Borang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Borang yaiku wiwitan (Trévésia Sundaica), ning Jawa ana uga sing ngarani gorang. Informasi bab wiwitan kiyen setitik pisan[1]. Miturut penelitian K. Heyne ning buku Tumbuhan Berguna Indonésia I-IV (Badan Penelitian dan Pengembangan Kehutanan Departemén Kehutanan, 1987), dijelasaken yèn wiwitan kiyen nduwèni pang sing eriyen (ana riné).

Wiwitan mau duwuré sampé 8 méter lan garis tengah uwité 15 cm. Ning Jawa bisa cukul duwuré bisa sampé 1.500 méter seduwuré permukaan laut. Ning Jawa Tengah sering ditandur kanggo pager urip atawa rajeg, nanging kayuné méh-méh ora digunakaken ning masyarakat. Miturut Boorsma, godhongé bisa digunakaken kanggo jamu lan ning Bogor wektu jaman bengén kuncup kembangé diadol kanggo lalaban.

Aran désa[besut | besut sumber]

Désa-désa ning Jawa Wétan/Jawa Tengah/DIY sing nggunakaken aran borang minangka aran désa, yaiku:

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Santosa, Iman Budhi. Suta naya dhadhap waru : manusia Jawa dan tumbuhan. Yogyakarta. ISBN 9786026250421. OCLC 1040082743.