Debus Cerbon

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Debus Cerbon ya iku kesenian khas Cirebon kang nonjolaken kebal tubuh saking senjata tajam lan api.[1] Atraksi kekebalan tubuh kang bli lara akibat sabetan atawa tusukan senjata tajam, lan luka bakar akibat ngidek bara api, hampir ana ning penjuru dunia. Atraksi kuen sebenere ana ning daerah sejene nanging kang bedaaken yaiku tujuan atraksi kuen, kang dilatarbelakangi kepercayaan, agama lan mantra-mantra saking masing-masing penganute. Ning daerah Jawa Barat atraksi-atraksi kang nampilaken kekebalan tubuh luwih dikenal sebutan debus. Keberadaan kesenian debus Cirebon kang Islami konon wis dikenal awit zaman Pengeran Panjunan lan Pangeran Kejaksan semasa Sunan Gunung Jati bertahta ning Cirebon. Atraksi kuen luwih dimanfaati kangge sarana syiar agama Islam umume di Jawa Barat khususe ning Cirebon lan Banten. Ning Cirebon kesenian debus sangat erat sekali fungsine sebagai sarana dakwah Islam, sehingga baik tujuan mantra-mantra lan segala sesuatu kang nyangkut tentang pertunjukan debus ning Cirebon katon Islami.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Djohari, Uung; Salam, Chaerul; Waryo; Supriyatna, Yatna; Marhayono; Sudirja, Aman; Imadudinnur, Adin; Sugiyono (1999). Kesenian Daerah Cirebon. Cirebon: Badan Perencanaan Pembangunan Daerah Kotamadya Daerah Tingkat II Cirebon. k. 50.