Carlo Collodi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Carlo Collodi
Carlo Collodi.jpg
Pakarya Penulis, Novelis
Gènre Buku anak-anak

Carlo Collodi (nama pena saka Carlo Lorenzini) ya iku pengarang dongeng boocah-bocah kang misuwur kanthi irah-irahan Pinokio.[1] Dongeng Pinokio minangka sawijining carita pendhidhikan ngenani boneka kayu kang bisa malih dadi bocah lanang kang diaranai Pinokio amarga direwangi déning peri.[2] Pinokio nduweni petualangan kang ngrubah saka bocah nakal lan seneng ngapusi dadi bocah kang apik lan manut marang wong tuwa.[2] Saliyane dadi pengarang dongeng, dia uga dikenal minangka penulis artikel ing surat kabar, buku, lan novel.[3] Carlo Collodi minangka ana barep saka 10. Bapake ya iku Domenico Lorenzini, sawijining juru masak, lan Angela Orzali, sawijining penjahit.[3] Dari 10 mau, mung wong lima kang kasil, salah sijine ya iku Collodi.[4] Nalika isih cilik, dheweke manggon ana ing désa knathi aran Collodi nganti dheweke rampung saka sekolah dhasar lan dikirim ana seminari kang suwene 5 taun.[4] Sawise lulus saka seminari, dheweke nyambut gawé dadi tukang adol buku.[3] Nalika ana pergerakan unifikasi atawa persatuan Italia kawit penyebar, Collodi kang mumure 22 taun dadi jurnalis kang melu merjuangake kemerdekaan Italia.[3] Taun 1848, dheweke ngedekake jurnal kang diarani Lampu (Il Lampione) kang ngemot sindiran-sindiran lan jurnal mau ditutup taun 1849.[3]

Cathetan Suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ (en) "Biography of Carlo Collodi". Retrieved 8 Mei 2010.  |first1= missing |last1= in Authors list (help); Check date values in: |access-date= (help)
  2. ^ a b (en) "Carlo Collodi (1826-1890)". 2008.  |first1= missing |last1= in Authors list (help)
  3. ^ a b c d e (en) "Carlo Collodi: other works". 2010.  |first1= missing |last1= in Authors list (help)
  4. ^ a b (en) Carlo Collodi, Ann Lawson Lucas (2002). The Adventures of Pinocchio. Oxford University Press, USA. ISBN 978-0-19-280150-0. Hal. v-vii(Bagian Introduksi)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Carlo_Collodi&oldid=990717"