Flu babi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Babi bisa nyandhang virus influenza sng bisa nular marang manungsa.

Flu babi (Basa Inggris: Swine influenza viruses utawa SIV) iku tegesé kasus influenza sing disebabaké déning Orthomyxoviruses endemic sajeroning populasi babi.

Strains SIV sing dikenali nganti dina iki diklasifikasèkaké minangka Influenzavirus C utawa salah siji saka warna-warna subtipe saka génus Influenzavirus A.[1]

Flu babi nulari manungsa saben taun lan lumrahé marang wong sing sesénggolan karo babi, sanadyan ana uga kasus panularan liwat manungsa.[2] Gejalané kalebu: nggreges (demam), disorientasin, sendhi krasa kaku, muntah, lan ora sahar nganti tumekaning pati.[3] Virus Influenza A sub tipe H1N1, H1N2, H3N1 lan H3N2 dikenali minangka jalaran infeksi SIV.[4][5] lan H2N3.[6] Ing taun 2005 tinemu H5N1 nulari setengah saka populasi babi ing sawetara panggonan ing Indonesia, ananging tanpa nyebabaké gejala.[butuh sitiran] Chairul Nidom, sawijining virologist saka Universitas Airlangga babagan lelara tropis ing Surabaya, Jawa Wétan, nganakaké riset mandhiri; ngetès getih saka 10 babi sing katon séhat dikandhangaké cedhak peternakan pitik ing Jawa Kulon sing kena wabah flu burung, Nature nglapuraké.[butuh sitiran] Lima saka sampel babi ngandhut virus H5N1. Pamaréntah Indonesia wiwit dina iku nemu asil sing padha ing sawetara tlatah liya. Tès tambahan 150 babi ing sajabanè tlatah mau asilé negatif.[7][8]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Veterinary Sciences Tomorrow artikel Swine influenza: a zoonosis déning Paul Heinen tanggal 15 September 2003 mratélaké "Virus influenza B lan C kanthi nyata wis tinemu (isolated) ing manungsa, sanadyan virus influenza C uga wis tinemu ing babi lan influenza B anyar iki tinemu ing singa segara (seals)."
  2. '^ [1] Richard Besser ing artikelé More cases of swine flu reported; WHO warns of 'health emergency déning Mayra Cuevas, Ann Curley, Caleb Hellerman, Elaine Quijano lan Susan Candiotti tanggal 25 April 2009
  3. ^ "World Health Organization: Swine flu could spread globally". CNN.com. Dijupuk 2009-04-25. 
  4. ^ http://www.vetmed.iastate.edu/departments/vdpam/swine/diseases/chest/swineinfluenza/ Swine Diseases (Chest) - Swine Influenza], Iowa State University College of Veterinary Medicine
  5. ^ eurekalert Tips saka Journal of the American Society bab Mikrobiologi - Novèl H3N1 Swine Influenza Virus tinemu ing babi ing Koréa
  6. ^ PNAS Published online before print December 18, 2007, doi: 10.1073/pnas.0710286104 PNAS December 26, 2007 vol. 104 no. 52 20949-20954
  7. ^ CIDRAP article Indonesian pigs have avian flu virus; bird cases double in China published May 27, 2005
  8. ^ http://www.cidrap.umn.edu/cidrap/content/influenza/avianflu/news/mar3109swine-jw.html March 31, 2009 report on Pigs as carriers