Ahmad Taufik

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Ahmad Taufik Al-Jufri
Lair(1965-Cithakan:NOMORBULAN-12)12 Juli 1965
Jakarta, Indonesia
PatiMaret 23, 2017(2017-03-23) (umur 51)
Jakarta
BangsaIndonesian
Jeneng liyaAte
WiyataB.A, Universitas Islam Bandung
M.A in International Relations, Universitas Padjajaran
PakaryanJuru Warta
Taun aktif1986 - 2017
BojoSyafai'liyin
BebungahTasrief Award - Indonesia Press Freedom award (1995), Digul Award-Indonesia NGO's Human Rights Award (1996), International Press Freedom Award (1995), Hellmann/ Hammet Award from American Writer, New York (1998)[1]

Ahmad Taufik yaiku juru warta saka koran Indonesia sing dikenal kaliyan tulisan artikel-artikel kritik ing koran tempo kanggo mantan prèsidèn Indonesia Suharto.Taufik lair ing kutha Jakarta tanggal 12 Juli 1965 lan séda ing tanggal 23 maret 2017. Nalika dadi juru warta Ahmad Taufik iku makarya ing majalah lan koran Tempo, nganti dilarang déning Menteri Informasi Harmoko saka pamrentah Orde Baru Suharto ing taun 1994.[2] Larangan kasebut ndadèkaké demonstrasi ing nasional lan protès saka pamrentahan internasional. Sasampunipun matiné majalah lan koran kasebut, Taufik gabung karo kanca-kanca juru warta liyane nggawé organisasi sing jenengé Alliance of Independent Journalists (AJI). Dhèwèké banjur dadi presiden organisasi kasebut, uga dhèwèké njabat dadi direktur Swara Palestina ing Indonesia.[3]

Babad Urip[besut | besut sumber]

Ahmad Taufik lair tanggal 12 Juli 1965 ing Jakarta saka kulawarga keturunan Hadhrami. Sawisé ngrampungaké sekolah ing SMAN 24 Jakarta, dhèwèké nerusaké pawiyatan ing Universitas Islam Bandung lan lulus kanthi gelar sarjana hukum. Nalika ing universitas, dhèwèké kerep mèlu kagiyatan démo-démo mahasiswa nglawan pamréntah kaya ta démo kasus Badega. Dhèwèké rampung program master utawa S2 ing jurusan Hubungan Internasional Universitas Padjadjaran.[4]

Sawisé Taufik lulus saka pawiyatan Univèrsitas Islam Bandung, dhèwèké mundhut garwa kanca pawiyatané sing jenengé Syafai`liyin. Taufik nalika uripé remen karo nglukis lan geguritan, kaya ta sawektu dhèwèké di kunjara nggawé geguritan-geguritan kanggo kanca-kancané lan kanggo kritik pamréntah "Orde Baru".[5]

Ahmad Taufik miwiti karier makarya ing babagan jurnalistik minangka dadi juru warta ing Majalah Wulanan Generasi Muda Islam Estafet lan uga makarya kanggo Majalah Berita Mingguan TEMPO. Akèh banget panghargyan sing ditrima Taufik nalika dadi Juruwarta, salah sawijiné menang sawetara lomba lan anugerah jurnalistik ing taun 2008, 2009, lan penghargaan Mochtar Lubis Award bidang penulisan Publik Publisher 2011. Ahmad Taufik uga ngerti wis nulis sawetara buku berjudul ''Penjara The Untold Stories''[6] lan dhèwèké tau ngliput 40 dina ing negara Pakistan-Afganistan (Wilayah Suku pedalaman) nalika Amèrika Serikat nyerang Pemerintahan Taliban ing Afganistan taun 2001 nganti pilihan pemilihan umum ing Irak, 24 Januari –1 Maret 2005. Nalika dadi advokat, Ahmad Taufik kerep aktip mbela wong sing ora duwé amarga diskriminasi ékonomi lan agama, wong kéré, lan wong-wong sing didolimi. Ing babagan Advokat lan kemanusiaan, Ahmad Taufik uga gabung karo koalisi Advokat internasional kanggo ngelindungi hak-hak bangsa Palestina.[7] Ahmad Taufik séda ing dina kemis tanggal 23 maret 2017 ing Rumah Sakit Medistra Jakarta amarga lara kanker paru-paru.

Dikunjara[besut | besut sumber]

Ing tanggal 16 Maret 1995, sawisé AJI nulis sawetara artikel ing majalah lan koran warta "Independen" babagan pemilu prèsidèn lan kasugihan pribadi Suharto, Ahmad Taufik banjur dicekel lan ditahan déning pulisi. Dhèwèké banjur didakwa miturut pasal no.19 babagan hukum pèrs, sing isiné nglarang nulis publikasi ing koran utawa majalah sing ora dilisensi déning pamrentah yaiku kementerian penerangan, lan pasal 154 babagan hukum pidana pidana, sing isiné nglarang nerbitaké "perasaan permusuhan, gething utawa ngrèmèhaké marang pamréntah". Nalika dhèwèké nerangaké menyang majalan lan koran warta New York Times, ''sampeyan kudu duwe ijin saka Kementerian Penerangan ... majalah lan koran warta Independen ora diwènèhi ijin déning pamréntah amarga kerep ngritik lan nolak keputusané pamrentah prèsidèn Soeharto."[8] Banjur tanggal 1 Sèptémber 1995, dhèwèké disalahké saka kaloro pasal kasebut lan dihukum kunjara telung taun. Organisasi Komite pelindung Juruwarta protès kaliyan kasus dicekelé Ahmad Taufik lan juru warta liyane, banjur jenengé Suharto kawentar ing majalah lan koran kanthi judul "salah sawijining 10 mungsuh sing paling gedhé saka pers" ing dhaptar taunan.[9]

Taufik ngelakoni ukuman ing limang kunjara sing beda-beda: Penjara Jakarta pusat, Penjara Salemba, Penjara Cipinang, Penjara Cirebon, lan Penjara Kuningan. Nalika ing Penjara Cipinang, Taufik dadi cedhak karo Xanana Gusmão, bakal calon Prèsidèn ing Timor Wétan. Dhèwèké uga ditekani Jens Linde saka Jurnalis Federasi Jurnal Internasional.

