Budi Ubrux

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Budi Ubrux (Lair Yogyakarta, 22 Desember 1968) iku seniman saka Bantul, Yogyakarta. Jeneng asliné Budi Haryono kerep diparabi manungsa koran saka Bantul amarga dhèwèké nganggo koran gawé lukisané. Dhéwéké ganti jènèng dadi Ubrux sakwisé sregep ing seni kontemporèr nganggo jeneng cilukan “Ubrux” sing artiné mbrebegi kuping.[1]

Karya[besut | besut sumber]

Budi wiwiti gawé karya nganggo koran minangka taun 1997-1998, kala menika pagègèran sosial lan pulitik akeh sing muncul nang kaca koran. Koran nduwé akibat sing menjero gawé kabudayan Indonesia. Luwih manèh sakwisé era reformasi sing jamin pers ingkang bebas. Lewat koran, Budi nyerep brebegan perkotaan, pulitik, lan sosial kang rinci banjur ngéjawantahaké ing kanvas. Nanging praupan èstétis saka karyané isih kenthel watak kaéndahan jawani.

Taun 1999 Budi sampun gawé karya nganggo koran. Budi uwés ahli lan ngerti gawe mbentuk lempitan lan lekukan supaya elok di dhelok. Dhéwéké nganggo koran gawé kekiyatan visual. Liwat citakan-citakan kang komplèks , Budi njajal ndelok kondisi nganggo sanggit kertas koran ing lukisan. Lèsan-lèsan lukisané dibungkus nganggo kertas koran kaya modhél menungsa, botol, bécak, asu, lan modhèl liyané Lukisané Budi mituduhaké kekiyatan modhel nganggo komposisi sing diitungaké lan rasional. Rumangsaning batin dumugi watak lèsan atiyasa apik lan intuitif.

Karyané ora sewates ndelokno tèmbúng tekstual sing endah di rasani saka biji struktural lan biji simbolis. Nanging luwih ngèwantahaké rumangsa tekstual, saka gatékké kondisi lèngkongan sosial budaya kang kedadén.

Basa[besut | besut sumber]

Basa ing karyané Budi dadi hal kang penting. Tanpa ketrampilan basa, sawiji babagan kang dituturaké angél dimudèngi lan dimangérténi wong liya. Sumana uga panuturané dadi carub , ora nyambung, lan petheng. Budi ing karyané nganggo basa ilusi babagan kolase kang diluki kanthi ngati-ati lan riil. Lekukan, lempitan, tulisan, foto, lan watak lésan utawa figur sing dibungkus dituduhaké nganggo gaya realis. Karya sing prayoga ana ing daya sisèrèp lan pambéda. Budi ora kejebak mung prakara tehnik lan angen-angen kang kerep gawé perbantahan.

Penghargaan[besut | besut sumber]

Kala taun 2000 karyané kapilih dadi salah sijiné pèmènang karya paling apik nang ajang Phillip Morris Indonesian Art Award. Wiwit sakmenika karyané milai digatékké karo pengamat lan kolèktor.[2]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. 1978-, Dahlan, Muhidin M.,. Almanak seni rupa Indonesia : secara istimewa Yogyakarta. [Jakarta]. ISBN 9789791436298. OCLC 848263279. 
  2. "http://www.bentarabudaya.com/profil-seniman/budi-ubrux". www.bentarabudaya.com (ing basa Inggris). Dijupuk 2018-10-20.  Pranala njaba ing |title= (pitulung)