Chernobyl

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Chornobyl (Чорнобиль)
Chernobyl (Чернобыль)
Kutha signifikansi distrik
Bangunan Balai Kutha Lawas Chernobyl
Bangunan Balai Kutha Lawas Chernobyl
Negara Ukraina
OblastOblast Kiev
RayonRayon Chernobyl (1923–1988)
Rayon Ivankiv (sejak 1988)
Ditemukan1193
Berstatus kutha1941
Pamaréntahan
 • AdministrasiBadan Negara Ukraina pada Pengelolaan Zona Eksklusi
Cacah warga (2016)
 • Gunggung704
Kode pos07270
Kodhe laladan+380 4493

Chernobyl utawa Chornobyl (IPA /tʃɜːrˈnoʊbᵻl/; basa Ukraina: Чорнобиль, pelafalan [tʃɔrˈnɔbɪlʲ]; basa Rusia: Чернобыль, diucapkan [tɕɪrˈnobɨlʲ], basa Polandia: Czarnobyl diucapkan [tʂarˈnɔbɨl], basa Yahudi: טשערנאבל dibaca [tʃɛrnɔbl]) iku sawijining kutha tanpa padunung ing Ukraina sisih lor, kanthi persis ing Oblast Kiev sing cedhak karo tapel wates Belarus. Chernobyl dumunung watara 90 km (56 mil) lor-wétan saka Kiev, lan kira-kira 140 kilometer (87 mil) ing sisih kidul-kulon kutha Gomèl ing Belarus.

Salah sawijine pamandangan ing kutha Chernobyl.

Kutha iki ditinggal dening penduduke ing taun 1986 sawisé mbledhose sawijining pembangkit listrik nuklir sing dikenal minangka Bencana Chernobyl sing dumunung 14.5 kilometer (9,0 mil) lor-kulon laut. Tanduran iki dijenengi miturut jeneng kutha, lan dumunung ing Rayon Chernobyl (distrik), nanging ora dadi papan panggonan kanggo para buruh. Ing wektu pambangunan pabrik kasebut, kutha kembar, Prypiat dibangun kanggo para pekerja.

Sawise kacilakan, pamarentah pusat Rayon Chernobyl dipindhahake menyang Distrik Ivankiv sing adoh karo wilayah kasebut. Sanajan kutha iki minangka kutha mati, sawatara wong cilik manggon ing omah-omah kanthi tanda-tanda sing "Pemilik omah iki urip ing kene". Pekerja sing ngawasi lan ngatur administratif saka Zona Pengecualian diselehake ing kutha kanthi jangka panjang. Ana rong toko lan hotel kanggo turis. Sadurunge ngeculake, kutha iki ana sekitar 14.000 pedunung. Kutha Slavutich, Ukraina, sing digawe khusus kanggo pengungsi saka Pripyat, uga nampa transfer warga saka Chernobyl.

Bencana saka Reaktor Nuklir Chernobyl[besut | besut sumber]

Salah sijine pambangkit nuklir ing Chernobyl sing ora bisa digunakake

Ing 26 April 1986 Reaktor # 4 ing pambangkit listrik tenaga Nuklir Chernobyl cedhak kutha Pripyat, Ukraina, mbledhos. Jeblugan kasebut dumadi ing jam 1:23 sore nalika warga kutha Pripyat ing kana padha turu. Rong buruh padha mati kanthi cepet. Banjur, 40 jam sabanjure, warga Pripyat diutus ngungsi, lan dilarang bali menyang wilayah kasebut. Ing wektu kuwi, akeh warga sing nandhang macem-macem tingkat keracunan radiasi.

Ing taun 2003, Program Pembangunan PBB nglancakake proyek Chernobyl Recovery and Development (CRDP) kanggo pemulihan wilayah bencana. Program iki diluncurake miturut laporan ing Rekomendasi Konsekuensi Manungsa saka Kecelakaan Nuklir Chernobyl lan wiwit ing Februari 2002. Tujuan utama kegiatan CRDP iki yaiku kanggo ndhukung Pamrentah Ukraina kanggo nyuda konsekuensi sosial, ekonomi lan ekologi jangka panjang bencana Chernobyl, lan liya-liyane. CRDP dianggo ing papat wilayah paling kena pengaruh Chernobyl ing Ukraina: Kiev Oblast, Zhytomyr Oblast, bagean Kiev, Chernivtsi Oblast lan Rivne Oblast.

Akeh jinis kewan urip saiki lan kutha wis dadi rumbuk. Malah, miturut sensus sing dilakoni sajrone wektu sing suwe, dianggep luwih akeh mamalia sing ana saiki tinimbang sadurunge bencana.

Papan kanggo area sing kena pengaruh radiasi Chernobyl