Alkuin

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Alkuin saking York
Raban-Maur Alcuin Otgar.jpg
Rabanus Maurus (kiwa), dipundhukung déning Alcuin (tengah), mbetakaken karyanipun ing Otgar of Mainz
Lairwatawis taun 735
York, Northumbria
Pati19 Mèi 804 (yuswa watawis 70)
Pakaryanbiarawan, cendhekiawan
Alkuin
Dipun urmati ingGréja Katulik Roma
Gréja Ortodoks Wétan

Santo Alkuin (Latin: Alcuinus) utawi Ealhwine, gadhah nama undangan Albinus utawi Flaccus punika satunggiling pandhidhik, pangotbah, penyair lan guru saking York, Northumbria.[1] Panjenenganipun dipunlairaken watawis taun 735.[1] Alkuin dados pelajar ing Ecgbert ing York.[1] Amrih undangan saking Charlemagne utawi Kaisar Karel Agung, panjenenganipun dados mantri pendhidhikan ing sadaya kakaisaran lan guru ing sekolah Carolingian.[1][2] Panjenenganipun punika satunggiling tokoh ingkang banget gadhah prabawa ing kabangkitan éra Carolingian.[1] Panjenenganipun nyerat kathah buku lan nggénggalaken tatacara gesang dados biara.[2] Santo Alkuin tilar donya tanggal 19 Mèi 1804.[2] Dinten tilar donyanipun punika dipunpèngeti minangka dinten riyayanipun ingkang dhawah tanggal 19 Mèi.[2]

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. a b c d e David Farmer. 1997. The Oxford Dictionary of Saints . New York: Oxford University Press. P. 22-23.
  2. a b c d Mgr. Nicolaas Martinus Schneiders, CICM, Orang Kudus Sepanjang Tahun, disunting olèh: Drs. Michael Benyamin Mali, Penerbit OBOR, cetakan ke-VII, bulan Mèi 2004. Hlm. 242.

Pranala njawi[besut | besut sumber]

  • Browne, G. F. (1908). Alcuin of York. London: Society for Promoting Christian Knowledge. Retrieved 2008-08-08.
  • John J. O'Connor lan Edmund F. Robertson. Alkuin ing MacTutor archive.
  • Alcuin's book, Problems for the Quickening of the Minds of the Young
  • Introduction to Alcuin's writings by Robert Levine and Whitney Bolton
  • The Alcuin Society
  • Anglo-Saxon York on History of York site
  • Opera Omnia by Migne Patrologia Latina with analytical indexes
  • Corpus Christianorum, Continuatio Mediaevalis: new critical editions in preparation
  • Corpus Grammaticorum Latinorum: complete texts and full bibliography