Dhéfinisi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Définisi)

Dhéfinisi ya iku pernyataan sing wenehi arti ana ing salah sawijining kata utawa frase (Solomon, hal.234) dhéfinisi bisa ngemot wedharan arti sawijining tembung (Rescher, hal.30).[1] Dhéfinisi uga bisa arupa perumusan singkat, padet, cetha, lan bener sing nerangaké "apa sabenere babagan iku" saéngga bisa kelawan cetha dingerteni lan dibéakake saka kabèh babagan liya.[2]

Ancas agawe dhéfinisi[besut | besut sumber]

Nicholas Rescher mérang dadi 2.

  • Ancas Umum
    • Menehi fasilitas komunikasi arupa mbyantu prosès komunikasi sing berlangsung dadi prasaja lan luwih trep.
    • Kanggo manuhaké tembung anyar sajeroning basa
    • Dhéfinisi uga bisa mènèhi gambaran arti kang anyar kelawan tembung sing lawas.
  • Ancas Kusus
    • Precising dhéfinisi, ya iku sing biyasa digunakaké ing basa sing duwé arti lan ancas tartemtu kang ana implikasi karo babagan liya.
    • Dhéfinisi kang asifat teoritis (theoritical definition), dhéfinisi iki ora mung wedharan prasaja saka tembung, nanging uga wedharan kang asifat teoritis kang diasilake saka ngèlmu kawruh/panalitèn lan panguripan sadina-dina.[2]

Jinis-jinis Dhéfinisi[besut | besut sumber]

Menurut Alex Lanur, Poespoprodjo lan Nicholas Rescher. Jinising définisi kapérang dadi 2, ya iku:

  • 1. Dhéfinisi Nominal (Nominal Definition or Stipulative Definition)

Jinising dhéfinisi kang bener-bener anyar utawa mènèhi arti anyar marang tembung sing wis lawas. Lan dhéfinisi iki ya iku cara kanggo nerangake samubarang kelawan njlentrehake arti tembunge.

  • 2. Dhéfinisi Riil (Real Definition or Lexical Definition)

Jinising définisi sing wis umum digunakaké, racaké sing wis ana sajeroning kamus basa.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ {id} definisi <dipunundhuh tanggal 26 juni 2012>
  2. ^ a b {id} epistemologi definisi <dipunundhuh tanggal 26 juni 2012>

Pranala njaba[besut | besut sumber]

  • Copi, Irving M, Introduction to Logic, 2nd ed. The Macmillan Company, New York, 1976
  • Lanur, Alex, Logika Selayang Pandang, Kanisius, Yogyakarta, 1998
  • Mundiri, LOGIKA, ed. 1, cet. 1, Rajawali Press, Jakarta, 1994
  • Rescher, Nicholas, Introduction to Logic, St. Martinis Press, New York, 1964
  • Solomon, Robert C., Introducing Philosophy: A Text With Readings, 3rd ed., Harcourt Brace Jovanovich, Inc., Florida, 1985
  • W. Poespoprodjo, EK T Gilarso, Logika Ilmu Menalar: Dasar-dhasar Berpikir Tertib, Logis, Kritis, Analitis, Dialektis, cet. 1, Pustaka Grafika, Bandung, 1999
  • Departemen Pendidikan dan Kebudayaan, Kamus Besar Basa Indonesia, ed. 2, cet. 8, Balai Pustaka, Jakarta, 1996