Al Battani

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Foto Al Battani

Al Battani ya iku sawijining penemu kang nemokaké cacahing dina ing setaun.[1] Jeneng pepaké ya iku Abu Abdullah Muhammad ibn Jabir ibn Sinan Al-Battani.[1] Wong Éropah mènèhi jeneng kanthi sebutan AlBategnius.[1] Dhéwéké lair taun 858 M ing cedhake kutha Battan, Harran.[1] Dhéwéké dikenal minangka ahli astronomi lan matématika kang paing gedhé ing abad pertengahan.[1] Albattani sinau astronomi lan matématika saka bapaké ya iku Jabir Sin’an.[1] Banjur Dhéwéké nerusaké sinauné ing kutha Rakka, ing pinggire Kali Efrat.[1] Ing abad sanga kang pungkasan, Al Battani pindhah menyang Samarra saperlu nyambut gawé nganti ninggal dunya taun 920 M.[1] Al Battani kasil ngitung cacahing dina jroning setaun (taun Masèhi) kanthi adhedhasar itungan wektu kang digunakaké bumi anggone muteri srengenge, ya iku 365 dina, 5 jam, 46 menit, lan 24 detik.[1] Dadi, panentuan cacah 365 dina ing setaun dudu angger-anggeran, ananging adhedhasar itungan kanthi setiti.[1] Minangka ilmuwan, Al Battani nulis akèh ngenani buku astronomi kang paling dipercaya déning masarakat.[2] Ing abad pertengahan, wong-wong Éropah nggunaake panemon iki nganti abad pencerahan.[2]

cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j (id) [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 16]
  2. ^ a b (id) [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 17]
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Al_Battani&oldid=997167"