Andrea Arnold

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Andrea Arnold
OBE
Andrea Arnold (Cannes Film Festival 2012).jpg
Lair (1961-04-05) 5 April 1961 (umur 57)[1]
Dartford, Kent, England
Pakaryan
  • Film director * screenwriter * actress
Taun aktif 1982–present
Anak 1
from the BBC programme The Film Programme, 15 January 2010[2]

Andrea Arnold, OBE (lair 5 April 1961) inggih punika salah satunggalipun pandamel filem lan tilas juru paraga saking nagari Inggris. Namanipun misuwur lumantar kiprahipun ing jagat filem, ingkang naté nampi bebungah saking Academy Award lumantar filem cekak pakaryanipun. Filem punika asesirah Wasp ingkang kadamel ing taun 2005.[3] Andrea salajengipun ndamel filem biyoskup lan filem televisi kalebet Red Road, Fish Tank lan American Honey, ingkang sedayanipun kasil nglumantaraken piyambakipun nampi pangajiJury Prize ing pahargyan Festival Film Cannes.[4][5][6] Ingkang paling énggal, piyambakipun ngayahi jejibahan minangka sutradara filem tigang èpisode ingkang kasil nampi bebungah saking Emmy Award, sesirah Transparent.[4]

Latar wingking[besut | besut sumber]

Andrea Arnold lair ing Erith Kent, puteri pambarep ing kulawargi. Piyambakipun lair rikala kang ibu taksih yuswa 16 taun lan ramanipun taksih yuswa 17 taun. Éwasemanten tiyang sepuhipun kekalih pepisahan nalika piyambakipun taksih alit sanget. Ibunipun mbekta lan nggulawenthah sekawan putranipun, kados ingkang naté kacariyosaken wonten filemipun sesirah Wasp. Nalika para pamirsa filem sami gadhah pamanggih bilih filem punika awujud biografi, piyambakipun wangsulan, "Kawula nglampahi gesang dumugi ageng ing kaluwargi kalangan pegawé. Dados pamanggih kawula, Panjenengan saget kemawon gadhah pamanggih bilih kawula nyerat saking samukawis ingkang kawula mangertosi."[7]

Minangka prawan nèm, piyambakipun nganggit cariyos-cariyos peteng ingkang ngandhut lelampahan manungsa. Ing salebetipun pawicaran, Arnold nendika babagan nalika piyambakipun taksih yuswa 20 taun, nyerat lampahan sandhiwara kaping pisan ingkang nyariyosaken perkawis batur tukon-batur tukon..[8] Arnold medal saking sekolahipun yuswa 16 taun, nalika piyambakipun ngremeni dados juru paraga.[7] Ing yuswa 18 taun, piyambakipun miwiti pedamelanipun minangka pambiwara lan juru paraga ing stasiyun televisi laré-laré lumantar adicara No. 73. Piyambakipun nglampahi pedamelan punika dumugi sedasa taun, sinambi nerasaken nyerat ing kalodhangan wekdal. Arnold ngrumaosi bilih piyambakipun saget ngangkat cariyosipun ing salebetipun filem, pramila piyambakipun ngangsu kawruh ing American Film Institute of Los Angeles nalika nglampahi kiprahipun ing jagat filem. Sarampungipun, Arnold wangsul dhumateng Inggris, lan miwiti kiprahipun minangka juru damel sapérang filem cekak kanggé stasiyun televisi.[9]

Pakaryan[besut | besut sumber]

Film[besut | besut sumber]

Taun Filem Minangka Cathetan
1998 Milk Juru arah, panganggit skénario Filem cekak
2001 Dog Juru arah, panganggit skénario Filem cekak
2003 Wasp Juru arah, panganggit skénario Filem cekak
2006 Red Road Juru arah, panganggit skénario
2009 Fish Tank Juru arah, panganggit skénario
2011 Wuthering Heights Juru arah, panganggit skénario
2016 American Honey Juru arah, panganggit skénario

Televisi[besut | besut sumber]

Taun Filem Minangka Cathetan
2003 Coming Up Juru arah Episode "Bed Bugs"[10][11]
2015-2016 Transparent Juru arah Kalih mangsa kalih episode, satunggal mangsa tigang episode [12]

Bebungah[besut | besut sumber]

Wacan sanèsipun[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ "Real life in the fish tank" The Guardian (23 August 2009). Retrieved 25 May 2010.
  2. ^ "Andrea Arnold". The Film Programme. 15 January 2010. BBC Radio 4. Dijupuk 18 January 2014. 
  3. ^ "Arnold Congratulated on Oscar Win". BBC News. 28 February 2005. Dijupuk 5 May 2012. 
  4. ^ a b Gritten, David (28 August 2009). "Andrea Arnold: 'I wish cinema could be braver'". The Telegraph. Dijupuk 5 May 2012. 
  5. ^ "2016 Cannes Film Festival Announces Lineup". IndieWire. Dijupuk 14 April 2016. 
  6. ^ Barraclough, Leo (2016-06-07). "Andrea Arnold’s Cannes Jury Prize Winner ‘American Honey’ Sells Out". Variety (ing basa Inggris). Dijupuk 2016-06-20. 
  7. ^ a b "Film: Andrea Arnold Interview". Scotsmans. 28 August 2009. Dijupuk 5 May 2012. 
  8. ^ Secher, Benjamin (5 November 2011). "Dark depths of Andrea Arnold's Wuthering Heights". The Telegraph. Dijupuk 5 May 2012. 
  9. ^ Winters, Laura (1 April 2007). "Director Leaps From Shorts to Longing". New York Times. Dijupuk 5 May 2012. 
  10. ^ Lund, Nicky (2012). "Jane Pugh". David Higham Agents (London, UK). Dijupuk 12 July 2015. 
  11. ^ "Coming Up". Channel 4 (London). 2013. Dijupuk 12 July 2015. 
  12. ^ "Andrea Arnold To Direct Episodes Of 'Transparent' Season 2". Indiewire. Dijupuk 7 July 2015. 
  13. ^ "British film director Andrea Arnold is honoured by the University of Sussex". University of Sussex. Dijupuk 3 February 2015. 
  14. ^ "Andrea Arnold-Masterclass". Falmouth University. Dijupuk 19 March 2015. 

Pranala njawi[besut | besut sumber]