Définisi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Définisi ya iku pernyataan sing wenehi arti ana ing salah sawijining kata utawa frase (Solomon, hal.234) definisi bisa ngemot panjelasan arti sawijining tembung (Rescher, hal.30).[1] Définisi uga bisa arupa perumusan singkat, padet, cetha, lan bener sing nerangke "apa sabenere babagan iku" saéngga bisa kelawan cetha dingerteni lan dibedhakake saka kabèh babagan liya.[2]

Ancas agawe définisi[besut | besut sumber]

NIcholas Rescher mérang dadi 2.

  • Ancas Umum
    • Menehi fasilitas komunikasi arupa mbyantu prosès komunikasi sing berlangsung dadi prasaja lan luwih trep.
    • Kanggo ngenalake tembung anyar sajeroning basa
    • Definisi ugo bisa menehi gambaran arti kang anyar kelawan tembung sing lawas.
  • Ancas Kusus
    • Precising definisi, ya iku sing biyasa digunakaké ing basa sing anduweni arti lan ancas tartemtu kang ana implikasi karo babagan liya.
    • Définisi kang asifat teoritis (theoritical definition), definisi iki ora mung panjelasan prasaja saka tembung, ananging uga panjelasan kang asifat teoritis kang diasilake saka ngèlmu pengetahuan/panalitèn lan panguripan sadina-dina.[2]

Jinis-jinis Définisi[besut | besut sumber]

Menurut Alex Lanur, Poespoprodjo lan Nicholas Rescher. Jinising définisi kapérang dadi 2, ya iku :

  • 1. Définisi Nominal (Nominal Definition or Stipulative Definition)

Jinising definisi kang bener-bener anyar utawa menehi arti anyar marang tembung sing wis lawas. Lan definisi iki ya iku cara kanggo nerangake samubarang kelawan njlentrehake arti tembunge.

  • 2. Définisi Riil (Real Definition or Lexical Definition)

Jinising définisi sing wis umum digunakaké, racaké sing wis ana sajeroning kamus basa.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ {id} definisi <dipunundhuh tanggal 26 juni 2012>
  2. ^ a b {id} epistemologi definisi <dipunundhuh tanggal 26 juni 2012>

Pranala njaba[besut | besut sumber]

  • Copi, Irving M, Introduction to Logic, 2nd ed. The Macmillan Company, New York, 1976
  • Lanur, Alex, Logika Selayang Pandang, Kanisius, Yogyakarta, 1998
  • Mundiri, LOGIKA, ed. 1, cet. 1, Rajawali Press, Jakarta, 1994
  • Rescher, Nicholas, Introduction to Logic, St. Martinis Press, New York, 1964
  • Solomon, Robert C., Introducing Philosophy : A Text With Readings, 3rd ed., Harcourt Brace Jovanovich, Inc., Florida, 1985
  • W. Poespoprodjo, EK T Gilarso, Logika Ilmu Menalar : Dasar-dhasar Berpikir Tertib, Logis, Kritis, Analitis, Dialektis, cet. 1, Pustaka Grafika, Bandung, 1999
  • Departemen Pendidikan dan Kebudayaan, Kamus Besar Basa Indonesia, ed. 2, cet. 8 , Balai Pustaka, Jakarta, 1996