Chanakya

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Chanakya
280x220px
Imajinasi panjenengané seniman, Chanakya
Lair c. 370 BCE[1]
Salah satunggaling: Pataliputra, Taxila or South India
Pati c. 283 BCE[1]
Pataliputra
Jeneng liya Kauṭilya, Vishnugupta
Alma mater Takshashila
Pakaryan Teacher and royal advisor
Misuwur bab Foundation of the Maurya Empire
Karya-karya wigati Arthashastra, Chanakya Neeti

Chanakya (Basa Sangskreta: चाणक्य Cāṇakya) (c. 350-283 SM) kuwi penasihat lan perdhana mentri[2] jroning Kakaisaran Maurya kang sapisanan Chandragupta (c. 340-293 SM), lan arsitèk kanggo nggayuh kakuwasan.

Karya[sunting | sunting sumber]

Ana loro buku kang diripta déning Chanakya, yakuwi: Arthaśāstra lan Nītiśāstra kang uga dikenal minangka Chanakya Niti. Arthashastra nyinaoni bab kawicaksanan monetèr lan fiskal, kasejahtran, hubungan internasional, lan strategi perang sacara rinci. Nītiśāstra kuwi sawijining risalah (treatise) bab cara urip idéal, lan nuduhaké kawruh Chanakya kang jero bab cara urip bangsa India.

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Kaluputan sitat (pangutipan) Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng VKSubramanian1980
  2. ^ Boesche, Roger (January 2003). "Kautilya's Arthaśāstra on War and Diplomacy in Ancient India". The Journal of Military History 67 (1): 9–37. ISSN 0899-3718. "Kautilya [is] sometimes called a chancellor or prime minister to Chandragupta, something like a Bismarck…"

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Chanakya&oldid=813720"