Anéuploid

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Histogram from cytometry - aneuploidy.PNG

Anéuploid yaiku mutasi kromosom kang ora nglibatna owah-owahan ing kabéh génom, ananging mung kedadéyan ing salah siji kromosom saka génom. [1] Ing prosés pembelahan sél, kadhang kedadéyan pisah kang ora dadi (nondisjunction). [1] Ora suksés pisah iku bisa kedadéyan ing prosés méiosis yaiku ing prosés anafase. [1] Nondisjunction ing méiosis I iku bisa ditandhani karo bagéyan sarimbit kromosom kang homolog ora owah kanggo misah kaya kang normal kedadéyan ing prosés méiosis. [1] Nondisjunction iku uga bisa kedadéyan ing méiosis II, uga ing anafase ing pasangan kromatid. [1] Tatanan kromosom awak iku normalé 2n, ananging amarga mutasi, tatanan kromosom iku dadi owah. [2] Ing kasus anéuploid iku kedadéyan pangurangan lan panambahan kromosom. [2]

Jinisé Anéuploid[sunting | sunting sumber]

  • Monosomi: organisme kang kakurangan kromosom siji, rumusé yaiku 2n-1. [2]
  • Trisomi: organisme kang kaluwihan kromosom siji, rumusé yaiku 2n+1. [2]
  • nulisomi: organisme kang kakurangan kromosom siji, rumusé yaiku 2n-2. [2]
  • tétrasomi: organisme kang kaluwihan kromosom siji, rumusé yaiku 2n+2. [2]

Anéuploid iku bisa kedadéyan amarga perkara-perkara ing ngisor iki:

  • ing fase méiosis I, salah siji kromatid iku ana kang ora ngraket ing gelendhong dadi ana kang gunggung kromosomé iku kakurangan lan ana kang kaluwihan. [2]
  • anané disjunction. [2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e (id)(Kistinnah, I., Lestari, E.S. (2009)." Biologi 3: Makhluk Hidup dan Lingkungannya Untuk SMA/MAKelas XII (BSE)".Jakarta:Pusat Perbukuan, Depdiknas. Hal.175)
  2. ^ a b c d e f g h (id)(Kistinnah, I., Lestari, E.S. (2009)." Biologi 3: Makhluk Hidup dan Lingkungannya Untuk SMA/MAKelas XII (BSE)".Jakarta:Pusat Perbukuan, Depdiknas. Hal.176)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Anéuploid&oldid=832756"