Ing 22 Juli 1995, dheweke nampa panghargyan Suardi Tasrif saka AJI. Ing taun sing padha, dhèwèké entuk penghargaan International Press Freedom Award saka Komite Pelindung Juruwarta. Amarga Taufik isih ana ing ukuman kasebut, dhèwèké ora bisa nampa penghargaan kasebut nganti November 1997, sawise ucul saka pakunjaran. Ing taun candhake dheweke nampa Penghargaan Digul.[10]

Kasus Winata[besut | besut sumber]

Taufik sawisé nglakoni ukumané banjur bali menyang Tempo lan nerusaké nulis publikasi ing majalah lan koran warta Independen. Tulisané ing artikel tanggal 3 Maret 2003 nggawé akèh kontroversi, Taufik mratelakaké babagan keterlibatané pengusaha Tomy Winata, sing diterangake minangka salah sawijining pengusaha sing paling kuat ing Indonesia sing ndalangi kasus kobongan pasar tekstil Tanah Abang ing kutha Jakarta, déné kasus ikudianggep duwèni bathi kanggo pengusaha Tomy Winata. Miturut Taufik, dhèwèké nemokake ing sajeroné kasus iku yèn Winata wis ngirim rencana ndandani pasar mung sawetara wulan sadurungé kasus kobongan pasar.[11]

Ing tanggal 7 Maret 2003, majalah kasebut diancam nganggo tuduhan fitnah déning pengacara Winata, dina sabanjuré klompok demonstrasi luwih saka 200 muncul ing kantor Tempo lan dinuga bakal ngancem ngobong kantor kasebut, yèn ora dituturi kekarepané klompok démonstrasi, supaya Taufik metu menyang njaba lan nemoni klompok démonstrasi kanggo rundingan.

Winata banjur ngajokaké tuntutan hukum, sing jenenge Taufik, èditor Iskandar Ali, lan ketua èditor Bambang Harymurti minangka wong sing katuntut. Isiné tuntutan kasebut yaiku telu kanthi fitnah, berita palsu, lan nolak "ngormati norma agama lan moral". BBC News nggambarake kasus kasebut "minangka serangan serangan pers Indonesia". Amnesty International lan Komite pelindung Juruwarta, loro organisasi iku protès nggawa jenengé para juruwarta. Ing 16 September 2004, Harymurti didakwa salah amarga "fitnah lan nglaporaké laporan palsu" lan dihukum penjara setaun suwene, Taufik lan Ali uga dikunjara. Keputusan Pengadilan Jakarta Pusat uga majalah lan koran Tempo kudu mbayar ganti rugi $ 55.000 USD. Ing tanggal 9 Februari 2005, ukara Harymutri uga disidangaké lanjut déning Pengadilan Tinggi Indonesia, juru bicara sing nyatakake, "Kita pengin njamin para juruwarta dilindungi". ukara iku dimenangaké déning Tempo, banjur Harymutri nampani keputusan kasebut minangka "dudu kamenangan pribadi nanging kamenangan kanggo kabèh wartawan Indonesia".[11]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "Jurnalis Senior Ahmad Taufik Meninggal Dunia" (in Indonesia). Retrieved December 22, 2019.
  2. Hadar, Husein Ja'far Al (2017-03-30). "Mengenang Ahmad "Ate" Taufik". GEOTIMES (in Indonesia). Retrieved 2019-12-22.
  3. setiawan, Kodrat (2017-08-07). "Rayakan HUT Ke-23, AJI Gelar Tribute untuk Ahmad Taufik". Tempo (in Inggris). Retrieved 2019-12-22.
  4. "Wawancara Ahmad Taufik". web.archive.org. 2011-07-21. Retrieved 2019-12-22.
  5. "Jurnalis Senior Ahmad Taufik Meninggal Dunia". Dream.co.id (in Inggris). Retrieved 2019-12-24.
  6. "Mengenang Ahmad Taufik, jurnalis Tempo pernah dibui rezim Soeharto". merdeka.com (in Inggris). Retrieved 2019-12-25.
  7. Prasetia, Andhika. "Pendiri AJI Ahmad Taufik Meninggal Dunia". detiknews (in Inggris). Retrieved 2019-12-25.
  8. Gargan, Edward A. (1996-04-18). "The Perils of the Press in Indonesia Include Jail". The New York Times (in Inggris). ISSN 0362-4331. Retrieved 2019-12-25.
  9. "Wartawan Senior Ahmad Taufik Meninggal Dunia". kumparan (in Indonesia). Retrieved 2019-12-25.
  10. "International Press Freedom Awards". cpj.org. Retrieved 2019-12-25.
  11. a b Ellen Nakashima (29 April 2004). "Magazine Case Tests Indonesian Press Freedom". The Washington Post. Retrieved 25 December 2019.