Gravitasi ombènan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Hidrometer digunakake kanggo nyoba gravitasi bir tartamtu

Gravitasi, ing konteks fermentasi minuman beralkohol, nuduhake gravitasi tartamtu, utawa kerapatan relatif dibandhingake karo banyu, wort utawa kudu ing macem-macem tahapan fermentasi. Konsep kasebut digunakake ing industri pembuatan bir lan pembuatan anggur. Gravitasi tartamtu diukur dening hydrometer, refractometer, pycnometer utawa oscillating U-tube meter elektronik.

Kapadhetan wort gumantung banget karo isi gula ing wort. Sajrone fermentasi alkohol, ragi ngowahi gula dadi karbon dioksida lan alkohol. Penurunan kadar gula lan anané etanol (sing kurang kandel tinimbang banyu) nyuda kerapatan wort. Persentasi alkohol bisa diitung saka bedane gravitasi asli (disingkat OG) saka wort lan gravitasi spesifik saiki (disingkat SG) wort. Kanthi ngawasi penurunan SG sajrone wektu, bir entuk informasi babagan kesehatan lan kemajuan fermentasi lan nemtokake manawa wis rampung nalika gravitasi mandheg. Yen fermentasi rampung, gravitasi tartamtu diarani gravitasi pungkasan (disingkat FG). Contone, kanggo bir kekuatan khas, OG bisa dadi 1.050 lan FG bisa dadi 1.010.