Dompyong

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

[1]Dompyong atau gowok yaiku salah siji aran uwoh uwohan ning jawa. ndueni rong versi aran latin sing beda, yaiku Eugenia polychepala lan Syzygum Polycephalum. sedangkan ning jawa buah kien uga due beberapa aran, kayadene gowok, gowak, kupa, lan dompyong. Ning sunda disebut kupa beunyeur, lan ning bali disebute kaliasem.

Baka kondisi normal, wiwitan gowok atau dompyong duwuré rata rata antara 8 sampe 20 meter . gemang batang esor sekitar 50 sampe 70 cm , uwoh gowok bentuke bunder rada gepeng, cilik cilik lan nggrembel lan kelopak tetep nempel ning bagian ujunge. Warna uwohe ungu péténg lan méngkilap . Daging uwohé warna putih atau abang rada ungu lan dueni sari buah sing rasané asem manis rada sépét. Uwoh gowok umumé dipangan seger dadi bahan rujak, atau bahan gawe sirup .

Gowok cukul bagus ning keduwuran 200 sampé 1.500 m dpl. Ning jaman bengen, gowok akeh ditandur ning pekarangan wiwitan aub auban lan penghias lingkungan. Kayu gowok warnae rada abang lan lumayan bagus kanggo bahan bangunan atawa perabot rumah tangga. Di informasiaken godong lan kulit gowok atau dompyong duéni saponin, flafonoida, lan polifenol ning kulit batangé, dadi bisa dimanfaataken dadi obat herbal kanggo ngobati lara maag, kudis, lan gatel gatel, lan bisa geding kanggo netralaken pengaruh dasbok kenang nenggak alkohol.

Desa-desa ning Jawa Wetan / Jawa Tengah/ DIY sing nganggo aran dompyong dadi aran desa yaiku :[besut | besut sumber]

Desa, Dompyong Kec. Bendungan Kab. Trenggalek[besut | besut sumber]

Desa, Logowok Kec. Pohjentrek Kab. Pasuruan[besut | besut sumber]

Desa, Gowak Kec. Lasem Kab. Rembang.[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Santosa, Iman Budhi. Suta naya dhadhap waru : manusia Jawa dan tumbuhan. Yogyakarta. kk. Rujukan. ISBN 9786026250421. OCLC 1040082743.