Galaksi katé

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Awan gedhé magellan, galaksi satelit saka galaksi Milky Way(utawa Bimasekti). Gambar dijupuk déning tèlèskop Hubble.

Galaksi katé ya iku galaksi cilik kang dumadi saka sawenèh milyar lintang, galaksi iki diarani cilik amarga dibandhingaké karo galaksi Bimasekti kang ngamot 200-400 milyar lintang. Galaksi awan gedhé Magellan, kang orbit muteré iku cedhak karo galaksi Bimasekti lan ngamot luwih saka 30 milyar lintang, galaksi iku kadang digolongaké ing golongan galaksi katé; liyané nganggep galaksi gedhé. tatanan lan krida galaksi katé iku dipengaruhi banget déning interaksi karo galaksi kang luwih gedhé. Ahli palintangan Astronom ngenali akèh jinis galaksi katé, dhedhasar wujud lan pracékané.

Tatanan galaksi katé[besut | besut sumber]

Miturut saka tèori saiki nyebutké yèn akèh galaksi, kalebu galaksi katé, dhapuré iku dumadi saka gabungan karo dark matter(utawa matèri peteng), utawa saka gas kang ngamot métal. Nanging, NASA's Galaxy Evolution Explorer space probe nemu galaksi katé anyar kang dumadi saka gas kang ngamot métal sithik. Galaksi iku manggon ana ing cincin Leo, awan kang saka hidrogèn lan hèlium saubengé loro galaksi gedhé ing susunan lintang Leo.[1]

Amarga saka dhapuré kang cilik, galaksi katé racaké nalika diamati iku lagi ditarik  lan disuwek déning tangga galaksi spiral, ngasilaké galaxy merger.[2]

Rujukan[besut | besut sumber]