?), ya iku mèdia fiksi sains kang digawé déning waralaba Sunrise kang critakaké robot gedhé (utawa "mecha") karan "mobile suits", lan ing mobile suits iku nggawa jeneng "Gundam."

Waralaba gumdam iku diwiwiti tanggal 7 April 1979, minangka sèri TV anime kang judhulé Mobile Suit Gundam, gundam dadi revolusioner gara-gara bisa nampilaké animé genré robot nyata kanthi latar adilaga militèr robot gedhé. Kamisuwuran gundam ing sèri TV kapisan lan dodolané,akèh waralaba kang mélu pakaryan babagan gundam ing akèh mèdia. Irah-irahan gundam wis metu ing akèh sèri tèlèvisi lan OVAs, movies, manga, novèl, lan dolanan vidéo. Waralaba gundam uga mimpin panyipta salah sijiné dolanan lan remenan kang gedhé dhéwé ing indhustri dolanan Jepang.

Ing taun 2014, waralaba Gundam  ngasilaké pikolèhan 80 miliar yèn.[1] taun 2014 kasil dodolan dolanan gundam lan remenan kabèhé 18.4 miliar yèn.[1] Ing taun 2008 tingkat rata-rata dodolan dolanan figur animé (total dodolan rata-rata saben èpisode saka taun 1970 tekan 2008 ), sèri Gundam  iku papat kang paling dhuwur saka lima: Mobile Suit Gundam ing tingkat angka 2, with Mobile Suit Gundam SEED Destiny tingkat angka 3, Mobile Suit Gundam SEED tingkat angka 4, lan Mobile Suit Zeta Gundam tingkat angka 5. uga, Mobile Suit Gundam Wing tingkat angka 18 lan Mobile Suit Gundam ZZ tingkat angka 20.[2] Gunpla (modèl Gundam saka Plastik) holds 90% of the Japan character plastic model market.[3]

Akademik ing Jepang uga wis ndelok yèn seri gundam minangka inspirasi, karo Paseduluran Gundam Internasional minangka lembaga akademis pisanan dhedhasar sèri TV animasi.[4]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b Bandai Namco Fiscal Year 2014 Financial Statement
  2. TV anime sales history total sales figure ranking averaged by episode, Latest version.
  3. Flow of the Japan toy industry (日本の玩具産業の動向), Japan Economics Department, Information section (日本経済情報課)
  4. Gundam cartoon academy to turn science fiction into reality in Japan [dead link]