Akupunktur

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Akupuntur awale diterapna ing negeri tirai bambu (Cina), tapi suwe-suwe nyebar ana ing kabeh daerah Indonesia, kalebu Yogyakarta. pengobatan iki akeh gunane. ahli medis uga nliti bab akupunktur sing dipadu karo ilmu kedokteran. tapi, khusus ing Yogyakarta, akupunktur nduweni khas dhewe. neng nggon liyane akupunktur mung diterapna kanggo wajah ilmu kedokteran, ing Yogyakarta malah uwis diramu nganggo pengobatan alternatif.

akupunktur uga asring digabung karo model pengobatan tradhisional, nganggo ramuan obat, uga ana sing dimanfaatke dening tabib. ing Yogyakarta akeh pengobatan akupunktur. umume para pasien asring wedi karo pengobatan akupunktur. tapi nalika para pasien ngerti mupangat lan deteksi dini saka akupunktur, pasien dadi ora wedi maneh. perkara ngono kuwi tau dialami dening Presiden Soekarno. tim dokter kepresidenan tau menehi pamanggih supaya Presiden Soekarno operasi. tapi operasi ora tau dilakoni., merga tim akupunktur saka RRC isa ngobati nganti mari. kuwi sing diomongke tim akupuntur, Wahyudi, saka Yogyakarta. akhire, Presiden Soekrno menehi perintah marang Menteri Kesehatan, Prof. Dr. Satrio, supaya akupunktur isa dikembangna lan disinauni ing Indonesia. akupunktur uga isa disebut pengobatan tradhisional sing nganggo kekuatan jarum. dadi, ana uga sing nyebut tusuk jarum. tapi, jarum sing dienggo yakuwi jarum khusus sing kadang kala ditambah karo kauterisasi moxawool sing dibakar, digawe saka Artemisia vulgaris sing digaringke lan dialuske. jarum sing dienggo digawe saka bahan stainless steel. bagian sing kudu ditusuk jarum ya kuwi gumantung karo jinising penyakit, dideteksi nganggo piranti kayata kabel, jarum jam lan kumparan wesi. wesi kuwi ditempelke ana ing bagian awak pasien. yen ana getaran lan swara, ahli tusuk jarum uwis isa ngerti maneka warna jinising penyakit. seka kono uga bakal ditemtokaken bagian endi wae sing kudu dikenani tusuk jarum. seka maneka warna bagian awak sing akeh dikenani tusukan jarum, antarane kayata kuping, bagian mburi kuping, bagian pilingan, weteng, sirah, lan sapiturute. masing-masing kuwi ana hubungane karo penyakit sing diduweni pasien. tusukan kuwi nduweni tujuwan ya kuwi kanggo menehi rangsangantumrap sistem neurovegetatif, sistem endoktrin lan sistem kardiovaskuler.[1]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Endraswara, Suwardi (2010). FOLKLOR JAWA Macam, Bentuk, dan Nilainya. Jakarta: Penaku. k. 184. ISBN 978-979-18532-6-2.