Carlo Collodi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Carlo Collodi
Carlo Collodi.jpg
Pakarya Penulis, Novelis
Gènre Buku anak-anak

Carlo Collodi (jeneng péna saka Carlo Lorenzini) ya iku juru ngarang dongèng bocah kang misuwur asesirah Pinokio.[1] Dongèng Pinokio minangka sawijining carita panggula wentah ngenani bonéka kayu kang bisa malih dadi bocah lanang ingaran Pinokio amarga diréwangi déning peri.[2] Pinokio nduwèni petualangan owah-owahan saka bocah nakal lan seneng ngapusi dadi bocah kang apik lan manut marang wong tuwa.[2] Saliyané dadi juru ngarang dongèng, dhèwèké uga kondhang minangka juru nulis artikel ing surat kabar, buku, lan novèl.[3] Carlo Collodi minangka anak barep saka 10. Bapaké ya iku Domenico Lorenzini, sawijining juru olah-olah, lan Angela Orzali, sawijining juru jait.[3] Saka10 mau, mung wong lima kang dadi wong, salah sijiné ya iku Collodi.[4] Nalika isih cilik, dhèwèké manggon ana ing désa kanthi peparab Collodi nganti dhèwèké rampung saka pamulangan dhasar lan dikirim ana seminari kang suwéné 5 taun.[4] Sawisé lulus saka seminari, dhèwèké nyambut gawé dadi tukang adol buku.[3] Nalika ana owahan unifikasi Itali kawit penyebar, Collodi kang umuré 22 taun dadi jurnalis kang mèlu ngudi mardikaing Itali.[3] Taun 1848, dhèwèké ngadegaké jurnal kang diarani Il Lampione (Diyan) kang macak sindiran-sindiran lan jurnal mau ditutup taun 1849.[3]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ (en) "Biography of Carlo Collodi". Dijupuk 8 Mèi 2010.  |first1= kurang |last1= ing Authors list (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  2. ^ a b (en) "Carlo Collodi (1826-1890)". 2008.  |first1= kurang |last1= ing Authors list (pitulung)
  3. ^ a b c d e (en) "Carlo Collodi: other works". 2010.  |first1= kurang |last1= ing Authors list (pitulung)
  4. ^ a b (en) Carlo Collodi, Ann Lawson Lucas (2002). The Adventures of Pinocchio. Oxford University Press, USA. ISBN 978-0-19-280150-0. Hal. v-vii(Bagian Introduksi)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Carlo_Collodi&oldid=1105914"