Domain umum

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Gambar omah padésan Sumatra iki diterbitaké taun 1810 lan saiki ana sajeroning domain publik

Domain publik, domain umum, utawa ranah publik (basa Inggris: public domain) arupa kasil karya kréatif lan kawruh liyané; tulisan, kasil seni, musik, sains, panemon, lan liya-liyané; kang nalika ora ana sawenèh wong utawa organisasi nduwèni minat proprietari (minat proprietary racaké dilakoni kanthi mènèhi hak cipta utawa patèn). Karya lan penemuan kang ana sajeroning domain umum dianggep minangka pérangan saka warisan budaya publik, lan saben wong bisa nggunakaké tanpa watesan (ora kalebu hukum kang magepokan karo keamanan, ekspor, lll.).

Hak cipta dirancang kanggo promosi pangembangan seni lan sains kanthi mènèhi bantuan (finansial) marang sang pencipta, karya sajeroning domain umum mung ana ngono waé. Publik nduwé hak kanggo migunakaké tanpa beban finansial utawa sosial. Nalika hak cipta utawa watesan liyané wis tekan wanci akhir uripé, karya dibalèkaké menyang domain umum.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Sumber[besut | besut sumber]

  • Fishman, Stephen, The Public Domain: How to Find & Use Copyright-Free Writings, Music, Art & More. ISBN 0873374339

Pranala njaba[besut | besut sumber]