Agni

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Agni iku sawijining Déwa Hindu. Tembung agni ing basa Sansekreta iku sawijining kata benda lan tegesé "geni". Tembung iki isih kerabaté tembung Latin ignis.

Ing kitab Rgwéda Bathara Agni iku Déwa sing kasaktèné mung sangisoré Bathara Indra. Panjenengané iku sedulur kembaré Bathara Indra lan putrané Dyaus Pita sarta Déwi Pretiwi.

Asmané wiwitané muncul dadi tembung wiwitan Rgwéda:-
अि॒ग्नम् ई॑ळे पुरो॒िह॑तं यज्ञ॒स्य॑ देव॒म् ऋि॒त्वज॑म् ।
होता॑रं रत्नधा॒त॑मम् ॥
agnim īļe purohitam / yajñasya devam ŗtvijam / hotāraṃ ratnadhātamam.
(Vokal-vokal sing digarisi nyandhang udātta (aksèn ing basa Wéda).)

"Kawula nyembah, pandhitaning griya, asistèn Ilahi kurban, sang réncang, sang panganugrah rejeki ingkang saé piyambak."


Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Agni&oldid=804927"