Yajurwéda

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Artikel iki minangka bagéyan saka sèri
Susastra Hindhu
aum symbol
Veda
Rgveda · Yajurveda
Samaveda · Atharvaveda
Pamérangan Veda
Samhita · Brahmana
Aranyaka  · Upanisad
Upanishad
Aitareya  · Bṛhadāraṇyaka
Īṣa  · Taittirīya · Chāndogya
Kena  · Muṇḍaka
Māṇḍūkya  ·Praśna
Śvetaśvatara
Wedangga
Śikshā · Chanda
Vyakarana · Nirukta
Jyotisha · Kalpa
Itihasa
Mahabharata · Ramayana
Susastra liyané
Smrti · Purana
Bhagavad Gita · Sutra
Pancaratra · Tantra
Kumara Vyasa Bharata · Stotra
Hanuman Chalisa · Ramacharitamanas
Shikshapatri · Vachanamrut
Deleng uga
Mitologi
Kosmologi
Déwa-Dèwi
Portal Hindhu
Simbol Hindu

Yayurweda (Sansekerta: यजुर्वेदः yajurveda) saking urat tembung yajus "pangorbanan", Weda "pengetahuan", inggih punika salah satunggaling perangan saking Kitab Suci Weda. Ingkang ngandhut sastra suci ingkang mliginipun babagan ritual saha korban suci.
Yajur Weda minangka kempalan saking "yajusa" ingkang kasusun gadhah ancas kangge njagi kawigatosan saking "Adhwara" saha saking para pendheta ingkang nglakokaken "Adhwara" ingkang dipunwastani "Adhwaryu". "Yaska" merang tembung Adhwara minangka:

   
Yajurwéda
Adhvara iti yajnamana, dhvarati himsa-karma tatpratisedhah. (Nir. 1. 8)
   
Yajurwéda

"Adhwara inggih punika namaning yajna. Tembung urat dhwara ateges kejem. Ing pundi adhwara menika minangka sedaya kakejeman punika dipunlarang"
[1]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id) R. T. H. Griffith (Alih Basa Dening Dewanto, S. S)ISBN 979-722-193-8. 2005. Yajurveda Samhita. Surabaya: Penerbit Paramita.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Yajurwéda&oldid=834707"