Carlo Collodi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Carlo Collodi
Carlo Collodi.jpg
PakaryaPenulis, Novelis
GènreBuku anak-anak

Carlo Collodi (jeneng péna saka Carlo Lorenzini) ya iku juru ngarang dongèng bocah kang misuwur asesirah Pinokio.[1] Dongèng Pinokio minangka sawijining carita panggula wentah ngenani bonéka kayu kang bisa malih dadi bocah lanang ingaran Pinokio amarga diréwangi déning peri.[2] Pinokio duwé petualangan owah-owahan saka bocah nakal lan seneng ngapusi dadi bocah kang apik lan manut marang wong tuwa.[2] Saliyané dadi juru ngarang dongèng, dhèwèké uga kondhang minangka juru nulis artikel ing ariwarta, buku, lan novèl.[3] Carlo Collodi minangka anak barep saka 10. Bapaké ya iku Domenico Lorenzini, sawijining juru olah-olah, lan Angela Orzali, sawijining juru jait.[3] Saka10 mau, mung wong lima kang dadi wong, salah sijiné ya iku Collodi.[4] Nalika isih cilik, dhèwèké manggon ana ing désa kanthi peparab Collodi nganti dhèwèké rampung saka pamulangan dhasar lan dikirim ana seminari kang suwéné 5 taun.[4] Sawisé lulus saka seminari, dhèwèké nyambut gawé dadi tukang adol buku.[3] Nalika ana owahan unifikasi Itali kawit penyebar, Collodi kang umuré 22 taun dadi jurnalis kang mèlu ngudi mardikaing Itali.[3] Taun 1848, dhèwèké ngadegaké jurnal kang diarani Il Lampione (Diyan) kang macak sindiran-sindiran lan jurnal mau ditutup taun 1849.[3]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. "Biography of Carlo Collodi". Retrieved 8 Mèi 2010. |first= missing |last= (help); Check date values in: |accessdate= (help)
  2. a b "Carlo Collodi (1826-1890)". 2008. |first= missing |last= (help)
  3. a b c d e "Carlo Collodi: other works". 2010. |first= missing |last= (help)
  4. a b Carlo Collodi, Ann Lawson Lucas (2002). The Adventures of Pinocchio. Oxford University Press, USA. ISBN 978-0-19-280150-0.Hal. v-vii(Pérangan Introduksi)