Gamelan Denggung

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Gamelan denggung niku salah sijie gamelan keraton teng daerah cirebon[1]. Gamelan niki masih dirawat lan disimpen ning musium keraton, salah sijie niku teng keraton kesepuhan lan aset benda-benda pusaka keraton. Gamelan iki asale seng banten yaniku pada masa sunan gunung jati iku due rabi arane nyimas kawunganten. Gamelan niki ana ning keraton taun 1426 M.Gamelan denggung niku  dibunyiaken waya musim kemarau kang sue, sehingga gamelan iki dikaitkan karo upacara jaluk udan. Menurut catatan E.A.joni seng keraton kanoman nyebutaken bahwa, ning gamelan niki hanya ana siji lagu ayun-ayun. Sedangaken menurut E.Yusuf Dendabrata seng kecirebonan lagu-lague dalam gamelan iku : lagu kajongan, bayem tur, uwa-uwa bango, lan kinjeng bang.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Djohari, Uung; Salam, Chaerul; Waryo; Supriyatna, Yatna; Marhayono; Sudirja, Aman; Imadudinnur, Adin; Sufiyono (1999). Kesenian Daerah Cirebon. cirebon: Badan Perecanaan Daerah Kotamadya Daerah Tinkat II cirebon. k. 17.