Eshaq Jahangiri

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Eshaq Jahangiri
Eshagh Jahangiri 01.jpg
Wakil Presiden Iran
Wiwit linggih
4 Agustus 2013
PrésidhènHassan Rouhani
Kang sadurungéMohammad-Reza Rahimi
Menteri Perindustrian dan Pertambangan Iran
Linggih
2 Juli 2000 – 25 Agustus 2005
PrésidhènMohammad Khatami
Kang sadurungéDirinya sendiri (sebagai Menteri Pertambangan dan Logam)
Gholamreza Shafeei (sebagai Menteri Perindustrian)
Kang sawiséAlireza Tahmasbi
Menteri Pertambangan dan Logam
Linggih
21 Agustus 1997 – 2 Juli 2000
PrésidhènMohammad Khatami
Kang sadurungéGholamreza Shafeei
Kang sawiséDirinya (sebagai Menteri Perindustrian dan Pertambangan)
Gubernur Isfahan
Linggih
1 September 1992 – 20 Agustus 1997
Kang sadurungéMohammad Reza Vaghefi
Kang sawiséSeyed Jaffar Mousavi
Anggota Parlemen Iran
Linggih
28 Mei 1984 – 25 Mei 1992
ConstituencyJiroft
Mayoritas61.663 (68,8%)[1]
Rerincèn dhiri
Lair (1957-01-10) 10 Januari 1957 (umur 63)
Distrik Pedesaan Kuh Shah, Provinsi Hormozgan, Iran
Parté pulitikExecutives of Construction Party
SisihanManijeh Jahangiri[2]
Anak4
AlmamaterUniversitas Kerman
Universitas Sains dan Teknologi Iran
AgamaIslam Shia
Tandha tangan
Sana jaringanhttp://fvpresident.ir

Eshaq Jahangiri Kouhshahi ( Pèrsi: ‌اسحاق جهانگیری کوهشاهی , lair 10 Januari 1957) iku sawijining politikus Iran sing njabat dadi wakil presidhèn pisanan Hassan Rouhani . Saka 1997 nganti 2005, Jahangiri njabat minangka menteri industri lan pertambangan ing pundi Presiden Mohammad Khatami . Sadurunge, dheweke dadi gubernur Provinsi Isfahan [3]. Dhewe, dheweke uga dadi anggota parlemen kanggo rong periode.

Awal urip lan pendidikan[besut | besut sumber]

Jahangiri lair tanggal 10 Januari 1957 ing Kuh Shah, Provinsi Kerman .   Piyambakipun lulus saking Universitas Kerman kanthi gelar fisika.   Dheweke aktif ing kelompok revolusioner sadurunge Revolusi Iran lan wis tatu dening pasukan Shah Mohammad Reza Pahlavi[3].Dheweke banjur nampa Ph. D loro saka Ilmu Sains lan Teknologi Iran ing industri rékayasa industri.

Karir[besut | besut sumber]

Jahangiri wiwit karir politik sawise revolusi Iran. Dheweke dadi wakil kepala layanan pertanian ing Kerman nalika wulan Juli 1980. Dadi, dheweke diangkat dadi ketua ing taun 1982. Panjenengané kapilih dadi anggota Parlemen Iran nalika pemilu 1984. Dheweke uga kapilih maneh ing pemilihan sabanjuré. Panjenengané diangkat dadi gubernur Isfahan tanggal 1 September 1992 déning Akbar Hashemi Rafsanjani , ngganti Gholamhossein Karbaschi. Dheweke dianakaké posisi iki nganti tanggal 20 November 1997 nalika dinominasi dening Mohammad Khatami minangka mentri pertambangan lan logam, dikonfirmasi parlemen.[4] Posisi dheweke diganti dadi menteri industri lan pertambangan[5]; Panjenengané njabat nganti jabatan pamaréntahan Presiden Ahmadinejad nalika taun 2005[6]

ing taun 2008, dilaporake yen Jahangiri bakal lenggah ing Parlemen, nanging dheweke ora gelem[7]. Dheweke uga nduweni potensi minangka calon reformis ing pemilihan presiden 2013 , nanging mundur amarga dheweke ndhukung Akbar Hashemi Rafsanjani lan dadi manajer kampanye Rafsanjani. Piyambakipun minangka pendiri eksekutif Partai Konstruksi lan njabat minangka sekretaris jenderal ing taun 2006 dumugi 2010. Dheweke uga dadi anggota kampanye presiden Mir-Hossein Mousavi ing pemilihan presiden 2009. Ing tanggal 23 Juli 2013, dilaporake yen Jahangiri dadi wakil presiden pisanan lan bakal diwarah dening Rouhani sakwise peresmiane. [8] Tanggal 29 Juli, iki resmi dikonfirmasi nalika janjian kasebut ditundha nalika dina peresmiane. [9]. Dheweke resmi ditunjuk tanggal 4 November dening Rouhani minangka wakil presiden, ngganti Mohammad-Reza Rahimi.[10].

Rujukan[besut | besut sumber]