Alkuin

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Alkuin saking York
Raban-Maur Alcuin Otgar.jpg
Rabanus Maurus (kiwa), dipundhukung déning Alcuin (tengah), mbetakaken karyanipun ing Otgar of Mainz
Lair watawis taun 735
York, Northumbria
Pati 19 Mèi 804 (yuswa watawis 70)
Pakaryan biarawan, cendhekiawan
Alkuin
Dipun urmati ing Gréja Katulik Roma
Gréja Ortodoks Wétan

Santo Alkuin (Latin: Alcuinus) utawi Ealhwine, kagungan nami undangan Albinus utawi Flaccus punika satunggiling pandhidhik, pangotbah, penyair lan guru saking York, Northumbria.[1] Panjenenganipun dipunlairaken watawis taun 735.[1] Alkuin dados pelajar ing Ecgbert ing York.[1] Amrih undangan saking Charlemagne utawi Kaisar Karel Agung, panjenenganipun dados mentri pendhidhikan ing sadaya kakaisaran lan guru ing sekolah Carolingian.[1][2] Panjenenganipun punika satunggiling tokoh ingkang banget kagungan prabawa ing kabangkitan éra Carolingian.[1] Panjenenganipun nyerat kathah buku lan nggénggalaken tatacara gesang dados biara.[2] Santo Alkuin tilar donya tanggal 19 Mèi 1804.[2] Dinten tilar donyanipun punika dipunpèngeti minangka dinten riyayanipun ingkang dhawah tanggal 19 Mèi.[2]

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e David Farmer. 1997. The Oxford Dictionary of Saints . New York: Oxford University Press. P. 22-23.
  2. ^ a b c d Mgr. Nicolaas Martinus Schneiders, CICM, Orang Kudus Sepanjang Tahun, disunting olèh: Drs. Michael Benyamin Mali, Penerbit OBOR, cetakan ke-VII, bulan Mèi 2004. Hlm. 242.

Pranala njawi[besut | besut sumber]