Arnold Schonberg

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Wektu tawanipun Arnold Schoenberg

Arnold Schoenberg ya iku komponis sing lair ndhik Vienna Austria tanggal 13 September 1874 lan séda ndhik Los Anggeles California tanggal 13 juli 1951.[1] Sadurungé umuré sangang taun, piyambaké nyusun lagu kanggo loro biala. Biasanipun piyambaké mainké kaliyan guruné utawi sepupuné.[2] Arnold iku komponis Austro-Hungaria.[3] Sakbibaré karya-karyané romantik awal kaya ta Nyanyian Gurra taun 1900 nganti 1911 Schoenberg ngubah aluré musik abad 20.[3] Wektu iku piyambaké ngerumusno metode 12 nada.[3] Komposisi sing atonal iki bakal kerasa kaya ngganjel lan aneh. Pemusik karo penyanyi sing ora biyasa bakal kangelan nggawakné musik atonal. Malah uga pamiyarsa bakal kangèlan ngemataké.[4] Karya-karyané sing raono nada lan wigati ya iku Lima Karya Okestra, Opus 16 taun 1909, lan Koserto Biola, Opus 36 taun 1934-1936.[3]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. "Artist Biography by Rovi Staff". www.allmusic.com. Dijupuk 10 August 2016. 
  2. "Arnold Schonberg American composer". www.britannica.com. Dijupuk 10 August 2016. 
  3. a b c d Bryan Magee (2008). The Story of philosophy. Yogyakarta: Kanisius. k. 221. ISBN 978-979-21-1214-6. 
  4. "Catatan Orientasi Komposisi Musik “Opera-Esai” Tan-Malaka". www.rizaldisiagian.wordpress.com. Dijupuk 10 August 2016.