Beksan Jaka Tarub-Nawangwulan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Jogèd Jaka Tarub-Nawangwulan inggih punika salah satunggaling nama beksan ingkang kapundhut saking beksan gagrag Yogyakarta. Beksan punika nyariosaken Jaka Tarub. Wonten ing salh sawijining dinten wonten tiyang mudha ingkang aranipun Jaka Tarub badhé mados manuk. Anggenipun mados manuk kasebat piyambakipun kepanggih kaliyan widadari ingkang ayu ingkang nembé mudhun saking khayangan lan nembé siram wonten ing sawijining tlaga ingkang wonten ing salebeting hutan. Piyambakipun nginjen widadari ingkang nembé siram kasebat, lan tresna kaliyan widodari ayu wau. Nalika widadri ayu punika nembé siram, Jaka Tarub nyolong rasukanipun Nawang wulan. Amargi punika nawang wulan boten saged wangsul dhateng khayangan, piyambakipun sedih. Wonten ing wekdal kados punika, Jaka Tarub marani lan mangsulaken rasukanipun nawang wulan lajeng maringi nama Nawangwulan. Cariyos punika dados saperanganipun legenda rakyat.[1]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. [1](dipunundhuh tanggal 20 Oktober 2012)