First Man (filem)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

First Man yaiku filem biografi drama Amerika taun 2018 sing disutradarani dening Damien Chazelle lan digawe dening Wyck Godfrey, Marty Bowen, Isaac Klausner lan Damien Chazelle. Manuskrip filem iki ditulis dening Josh Singer adhedhasar buku First Man: The Life of Neil A. Armstrong dening James R. Hansen. Juru paragane ikuRyan Gosling, Claire Foy, Jason Clarke, Kyle Chandler, Patrick Fugit, Ciarán Hinds, Ethan Embry, Shea Whigham, Corey Stoll lan Pablo Schreiber.

Filem First Man wiwit tayang ing Festival Film Venice tanggal 29 Agustus 2018 [1] lan tayang ing Amerika Serikat tanggal 12 Oktober 2018.[2] Filem iki ditampa kanthi ulasan apik saka juru kritik.

Paraga[besut | besut sumber]

  • Ryan Gosling minangka Neil Armstrong, astronot lan wong pisanan sing lumaku ing rembulan ing misi Apollo 11
  • Claire Foy minangka Janet Shearon, istri pisanan Armstrong
  • Corey Stoll minangka Buzz Aldrin, wong liya sing mlaku ing bulan nalika misi Apollo 11
  • Pablo Schreiber minangka Jim Lovell, astronaut Gemini lan komandan cadangan Apollo 11
  • Jason Clarke minangka Ed White, astronot AS pisanan sing mlaku ing angkasa lan tilar donya ing tes pra-peluncuran Apollo 1, misi unggulan pisanan Apollo
  • Kyle Chandler minangka Deke Slayton, salah sawijining anggota saka astronot Pitu Merkurius sing dadi kepala astronot pertama NASA
  • Christopher Abbott minangka David Scott, rekan Neil Armstrong ing misi Gemini 8
  • Patrick Fugit minangka Elliot See, anggota NASA Astronaut Group 2 [3]
  • Lukas Haas minangka Michael Collins, Apollo 11 modul layanan pilot sing uga miber Gemini 10
  • Shea Whigham minangka Gus Grissom, salah sawijining anggota pisanan saka astronaut Merkuri Merkuri sing tiwas nalika tes pra-peluncuran Apollo 1, misi unggulan Apollo
  • Brian d'Arcy James minangka Joseph A. Walker, pilot uji coba X-15 lan kanca sekutu Neil Armstrong lan wong kapitu sing miber X-15 kaping pindho menyang papan [4]
  • Cory Michael Smith minangka Roger B. Chaffee, operator misi Gemini 3 lan Gemini 4 astronot ing wektu sing padha ing katelu iki matèni bebarengan karo Gus Grissom lan Ed Putih ing test Apollo prapeluncuran [5]
  • JD Evermore minangka Christopher C. Kraft Jr., direktur penerbangan pertama NASA sing ngatur pesawat ruang angkasa pisanan lan penerbangan berawak pertama ing Amerika Serikat lan misi Gemini 4
  • John David Whalen minangka John Glenn, astronaut Seven Mercury lan Amerika Serikat pisanan ngubengi Bumi
  • Ethan Embry minangka Pete Conrad, pilot Gemini 5 lan Gemini 8 komandhan cadangan
  • Skyler Bible minangka Richard F. Gordon Jr., pilot backup cadangan Gemini 8 lan pilot Gemini 11 [6]
  • Ben Owen minangka John Hodge, direktur penerbangan NASA sing ngatur misi Gemini 8
  • Olivia Hamilton minangka Patricia White, garwane Ed White
  • Kris Swanberg minangka Marilyn See, bojoné Elliot See
  • Ciarán Hinds minangka Robert R. Gilruth, direktur NASA Manned Spacecraft Centre
  • Shawn Eric Jones minangka Wally Schirra, salah siji saka anggota pisanan saka astronaut Merkuri Merah lan wong nomer sanga kanggo nggayuh angkasa luar
  • William Gregory Lee minangka Gordon Cooper, salah sawijining anggota pisanan saka astronaut Mercury Tujuh kanggo nggawe penerbangan Mercury paling pungkasan lan paling dawa lan dadi komandhan Gemini 5
  • Steven Coulter minangka Guenter Wendt, kepala peluncuran sing ngatur program Mercury lan Gemini lan kabeh misi Apollo manned
  • Gavin Warren minangka Rick Armstrong, anak pisanan Neil lan Janet
  • Lucy Stafford minangka Karen Armstrong, anak nomer loro, Neil lan Janet sing mati tumor otak
  • Connor Blodgett minangka Mark Armstrong, anak katelu Neil lan Janet
  • Leon Bridges minangka Gil Scott-Heron, penyanyi lan penyair [7]

Tanggepan juru kritik[besut | besut sumber]

Film First Manungsa nampa komentar positif saka pangritik. Adhedhasar Tomat Rotten, film nduweni rating 88%, miturut 368 review, kanthi rating rata-rata 8.1 / 10.[8] Adhedhasar Metacritic, skor film 84 saking 100, adhedhasar 56 kritik, nuduhake "pangenalan universal".[9] Adhedhasar CinemaScore, film iki nemu nilai "B +" saka pamirsa film kanggo skala A + nganti F.[10]

Box office[besut | besut sumber]

Film First Man pisanan entuk $ 44.797.205 ing Amerika Utara lan $ 55.700.000 ing negara liya. Total pendapatane filem iki nganti $ 100,497,205, ngluwihi anggaran produksi fileme $ 59 yuta.[11]

Ing bukaan akhir minggu, film iki entuk dhuwit $ 16,006,065, manggoni ing posisi katelu ing box office.[11]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Tapley, Kristopher (July 18, 2018). "Damien Chazelle’s ‘First Man’ With Ryan Gosling to Open 75th Venice Film Festival (EXCLUSIVE)". Variety. Dijupuk July 18, 2018. 
  2. Lee, Ashley (March 7, 2017). "Universal Sets Ryan Gosling's Neil Armstrong Biopic for Fall 2018 Debut". The Hollywood Reporter (ing basa Inggris). Dijupuk March 9, 2017. 
  3. N'Duka, Amanda (October 9, 2017). "Patrick Fugit Joins Damien Chazelle's 'First Man'; 'The Hate U Give' Casts Dominique Fishback". Deadline Hollywood (Penske Business Media). Dijupuk October 27, 2017. 
  4. Douglas, Edward (September 29, 2017). ""Spotlight" Star Brian d'Arcy James Lands on Damien Chazelle's Moon Movie "First Man"". The Tracking Board. Dijupuk October 27, 2017. 
  5. D'Alessandro, Anthony (October 17, 2017). "'Gotham's Cory Michael Smith Joins 'First Man's Space Crew". Deadline Hollywood (Penske Business Media). Dijupuk October 27, 2017. 
  6. N'Duka, Amanda (October 27, 2017). "Skyler Bible Joins 'First Man'; Freddie Stroma Cast In 'Second Act'; Jonathan Goldsmith Boards 'Mamma Mia' Sequel". Deadline Hollywood (Penske Business Media). Dijupuk October 27, 2017. 
  7. "{title}". Diarsip saka asliné ing October 17, 2018. Dijupuk October 16, 2018. 
  8. "First Man (2018)". Rotten Tomatoes. Dijupuk October 13, 2018. 
  9. "First Man reviews". Metacritic. Dijupuk October 13, 2018. 
  10. "CinemaScore". cinemascore.com. 
  11. a b Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng BOM

Pranala njaba[besut | besut sumber]