Dompyong

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Dompyong utawa gowok yaiku salah siji aran uwoh uwohan ning jawa. Dompyong nduwèni rong versi aran latin sing beda, yaiku Eugenia polychepala lan Syzygum Polycephalum. sedangkan ning jawa buah kien uga due beberapa aran, kayadene gowok, gowak, kupa, lan dompyong. Ning sunda disebut kupa beunyeur, lan ning bali disebuté kaliasem.

Baka kondisi normal, wiwitan gowok atau dompyong duwuré rata rata antara 8 sampe 20 meter. Gemang batang esor sekitar 50 sampe 70 cm, uwoh gowok bentuké bunder rada gepeng, cilik cilik lan nggrembel lan kelopak tetep nèmpèl ning bagian ujungé. Warna uwohé ungu peteng lan méngkilap. Daging uwohé werna putih utawa abang rada ungu lan duwèni sari buah sing rasané asem manis rada sepet. Uwoh gowok umumé dipangan seger dadi bahan rujak utawa bahan gawé sirup.

Gowok cukul bagus ning keduwuran 200 sampé 1.500 mdpl. Ning jaman bengen, gowok akèh ditandur ning pekarangan wiwitan aub auban lan penghias lingkungan. Kayu gowok warnae rada abang lan lumayan bagus kanggo bahan bangunan atawa perabot rumah tangga. Diinformasiaken godhong lan kulit gowok atau dompyong duéni saponin, flafonoida, lan polifenol ning kulit batangé, dadi bisa dimanfaataken dadi obat herbal kanggo ngobati lara maag, kudis, lan gatel-gatel, lan bisa geding kanggo netralaken pengaruh dasbok kenang nenggak alkohol.[1]

Aran-aran désa[besut | besut sumber]

  1. Désa-désa ning Jawa Wetan/Jawa Tengah/DIY sing nganggo aran dompyong dadi aran désa yaiku :
  2. Désa, Dompyong Kec. Bendungan Kab. Trenggalek
  3. Désa, Logowok Kec. Pohjentrek Kab. Pasuruan
  4. Désa, Gowak Kec. Lasem Kab. Rembang.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Santosa, Iman Budhi. Suta naya dhadhap waru : manusia Jawa dan tumbuhan. Yogyakarta. pp. Rujukan. ISBN 9786026250421. OCLC 1040082743.