Chanakya

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Chanakya
Chanakya.jpg
Imajinasi panjenengané seniman, Chanakya
Lair c. 370 BCE[1]
Salah satunggaling: Pataliputra, Taxila or South India
Pati c. 283 BCE[1]
Pataliputra
Jeneng liya Kauṭilya, Vishnugupta
Almamater Takshashila
Pakaryan Teacher and royal advisor
Kondhang awit Foundation of the Maurya Empire
Arthashastra, Chanakya Neeti

Chanakya (Basa Sangskreta: चाणक्य Cāṇakya) (c. 350-283 SM) iku penasihat lan perdhana mentri[2] jroning Kakaisaran Maurya kang sapisanan Chandragupta (c. 340-293 SM), lan arsitèk kanggo nggayuh kakuwasan.

Karya[besut | besut sumber]

Ana loro buku kang diripta déning Chanakya, ya iku: Arthaśāstra lan Nītiśāstra kang uga dikenal minangka Chanakya Niti. Arthashastra nyinaoni bab kawicaksanan monetèr lan fiskal, kasejahtran, hubungan internasional, lan strategi perang sacara rinci. Nītiśāstra iku sawijining risalah (treatise) bab cara urip idéal, lan nuduhaké kawruh Chanakya kang jero bab cara urip bangsa India.

Referensi[besut | besut sumber]

  1. ^ a b Cacad panyuplik: Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng VKSubramanian1980
  2. ^ Boesche, Roger (2003). "Kautilya's Arthaśāstra on War and Diplomacy in Ancient India". The Journal of Military History 67 (1): 9–37. ISSN 0899-3718.  Unknown parameter |month= ignored (help) "Kautilya [is] sometimes called a chancellor or prime minister to Chandragupta, something like a Bismarck…"

Delengen uga[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Chanakya&oldid=989091"